Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı denetim ekipleri İstanbul, Ankara, İzmir ve Gaziantep’te yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında gıda işletmelerine yönelik denetimler gerçekleştirdi.
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca’nın da katıldığı İstanbul’daki denetimlerde ekipler, işletmelerin mutfak, dolap ve depolama alanlarında incelemelerde bulundu. Müşterilere servis yapılan alanlarda Kodiv-19 önlemlerine uyulup uyulmadığı kontrol edildi.
Karaca, İstanbul’un 39 ilçesinde 800 farklı ekiple denetimlerin sürdüğünü ifade ederek, “Biz denetimlerimizi 7/24 esasıyla gerçekleştiriyoruz. Buna rağmen işletmelerde vatandaşlarımız bir eksiklik ya da sıkıntı gördüklerinde bize haber verirlerse bunların giderilmesi için elimizden geleni yaparız. Vatandaşlarımız hijyen ve Kovid-19 açısından sıkıntılı gördükleri işletmeleri ‘Alo Gıda 174’ ya da Whatsapp ihbar hattı 0 501 174 0 174’e bildirsinler.” dedi.
Denetimler sırasında hijyen, depolama ve doğru gıda kullanımı açısından eksikleri bulunan bir işletmeye, eksiklerini gidermesi için 15 gün süre verildi, bir lokantaya da mutfak kısmının gıda hazırlamaya uygun bulunmaması nedeniyle idari para cezası uygulandı.
Ankara’da Eylül Sonu İtibarıyla 70 Bin Denetim Gerçekleştirildi
Ankara’da Kovid-19 tedbirleri kapsamında ise market ve kafelerde denetim yapıldı. Denetimlerde söz konusu işletmeler hijyen koşulları, çalışanların giysileri ve iş yerlerinin mevzuata uygunluğu bakımından incelendi, süt ürünlerinden numuneler alındı.
Ankara Tarım ve Orman Müdürü Bülent Korkmaz, yaptığı açıklamada, il genelinde 7 gün 24 saat gıda denetimlerinin devam ettiğini söyledi.
Kovid-19 salgını sürecinde işletmelerin aldıkları tedbirler ve gıda güvenliği kapsamında, vatandaşların uğradığı her yerde denetimlerin sürdüğünü ifade eden Korkmaz, hijyenle ilgili görülen eksiklikler nedeniyle işletmelere idari para cezası uygulandığını kaydetti.
Ankara genelinde bu yıl eylül sonu itibarıyla 70 bin denetim gerçekleştirildiğinin bilgisini veren Korkmaz, “Bu denetimlerde 2 bin 500 üründen numune alındı, 208 üründe olumsuzluk tespit edildi. Gerek ürünlerin olumsuz çıkması gerek işletmelerin asgari hijyen ve temizlik koşullarına uymaması sebebiyle Ankara’daki gıda işletmelerine bu yıl içinde 5 milyon lira idari para cezası uygulandı.” dedi.
İzmir’de Koronavirüs Süreci Boyunca Yaklaşık 65 Bin Gıda Denetimi Gerçekleştirildi
İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen’in katılımıyla yapılan İzmir’deki denetimlerde Karşıyaka ilçesindeki Bostanlı Mahallesi’nde kafeterya ve restoran gibi gıda işletmelerde sosyal mesafe, hijyen ve maske kullanımı zorunluluğuna uyulup uyulmadığı kontrol edildi.
İl genelinde denetimlerin sürekli gerçekleştiğini vurgulayan Özen, “İlimizde yaklaşık 45 bin işletmemiz var. Bu işletmelerin tamamında hem gıdayla ilgili denetimleri hem de Kovid-19’la ilgili denetimleri sıklıkla yürütüyoruz. Koronavirüs sürecinin başladığı ilk günden itibaren yaklaşık 65 bin gıda denetimi gerçekleştirdik. Bugün de bu kapsamda çalışma yapıyoruz” dedi.
Gaziantep’te Kovid-19 Tedbirlerine Hassasiyet Göstermeyen 55 işletme Kapatıldı
Gaziantep’te de, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personellerinden oluşan ikişer kişilik 100 ekip, kentteki fırın, lokanta, kafeterya gibi gıda işletmelerinde Kovid-19 tedbirleri çerçevesinde denetimler gerçekleştirdi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan yaptığı açıklamada, ekiplerin lokanta, fırın, kafeterya gibi yoğunluğun bulunduğu işletmelerde denetimlerini sürdürdüğünü ifade ederek “Mart ayından itibaren şu ana kadar toplamda 35 bin 600 işletmede denetim yapıldı. Bu kapsamda kentte bir günde 4 bin 617 denetim yaparak Türkiye’de rekor kırmıştık” dedi.
Üretici ile tüketici arasındaki dengenin sağlanması gerektiğine işaret eden Karayılan, şunları kaydetti: “Gaziantep’te pide fırınları, restoranlarla ilgili salgın sürecinde hijyen kurallarına uymayan, kendini yenilemeyen, Kovid-19 tedbirlerine hassasiyet göstermeyen 55 işletmeyi kapattık. Bundan sonra da kapatmaya devam edeceğiz. Şu ana kadar 2,5 milyon lira üzerinde ceza işlemi uygulandı. Amaç ve hedefimiz aslında cezadan daha çok denetimlerle bilgi vererek, işletmelerde farkındalığı oluşturmak, esnafımızın sağlıklı, kaliteli ve hijyenli şekilde sunum yapmasıdır. Salgın sürecinde sağlık çalışanlarımız ciddi çaba sarf ediyor. Bizim de onlara destek çıkmamız gerekiyor.”
Karayılan, kentte ekiplerin 3 vardiyeli olarak 24 saat denetimleri sürdürdüğünü belirterek, vatandaşların işletmelerdeki olumsuzluk veya kural dışı durumlarla ilgili ALO 174 Gıda Hattı’nda kendilerine ulaşmalarını istedi.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.