Bakan Karaismailoğlu Türk Demiryollarının Geleceği İçin Müjdeler Verdi

bakan karaismailoglu turk demiryollarinin gelecegi icin mujdeler verdi
bakan karaismailoglu turk demiryollarinin gelecegi icin mujdeler verdi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türk Demiryollarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve Türk demiryollarının geleceği için müjdeler verdi. Karaismailoğlu, Azerbaycan’daki yeni gelişmelerden sonra Nahçıvan tarafına da bir demiryolu planlıyoruz. Onun da etüt plan çalışmaları devam ediyor. İnşallah orada da güzel gelişmeler olacak.
Bakan Karaismailoğlu, Türkiye’nin demiryolu tarihinin çok eski olduğunu, 1830’lu yıllardaki sanayi devriminden sonra demiryolu atılımının dünya ile birlikte Türkiye’de de başladığını ve 1856’da İzmir-Aydın arası ilk demiryolu atılımının yapıldığını hatırlattı.

“2002’den Sonra Demiryollarında da Büyük Bir Atılım Başladı.”

Karaismailoğlu, söz konusu tarihlerde İstanbul ve Avrupa’yı birbirine bağlayan Rumeli demiryolunun inşa edildiğini kaydederek, “Çağı yakalamışız. 1930’lara gelindiğinde bizim yaklaşık 8-9 bin kilometrelik demiryolu hattımız var. Maalesef 1940’lardan sonra ülkemizde demiryoluna önem verilmemiş, ta ki 2002 yılına kadar. 2002’den sonra Cumhurbaşkanımızın önderliğinde tüm sektörlerde olduğu gibi demiryollarında da büyük bir atılım başladı.” diye konuştu.

“ Yenilenen Samsun-Sivas hattı Karadeniz’i İç Anadolu’ya, oradan da güneye ve Akdeniz’e bağlayan bir hat.”

Yenilenen Samsun-Sivas demiryolunun da aslında 1932 yılında yapıldığını anlatan Karaismailoğlu, “Burası, Karadeniz’i İç Anadolu’ya, oradan da güneye ve Akdeniz’e bağlayan bir hat aslında. Biz, Pekin’den Londra’ya devam eden koridorun ortasındayız. Marmaray da bizim bu yoldaki mihenk taşımız oldu. Samsun-Sivas hattını yenilemeye 5 yıl önce başladık. Raylarına kadar altyapısını söktük ve yeniden yaptık. Oradaki üretimin Anadolu’ya ve dünyaya yayılması için çok önemli bir hat oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

“Lojistikteki yüzde 50 oranındaki maliyetleri yüzde 10’un altına düşürmeyi hedefliyoruz.”

Lojistik koridorların birbiriyle bağlantılı olduğuna işaret eden Karasmailoğlu, şunları kaydetti: “Ülkemizdeki hatlar elden geçiriliyor. Yeni hatları planlıyoruz. Sanayicilerimize bir müjde vermek istiyorum. Sanayi alanlarını, OSB alanlarını demiryolu ağlarına bağlıyoruz. Ayrıca limanları da demiryolu ağlarına bağlıyoruz. Sanayideki üretim kısa sürede limanlara bağlanacak. Lojistikteki yüzde 50 oranındaki maliyetleri yüzde 10’un altına düşürmeyi hedefliyoruz.”
Demiryolunda yük konusundaki çalışmaların yanı sıra, hızlı tren çalışmalarının da devam ettiğini belirten Karaismailoğlu, “Ankara-İzmir hattımız bir taraftan devam ediyor. Güneyde, Gaziantep’teki yatırımların denize ulaşması için Mersin-Adana-Gaziantep hattımız çok önemli. Yine Bursa’yı, Ankara-İstanbul hattına bağlıyoruz. Demiryolu ağlarımızı fizibilitelere göre planladık, yatırımlarımızla altyapıyı kurduğumuzda dünyada lojistik süper güç olacağız.” dedi.
Karaismailoğlu, mevcut durumdaki üretim rakamlarının kendilerinde olduğunu ve demiryolu altyapısını üretimin olduğu bölgelere getirmek için planlar yaptıklarının altını çizdi.
Demiryoluyla taşınan yıllık 30 milyon ton yük miktarını, 2023 itibarıyla 45 milyon tona, 2028’de ise 150 milyon tona çıkartmayı hedefledikleri ifade eden Karaismailoğlu, “Üretimin ve yükün nerede olduğu belli. Buna göre kısa, orta ve uzun vadede planlamamızı yaptık. Hızlı bir şekilde ihalelerimizi yapıyoruz.” diye konuştu.

