Prostat kanserinin artık bilinen ve sıklıkla uygulanan yöntemi holep cerrahisidir. Genel veya spinal anestezi (belden aşağısı anestezi) altında uygulanır. Penis, kamera takılı özel aletler kullanılarak dış idrar sondasından sokulur. Üretral açıklık olup olmadığını kontrol ediyoruz. Prostat dokusunun görünür büyümesi. Mesane koyulaştırılır ve mesane tümör taşları açısından incelenir diyor Prof Dr Serkan Altınova.
Prostat daha sonra belirli noktalardan lazerlenir ve prostat dokusunu çevreleyen gri ve beyaz olan foliküler dokuya ulaşır. Kistten prostata yayılan damarlar lazerle kolayca kapatılır ve kanama çok daha az olur. Prostat dokusu, kabuğundan büyüklüğüne veya şekline göre 23 veya tek parçaya ayrılarak mesaneye atılır.
Mesane içine atılan prostat dokusu başka bir aletle (morselatör) parçalanır ve emilerek vücuttan çıkarılır. Tüm bileşenler çıkarıldıktan sonra son bir inceleme yapılır ve prob takılır ve işlem tamamlanır. Çıkarılan prostat dokusu, kanser olup olmadığını araştırmak için bir patoloğa gönderilir.
Holep Ameliyatı Nedir?
HoLEP kelimesinin açılımı (Holmium Lazer Prostat Enükleasyonu) şeklindedir. Benign prostat hiperplazisi (BPH) tedavisinde ileri lazer teknolojisinin kullanıldığı güncel cerrahi yöntemdir. Bu, tüm prostat dokusunu temizleyen ve çıkaran bağımsız bir prosedürdür. Büyük protezlerde açık ameliyata benzer sonuçlar veren konforlu bir yöntemdir. Günümüzde prostat cerrahisinde referans tedavi olarak kabul edilmektedir.
Holep Ameliyatının Faydaları Nelerdir?
- Her boyuttaki protezlere güvenle uygulanabilir.
- Çok büyük protezlerde bile vücutta kesi yapılmadan işlem yapılır.
- Açık cerrahiye alternatiftir.
- Yeniden açılma olasılığı ihmal edilebilir.
- Cinsel işlevlere zararlı değildir.
- Kanama riski çok düşüktür ve uygulama sırasında kan transfüzyonu gerekmez.
- Zorlayıcı durumlarda kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler bile tedavi edilebilir.
- Çok kısa hastanede kalış (12 gün).
- Ameliyat sonrası kateter takılan hastalarda idrar yaparken yanma hissi olmaması
Holep Ameliyatı Kimlere Yapılır?
HoLEP, prostat ameliyatına ihtiyaç duyanlar için uygun bir cerrahi yaklaşımdır. Prof Dr Serkan Altınova ‘ya göre HoLEP tekniğinin belirli avantajları olduğu için diğer yöntemlerin uygulanamadığı durumlarda daha güvenli bir şekilde uygulanmaktadır. Genel olarak 80 gramdan büyük protezler için açık cerrahi önerilir. Ancak HoLEP yönteminde prostatın boyutu önemli değildir. Özellikle büyük restorasyonlarda çok daha başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir.
Prostat bezinin büyüklüğü ile ilişkili mesane taşı varlığında aynı seansta başarılı bir şekilde uygulanmakta olup, kapalı lazer ile taş kırmak da mümkündür. Hatırlatma olarak idrar yolu darlığı olan hastalarda ameliyat sırasında lazerle de darlık açılabilir. Kardiyovasküler hastalığı olan, kalp damarına stent takılan, baypas ameliyatı geçiren, damar tıkanıklığı nedeniyle kan sulandırıcı kullanan hastalarda diğer tekniklere göre daha güvenli kullanılabilir.
Prostat kanseri tedavisi için Ankara üroloji doktorlarını inceleyin. Yorumları okuyup, kolay randevu alın.
Ameliyattan Sonra Hastayı Neler Bekliyor?
Kateterizasyon sonrası taburcu olan hastalarda idrar renginde değişiklik görülür. İdrarın başında ve sonunda hafif kanama olabilir. Bu durum genellikle geçicidir. HoLEP yönteminde nadir de olsa yanma ve ağrılı idrara çıkma karşılaştığımız şikayetler arasındaydı. Genellikle ilk birkaç hafta geçici ve kalıcıdır. Yukarıda bahsedildiği gibi, prostat bezi tamamen çıkarıldığı için bazı hastalarda özellikle ilk birkaç hafta içinde top sürme ve idrara çıkmayı kontrol edememe gibi sorunlar olabilir.
Genel olarak dönüştürücü ile uzun süre kalan, hareketsiz, nörolojik hastalığı olan veya şeker hastalığı olan kişilerde daha sık görülür. Şikâyeti devam eden hastalara egzersiz ve ilaç tedavisi başlanır. Uzun süre tüpte kalan ve bağışıklık sistemleri zayıflamış bazı hastalarda biraz iltihaplanma olabilir. Önceden idrar kültürü ve tedavisi ile bu riski azaltabiliriz.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.