Azerbaycan, Türkiye’den SİHA Alımına Hazırlanıyor

Azeri Defence tarafından yapılan habere göre Azerbaycan, Türkiye’den insansız hava araçları (İHA) satın almayı düşünüyor.
Bahsi geçen konunun Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov tarafından Real TV’ye verdiği röportajda ifade edildiği bilgisi paylaşıldı. Savunma Bakanı, satın alınması düşünülen insansız hava aracının türü hakkında ek bilgi vermedi.
Zakir Hasanov, Türkiye’nin kısa süre önce onaylanan askeri mali yardım anlaşması kapsamında Azerbaycan’a askeri yardım sağlayacağını da sözlerine ekledi.
Türkiye ile Azerbaycan 25 Şubat’ta Bakü’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla düzenlenen Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 8’inci Toplantısı’nda Askeri Mali İşbirliği Anlaşması‘nı imzalamıştı.
Askeri Mali İşbirliği Anlaşması’na göre ise Türkiye Azerbaycan’a 200 milyon Türk lirası değerinde mali yardımda bulunacak. Anlaşmaya göre Azerbaycan bu meblağla Türk savunma sanayisi şirketlerinden ürün ve hizmet alacak.

Azerbaycan ve Türkiye Ortak Silah Üretimini Görüşüyor

Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin 8. Toplantısı sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Aliyev, Bakü ve Ankara’nın bu yıl ortak askeri tatbikatların sayısını arttıracağını, ayrıca konsey toplantısında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ortak silah üretimi ile ilgili görüşme yaptığını belirtti.
Azerbaycan ile gerçekleştirilmesi planlanan askeri tatbikatlar COVID-19 pandemisi nedeniyle gerçekleştirilemedi.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “2019’da Azerbaycan ve Türkiye 13 ortak tatbikat gerçekleştirdi, 2020’de ise tatbikatların sayısı artacak. Ayrıca Türkiye’den modern silah satın almaya devam edeceğiz.” açıklamasında bulunmuştu.

Türkiye ve Azerbaycan Arasındaki Savunma Sanayii İşbirliği

Türkiye daha önce Azerbaycan’a Otokar Cobra, TR-122 Sakarya, TR-300 Kasırga (Güdümlü) gibi silah sistemleri satışı gerçekleştirmişti. Haziran 2018’de Azerbaycan Ordusu’nun 100. Kuruluş Yılı için geçit töreninde görülen SOM seyir füzesi mokapı görüntülenmişti. Daha sonra olası ihracat ile ilgili bir gelişme olmamıştı. Son olarak Eylül 2018’de Dearsan’ın Azerbaycan’a 16 savaş gemisi ihraç etmek istediği haberleri basına yansımıştı.
Azerbaycan’ın askeri ihtiyaçları için son yıllarda İsrail’e yöneldiği biliniyor. Azerbaycan Türkiye’nin başarılı olduğu gemi inşa ve İHA sektöründe de İsrail’den hazır alım ve lisans altı üretim çalışmaları yürütüyor.

Kaynak: DefanceTürk

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*