“Önümüzdeki Yıllar Demiryolu Yılları Olacak.”

Lojistik Master Planı çerçevesinde tüm bu hizmetleri planladıklarını anlatan Karaismailoğlu, şöyle devam etti:
“Demiryolu en önem verdiğimiz konulardan biri olduğu için burada hedeflerimiz var. Türkiye’nin en güvenilir yolcu ve yük taşıma markası olmak, demiryollarının Avrupa’da yük taşıyan markası olmak, hatta Doğu Ekspresi’ne alternatif hatlar oluşturmak istiyoruz. Toros Ekspresi, Van Gölü Ekspresi gibi turizm hatlarıyla ilgili planlamalarımız var. Yolcu memnuniyetini üst noktaya çıkaran bir demiryolu markası oluşturmak istiyoruz. Hem kurum olarak hem de altyapı olarak buna hazırlanıyoruz. Önümüzdeki yıllar demiryolu yılları olacak.”
Limanların demiryollarına bağlanmasıyla ilgili bilgi de veren Karaismailoğlu, “Hatay’da İskenderun Limanı, Mersin’de Mersin Limanıyla ilgili, kuzeyde ise Filyos Limanı, İzmir’de Alsancak Limanı ve Çandarlı Limanı’yla ilgili planlarımız var. Bunlar program dahilinde yapılıyorlar. Yakın zamanda ihalelerimizi duyacaksınız.” ifadesini kullandı.
Divriği-Kars tarafındaki, Bakü-Tiflis-Kars hattının ana damarlarından olan hatla ilgili yatırım çalışmaları olduğunu dile getiren Karaismailoğlu, “Oradaki kapasiteyi 5 milyon tondan 20 milyon tona çıkartmayı hedefliyoruz. Orada Gürcistan bağlantısı da önemli. Azerbaycan’daki yeni gelişmelerden sonra Nahçıvan tarafına da bir demiryolu planlıyoruz. Onun da etüt plan çalışmaları devam ediyor. İnşallah orada da güzel gelişmeler olacak.” değerlendirmesinde bulundu.
Geçen ay yapılan demiryolu zirvesinde, bu alanın geleceğini konuştuklarını anımsatan Karaismailoğlu, İstanbul’da bulunan Sirkeci Garı’yla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığıyla ortak bir çalışma yürüttüklerini ve Sirkeci Garı için “demiryolu müzesi” planı yaptıklarını söyledi.

“Nahçıvan Tarafına Bir Demiryolu Planlıyoruz”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Azerbaycan’daki yeni gelişmeler sonrası Nahçıvan tarafına bir demiryolu planlandığını ve etüt plan çalışmalarının bitmek üzere olduğunu açıkladı.

“Sağlık Çalışanlarına Ücretsiz Seyahat İmkanı Verdik”

Yatırımları güçlendirerek, sanayicilere, üreticilere ve turizm sektörüne ulaşımı kolaylaştırarak katkı sağladıklarını belirten Karaismailoğlu, buna devam edeceklerinin altını çizdi.
Karaismailoğlu, marttan itibaren sağlık çalışanlarına ücretsiz seyahat etme imkanı verdiklerini de anımsatarak, şöyle devam etti: “İstanbul’da Marmaray’da, Ankara’da Başkentray’da, İzmir’de İzban’da bu desteği veriyoruz. İnternetle ilgili de ücretsiz paketler devam ediyor. Sağlık çalışanları bu süreçte başarılı işler çıkardılar, bir taraftan evlerinden uzaklaştılar, bir taraftan kendilerini tamamen işe vererek vatandaşlarımızın sağlığı için kendilerini feda ettiler.”

“Önümüzdeki Yıllarda Tren, Uçağı Geçecek”

Hızlı tren konforunun bir kültür ve rahatlık olduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, özellikle Ankara-İstanbul Hızlı Treni’nin interneti ve televizyonuyla bir ofis olarak kullanılabilecek seviyede olduğunu bildirdi.
Karaismailoğlu, şu anda Ankara-Konya arasındaki yolculukların yüzde 70’inin hızlı trenle yapıldığına işaret ederek, vatandaşın bu keyif ve konforu tercih ettiğini söyledi.
Burada maliyetlerin de çok düşük olduğuna dikkati çeken Karaismailoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Trenlerin en büyük özelliği merkezden merkeze geçmeniz. O da çok büyük bir avantaj ve artı değer katıyor. Ankara-İstanbul arasında 4 saati bulan yolculuklar oluyor ama orada şimdi inşaatı devam eden tünellerimiz var. Onlar bittiğinde inşallah yolculuk 3,5 saate inecek.”

