Heyet Raporu Nedir, Nasıl Alınır? Hangi Durumlarda Heyet Raporu Verilir?

Kamu ya da özel sektörde işe başlama döneminde istenen belgelerden bir tanesi de heyet raporudur. Belli bir prosedür ile alınan heyet raporu bazı durumlarda uzun izin dönemleri için de istenebilir. Peki heyet raporu nasıl alınır? Heyet raporu için hangi belgeler gereklidir?

Özel sektör ya da devlet sektöründe işe başlanmak üzere hazırlanan belgeler arasında istenilenlerden biri tam teşekküllü heyet raporu da vardır. Bazı durumlarda çalışırken de uzun izinler için de heyet raporu alınabilmektedir. Heyet raporunu almak için belli bir prosedür uygulamak gereklidir.

Heyet raporu belli hastalıklarda sağlıklı olup olmadığına dair uzmanlık alanı olan doktorların ayrı ayrı imzalayarak ve onaylayarak kişi için verdiği sağlık raporu belgesidir. Kişinin müracaat ettiği iş dalında çalışmak için hiç bir sağlık engelinin olmadığına dair bir belgedir. Bu belge kişinin çalışacağı iş yerine sunulur. Heyet raporu bazı kurumlar tarafından da istenebilmektedir.

Heyet raporu almak için ortalama 6-7 hastalık dalı ile ilgili polikliniklerden tek tek doktorlardan sağlıklı olunduğuna dair onay alınmaktadır. Heyet raporu için ayrıca bazı belgeler gerekmektedir.

Heyet Raporu Nedir?

Heyet raporu bir hastanede yer alan ve temel sağlık problemleri ile ilgilenen bölümlere giderek tedavi olunmasıdır. Tek bir bölümden alınan raporu değil muayene olunan tüm bölümlere ait raporun genel adı heyet raporudur.

Heyet raporu kurum ve kuruluşlar tarafından işe başlama sırasında talep edilebilen bir sağlık raporudur. Heyet raporu alan bir kişinin hemen hemen 7 – 8 adet bölüme giderek tedavisi olması gerekmektedir. Tedavi olunan tüm bölümlerin raporlarının tek bir rapor haline getirilmesi ve kurul tarafından onaylanmasına heyet raporu denilmektedir.

Heyet Raporu Nasıl Alınır?

Heyet Raporu İçin Gerekli Belgeler

  • Kimlik fotokopisi(TC numarası olan)
  • 3 adet yeni çekilmiş vesikalık fotoğraf
  • Sosyal güvencesi olmayanlar için ise ücret alınabilmektedir.
  • Heyet raporu için kayıt formu( hastaneden alınır)

Belli hastalıklar için gereken tahlil ya da tetkikler yapıldıktan sonra bunların sonucunun alınmasının ardından tek tek hekimlere sağlık durumunda sıkıntı olmaması takdirde onay alınması işlemleri yapılır. Hastane girişinde heyet raporu için belge alarak bu belgenin doldurulması ve diğer gerekli belgelerle beraber başvuruda kullanılması gereklidir. Belgede ne için alınması gerekli olduğu mutlaka belirtilmelidir. Öncelikle tahlil yapılacak doktorlardan bunu alarak tahlili yaptırmak gereklidir.

Hastanelerde bazı günler heyet raporu günüdür ona göre; gidilecek günün ayarlanması yerinde olacaktır. Tahlil sonuçları çıkana kadar diğer bölümler tamamlanabilmektedir. Heyet raporu olduğu için sıra beklemeden işlemler halledilmektedir. En son tahlil raporu alınan hekime de imzalatılan belge ile heyet raporu hazır hale gelecektir. Yalnız raporun hazırlanması 2-3 gün süre ile gün verilerek teslim edilmektedir.

Heyet Raporu Başvurusu Nasıl Yapılır?

Heyet raporu için hangi hastaneye gideceğine karar veren vatandaşın, hastaneye gittikten sonra yazılı başvuruda bulunması gerekmektedir. Çok kısa bir şekilde heyet raporu istediğini ve hangi sebep ile istediğini belirleten bir dilekçe yazmalıdır. Heyet raporu için dilekçe yazdıktan sonra hastanenin muhasebe bölümüne ya da dilekçenin teslim edildiği bölüme heyet raporu için ödeme yapılması gerekmektedir.

Bazı hastaneler dilekçe yerine form vermektedir ve kişiden bu formu doldurmasını istemektedir. Dilekçe yerine geçen bu formlar aracılığı ile de başvuru yapılabilmektedir. Okul için heyet raporu almak isteyen öğrencilerin de başvuru aşamasında aynı adımları takip etmesi gerekmektedir.

2020 Heyet Raporu Ücreti Ne Kadar?

Heyet raporu ücreti yılında da artış göstermiştir ve her yıl artış göstererek devam etmektedir. Heyet raporu Türkiye Cumhuriyeti Devlet Hastaneleri için ayrı ücretlendirilmektedir. Özel hastanelerin heyet raporu ücretlendirmesi ise kendi şartlarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Özel Hastanelerin Heyet Raporu Ücretleri ;

  • Özel hastenelerde heyet raporu 100 Türk Lirası ile 300 Türk Lirası arasında değişmektedir.

Devlet Hastanelerinin Heyet Raporu Ücretleri ;

  • Devlet hastanelerinde heyet raporu ücreti 100 Türk Lirası İle 150 Türk Lirası arasında değişmektedir.

Heyet Raporu Ücretini Etkileyen Diğer Faktörler ;

  • Giriş ücreti,
  • Tedavi ücreti,
  • Evrak ücreti

gibi ek ücretleri de hastanelerin talep etme hakları mevcuttur. Özel hastaneler ise tüm ücretleri de dahil ederek heyet raporu ücretini belirlemektedir. Heyet raporu ücretleri her sene değişmekte olup güncel faiz, döviz ve vergi oranları göz önünde bulundurularak düzenli bir artış göstermektedir.

Heyet Raporu Kaç Gün İçinde Alınır?

Heyet raporu kaç günde alınır sorusu çok merak edilen sorulardan biridir. Heyet raporu heyetin durumuna bağlı olmak üzere en fazla 7 iş günü içinde teslim edilmektedir. Eğer devlet hastaneleri aracılığı ile heyet raporu alınacak ise bu süre 3 ila 4 iş günü arasında değişiklik göstermekte ve bekleme süresi düşmektedir.

Heyet raporları hastanelerden öğleden sonra teslim alınabilen bir rapor türü olup, raporun oluşumunda çok fazla beklenmemektedir. Resmi süre 7 iş günü olarak belirlenmiş olsa dahi en az 3 gün içinde raporunuz hazır hale gelmektedir.

Heyet Raporu Ne İçin İstenir?

Heyet raporu genellikle yeni bir işe başlarken istenmektedir. Heyet raporunu isteyen birçok kurum ve kuruluş bulunmaktadır.

Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Askerlikten muaf olma işlemi için heyet raporu istenmektedir.
  • Yeni bir işe başlarken sağlık raporu istenmektedir.
  • Yurt dışına çıkış için istenmektedir.
  • İş yerinden zorunlu izin alınması gereken durumlar için iş yeri tarafından heyet raporu talebinde bulunulabilir.
  • Engellilik durumları için heyet raporu istenmektedir.
  • Sürekli ilaç kullanmak zorunda olan kişiler için heyet raporu zorunlu tutulabilir.
  • İşitme engelliler için heyet raporu istenebilir.
  • Uzun süreli dinlenme gerektiren hastalıklar için ve bu dinlenme süresi sebebi ile kurum tarafından heyet raporu istenebilmektedir.
  • Protez durumları için heyet tarafından onaylanan sağlık raporu istenebilmektedir.

PTT şubelerine gitmeden edevlet şifresi almak için konumuzu inceleyebilirsiniz.

Heyet Raporu Süresi Ne Kadar ?

Heyet raporunun süresi, hastanın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Verilen heyet raporunun üzerinde geçici süreyle ibaresi yer almaktadır. Eğer bu ibare ile bir rapor verildiyse, bir sonra ki kontrol süreniz de rapor da belirtilmiştir.

TEKNOLOJİ

1,27 milyon alan adı ‘tr’ uzantılı

2024 yılı 3. çeyrekte fiber abone sayısının 7,6 milyona, fiber uzunluk ise 588 bin kilometreye ulaştı. Fiber abone sayısının yüzde 16,9 artış gösterdiği Türkiye’de, aynı dönemde yaklaşık 1,27 milyon adet aktif “.tr” uzantılı alan adı bulunduğunu belirlenirken, bu alan adlarının yüzde 77,4’ü ‘com.tr’ uzantılı olduğu ortaya çıktı. […]

Etkinlikler

Kusursuz Dünya Müzikali’ne yoğun ilgi

İstanbul Beylikdüzü’nde önemli kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapacak olan Modern Eğitim Kültür ve Sanat Merkezi, Başrolünü Pınar Altuğ Atacan, Yarkın Ünsal ve Yağmur Topçu’nun yer aldığı “Kusursuz Dünya Müzikali” ile perdelerini açtı. […]

SAĞLIK

Tuvalette telefon alışkanlığı hemoroid sebebi!

Dünyada en sık rastlanılan hastalıklardan biri olan hemoroid hastalığı, her dört kişiden birini etkiliyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Vafi Atalay, hastalıkla özellikle günümüzde, tuvalete telefonla gitme alışkanlığı nedeniyle dışkılamaya konsantre olmayanlarda daha sık karşılaşıldığını söyledi. […]

Etkinlikler

Çocuk Filmleri Şenliği başlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 5. kez düzenlenecek Çocuk Filmleri Şenliği için geri sayım başladı. 19 Ocak-1 Şubat tarihlerinde 15 ilçede gösterilecek Tembeller Ailesi adlı animasyon film, çocuklara keyifli zamanlar yaşatacak. […]

SAĞLIK

Verem hastalığı halen tehdit ediyor!

Tüberkülozun, genellikle akciğerleri etkileyen bulaşıcı bir hastalık olduğunu hatırlatan Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, Türkiye’de yaklaşık 15 bin vakanın bulunduğunu, bunların 2 bininin ise çocuk olduğunu söyledi. […]

SAĞLIK

TOBB ETÜ Tıp Fakültesi’ne Alman kalite mührü

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü, uluslararası standartlara uygun tüm gereklilikleri yerine getirerek, Almanya Hastaneler ve Medikal Wellness Derneği tarafından Alman ve Avrupa standartlarına uygunluk sertifikası almaya hak kazandı […]

SAĞLIK

Kritik kalp ameliyatlardaki gecikme ölümleri artırdı!

Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği Minimal İnvaziv Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Serkan Durdu, COVID-19 pandemi sürecinde efektif (planlı) kalp ameliyatlarının ertelendiğine dikkat çekerek, pandemi sırasında sadece COVID-19 ile değil, kalp hastalıklarının tedavisinde yaşanan gecikmelerle de mücadele ettiklerini ve bu durumun önlenebilir kayıplara yol açtığın söyledi. […]

Etkinlikler

Bursa İnegöl’de ustalara saygı sergisi

Bursa İnegöl Belediyesi Kent Müzesi’nin kuruluşunun 16’ncı yılı ve İnegöl Mobilyacılar Odasının kuruluşunun 60’ıncı yılına özel iki kurum iş birliğinde hazırlanan “Ustalara Saygı” isimli sergi, bugün düzenlenen törenle açıldı. İnegöl’ün eski mobilya ustalarının fotoğraflarının yer aldığı sergi adeta zamanda yolculuğa çıkarıyor. […]

MANŞET

Katar’da Arapça Öğretmenleri Eğitimlerini Tamamladı

Millî Eğitim Bakanlığı ile Katar Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında Katar’da iki ay Katar Eğitim Bakanlığı, Katar Üniversitesi ve farklı eğitim kurumlarında Arapça Eğitim ve Geliştirme Programı’na katılan 15 Arapça öğretmeni, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz’ın katılımıyla düzenlenen kapanış programında sertifikalarını aldı. […]

Etkinlikler

MEB’in THM korosu ulusal kültürü yaşattı

Kurulduğu günden bu yana zengin bir birikime sahip olan, ulusal kültürün yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması ilkesi ile çalışmalarına devam eden MEB Türk Halk Müziği Korosu, Şef Ufuk Önder Serdar yönetiminde hafızalardan silinmeyecek bir konsere daha imza attı. […]

Etkinlikler

Santurun ustası Sedat Anar Sakarya’da müzikseverleri büyüledi

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ocak KültürTakvimi, harika bir konsere ev sahipliği yaptı. Ziya Taşkent Konser Salonu’nda Osmanlı döneminin ve Türk Edebiyatı’nın önemli bir değeri olan Şeyh Galip’e ithafen yapılan “Galip Dede Besteleri” konseri müzikseverleri büyüledi. Ünlü santur sanatçısı Sedat Anar, özgün yorumları ve ustalığıyla alkış yağmuruna tutuldu. […]