Boztepe, Ordu’ya gelen turistlerin teleferik ile ulaşım sağladığı ve şehir manzarasını izlediği turistik bir bölgedir. Karadeniz’i kuş bakışı seyrederek yamaç paraşütü yapabilirsiniz. Yenilenen 457 metre kalkış pistinin bulunduğu Boztepe, Türkiye’de yamaç paraşütünün ilk yapıldığı yerlerden biri olarak da Ordu’nun göz bebeği niteliğindedir.
Ordu Büyükşehir Belediyesi, kentin seyir terası konumundaki 530 rakımlı Boztepe’de, yamaç paraşütü uçuşu gerçekleştiren adrenalin tutkunlarının yıllardır beklediği, güvenli pist alanını da yenileyerek hizmete soktu. Toplam 250 m2 büyüklüğündeki pist alanını doğal dokuyla uyumlu yeşil kauçukla kaplandı. Güvenli bir kalkış, keyifli bir uçuş için hazır hale getirildi.
Ordu Boztepe Nerede, Nasıl Gidilir?
Şehrin yamaçlarında bulunan Boztepe 450 metre yüksekliğe sahiptir. Buradan Ordu’nun tüm güzelliğini görebilirsiniz. Burada motel, gazino, çam ormanları ve piknik alanları bulunmaktadır. Ayrıca burada yamaç paraşütü yapılmaktadır. