2003’ten bu yana izlenen öncelikli demiryolu politikaları ile; yüksek hızlı ve hızlı demiryolu hatları inşa ediliyor, mevcut sistem yenileniyor, modernize ediliyor, ileri demiryolu sanayisi gelişiyor, demiryolu taşımacılığının serbestleştirilmesi ile TCDD Taşımacılık demiryolu tren işletmecisi olarak sektöre liderlik ederken, özel sektör de demiryolunda daha fazla söz sahibi oluyor.
2003 yılında Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Demiryolu Hattının temelinin atılmasıyla başlayan yüksek hızlı demiryolu hattı 1.213 kilometre uzunluğuna ulaştı. İnşası devam eden hatlara yeni güzergahlar eklenecek. Yüksek hızlı trenlere giderek artan talebi karşılamak üzere harekete geçen TCDD ve TCDD Taşımacılık, 2018 yılında 12 Yüksek Hızlı Tren (YHT) seti temini için Almanya’dan Siemens firması ile anlaşma sağladı.
Demiryolu sektöründe dünya markası olan Siemens, bu setlerden ikisini kısa sürede teslim etti. İki ay test edilerek hizmete verilecek olan setler önemli bir kapasite artırımı sağlanacak. Diğer 10 yüksek hızlı tren setinin de etap etap teslim alınması ve 2020 yılı sonuna kadar teslimatın tamamlanması planlanıyor.
TÜRKİYE YÜKSEK HIZLI TRENİ ÇOK SEVDİ
2009 yılında Ankara-Eskişehir, 2011 yılında Ankara-Konya, 2013 yılında Eskişehir-Konya ve 2014 yılında da Eskişehir-İstanbul ile Konya-İstanbul arasında başlayan yüksek hızlı demiryolu işletmeciliği ile bugüne kadar 52,4 milyonu aşan yolcu taşındı. YHT sadece ulaştığı şehirleri değil birçok şehirleri de yakınlaştırdı. Ankara-Konya-İstanbul üçgenindeki yüksek hızlı tren hatları, YHT+otobüs ve YHT+tren şeklinde yapılan kombine taşımacılık ile Bursa, Kütahya, Karaman, Denizli, Afyonkarahisar, Antalya gibi şehirlere olan seyahat sürelerini de önemli oranda düşürdü. Yüksek hızlı tren ile yapılan kombine taşımacılık ile 13 il ve Türkiye nüfusunun %42’sinin ekonomik sosyal ve kültürel yaşamları daha dinamik hale geldi.
HIZ VE KONFORUN UYUMU
Toplam 8 vagondan oluşan ve uzunluğu 200 metre olan yüksek hızlı tren setleri 300 kilometre hız yapabiliyor. 45 business (3 busines loca 12 kişi kapasiteli), 436 ekonomi olmak üzere toplam 483 yolcu kapasitesine sahip olan yüksek hızlı tren setlerinde 2 adet engelli sandalye bağlama yeri bulunuyor. Türkiye’deki yolcu talepleri dikkate alınarak, yeni YHT setlerinde kafeterya bölümündeki koltuk ve masa sayısı ile vagonlardaki cep telefonu ve bilgisayar şarj priz sayıları artırıldı. Müzik ve sinema odaklı “eğlence sistemi”nde yer alan programlar da zenginleştirilmiş şekilde yolcular için hazırlandı.
YHT ZAMANDAN KAZANDIRIYOR
Şubat 2020 tarihinden itibaren devreye alınacak setlerle; günlük yüksek hızlı tren sefer sayısı 44’ten 76’ya, yılda taşınan yolcu sayısı ise 2020 yılında 10 milyon 200 bine, 2021 yılında 14 milyona ulaşacak. Yine günlük ortalama 22 bin olan yüksek hızlı tren yolcu sayısı 2020 yılında 30 bine, 2021 yılında ise 40 bine çıkacak. Ayrıca 12 adet YHT setinin katılmasıyla, uzun mesafeli parkurlarda ekspres seferler düzenlenecek, böylece Ankara-İstanbul ve Konya-İstanbul arasında seyahat süresi 30 dakika azalacak.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.