“Dünyanın En Gelişmiş Teknolojilerini Kullanıyoruz.”

Bakan Karaismailoğlu, İstanbul-Ankara Ekspres Tren Projesi’nin detaylarına da değinerek, bu projeye hazır olduklarını ancak salgın sürecinin planlarını değiştirdiğini vurguladı.
Bu projenin planını yaptıklarını ve devreye alacaklarını belirten Karaismailoğlu, şunları kaydetti: “Hatta daha iyisini de yapacağız. Saatte 350 kilometre hız yapan trenleri şu anda konuşuyoruz. Belki önümüzdeki yıllarda tren uçağı da geçecek. Ülkemiz, vatandaşımız bunların hepsini hak ediyor. Biz bunları Cumhurbaşkanımız ile konuştuğumuzda, ‘Yapın geçin’ diyor. Yatırımların sınırı yok. Dünyanın en gelişmiş teknolojilerini kullanıyoruz. Biz bu tren teknolojilerinde dünyada çok önemli mesafeler kat ettik. Gayrettepe-Havalimanı metrosu için ilk 40 ithal treni aldıktan sonra, 130 tren yüzde 60 yerlilikle Ankara’da imal edilecek. Bir taraftan imalata başladılar. Yine Gebze-Darıca metromuzda da tamamen yerli bir firmamız ihaleyi aldı. O trenlerimiz tamamen yerli şekilde Ankara’da üretilecek.”
Tren teknolojilerinde Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii AŞ (TÜDEMSAŞ), Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi AŞ (TÜLOMSAŞ) ve Türkiye Vagon Sanayisi AŞ’yi (TÜVASAŞ) birleştirerek Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii AŞ (TÜRASAŞ) markasını kurduklarını anımsatan Karaismailoğlu, hızlı tren üretimlerini burada yapacaklarını bildirdi.
Karaismailoğlu, hızlı tren teknolojilerinde önemli gelişmeler olduğunu ifade ederek, dışarıdaki özel yatırımcıları da bu işin içine katarak onlarla beraber üretimi yapacaklarını söyledi.
Türkiye’nin kendi sinyalizasyonunu artık yerli şekilde yapabildiğini vurgulayan Karaismailoğlu, “Yıllardır dışarıya bağımlı olduğumuz bu sinyal işini artık kendimiz yapıyoruz. Kendi sinyal teknolojimizi ürettik. Bir yandan tren yollarına yatırım yaparken bir yandan da raylı sistem teknolojimiz gelişiyor.” dedi.

Etkinlikler

Sabancı Vakfı 9. Kısa Film Yarışması’nın kanaat önderi Ruth Gabriel oldu

Sabancı Vakfı tarafından bu yıl, iklim değişikliğinin sebep olduğu “İklim Göçü” temasıyla düzenlenen 9. Kısa Film Yarışması’nın kanaat önderliğini İspanyol oyuncu, yapımcı ve yazar Ruth Gabriel üstlendi. 10 filmin finale kaldığı yarışmanın ödül töreni 5 Şubat 2025 tarihinde “Çok Göç Olmadan Çek” sloganıyla gerçekleştirilecek. […]

SAĞLIK

Sakarya’da ‘erken teşhis’ farkındalığı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi “Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı”kapsamında Karaman SAMEK’te düzenlenen seminerde katılımcılara rahim ağzı kanseri, (serviks) kolon kanseri ve meme kanseri konusunda erken teşhis için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. […]

Etkinlikler

İzmir’den “karneni al gel” spor çağrısı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ara tatile giren öğrencilerin aileleri ile birlikte keyifli vakit geçirmesini sağlamak için spor etkinlikleri düzenledi. Havuz İzmir’de ebeveynleri ile yüzmek, Celal Atik Spor Salonu’nda jimnastik yapmak, basketbol ve voleybol oynamak isteyen çocuklar karnelerini yanında getirerek bu etkinliklerden ücretsiz faydalanacak. […]

Etkinlikler

Nazım Hikmet’in şiirleri İzmir Bornova’da yankılandı

İzmir Bornova Kent Söyleşileri doğumunun 123. Yılında “Nazım Hikmet’i Anma” etkinliği ile başladı. Düzenlenen panelde, Bilsen Başaran ve Haluk Işık, Nazım Hikmet’in edebi mirasını ele aldı. Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Nazım Hikmet’in insan hakları ve özgürlük mücadelesindeki önemine vurgu yaparak, Bornova’yı sanat ve kültürün merkezi haline getirmeyi hedeflerini söyledi. […]

Etkinlikler

Manisa’da Nazım Hikmet şarkılarla anıldı

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından, Nazım Hikmet Ran’ın 123. doğum yılı anısına gerçekleştirilen “Nazım’ın Şiirlerinden Besteler” programı, sanatseverleri bir araya getirdi. Gecede, Nazım Hikmet’in eserlerinden bestelenen şarkılar, solist Dilek Kızık’ın eşsiz yorumuyla seslendirildi. […]

SAĞLIK

Depresyon vakaları endişe verici şekilde artıyor!

Depresyon, bireylerin kendini psikolojik olarak iyi hissetmediği, çok uzun süreler devam edebilen ve günlük hayatı etkileyen ruhsal bir bozukluktur. Bu psikolojik rahatsızlığın birey üzerine bıraktığı etkileri ve tedavi sürecini Dr. Öğr. Üyesi Davut Genç önemli yerlere değinerek detaylandırdı. […]

SAĞLIK

Sakarya’da Serviks Kanseri konuşuldu

Sosyal Gelişim Merkezi’nde düzenlenen eğitim ve konferanslar, Serviks kanserinde farkındalık yaratmak için düzenlenen ‘Serviks Kanserinde Erken Tanı’ konulu konferansla devam etti. Doç. Dr. Osman Köse, “Bu hastalık genç kadın hastalığıdır. Kadınlara onun için erken teşhisi öneriyoruz” dedi. […]

Etkinlikler

‘İki Adalı’ya duygulandıran vefa

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ocak Kültür Takvimi kapsamında Türkiye’nin Sakaryalı unutulmazbestekarı Ziya Taşkent ile Halit Çelikoğlu,sanatçının adını verdiği Ziya Taşkent Konser Salonu’nda Büyükşehir Kent Orkestrası ile solist Raşit Kolçak’ın icra ettiği eşsiz besteleri ve şarkılarıyla hatırlandı. […]

Etkinlikler

Çocuklar ara tatilde tiyatroya doyacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, okulların ara tatil döneminde çocuklar için eğlenceli bir program hazırladı. 18 Ocak-2 Şubat tarihleri arasında 12 ilçede düzenlenecek Çocuk Tiyatroları Şenliği, farklı tiyatro oyunlarını çocuklarla buluşturacak. […]

Etkinlikler

Konya müzeleri 2024’te 1 milyon 132 bin ziyaretçiyi ağırladı

Tarih ve kültür şehri Konya’da mevcut müzelere ilave olarak Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen müzeler ve tanıtım merkezleri, yerli ve yabancı ziyaretçilerden ilgi görüyor. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin şehre kazandırdığı Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi, Darülmülk Sergi Sarayı, Taş Bina Dijital Tanıtım Merkezi, Depo No: 4 ve İRFA, 2024 yılında 1 milyon 132 bin ziyaretçiyi ağırladı. […]

SAĞLIK

Tiroid hastalıkları riski kadınlarda 10 kat daha fazla

Tiroid hastalıklarının kadınları 5-10 kat daha fazla etkilediğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Uğur Emre, “Tiroid hastalıklarının çoğunda genetik faktörlerin etkisi güçlü olmamakla beraber bu rahatsızlıklara sahip aile fertleri bulunanlarda, 40 yaş üstü kişilerde ve bağışıklık sistemi hastalıkları olanlarda diğer kişilere göre tiroid kaynaklı sağlık problemleri daha sık görülüyor” dedi. […]

Etkinlikler

Bursa Karacabey’de dolu dolu ara tatil

Bursa Karacabey Belediyesi, 2024-2025 öğretim yılının sömestir tatilinde çocukları da unutmuyor, tatillerini eğlenceli ve dolu dolu geçirebilmeleri için çeşitli etkinlik programlarının yer aldığı Ergün Koç Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek olan etkinlikler, çocuklara unutulmaz bir tatil sunmayı hedefliyor. […]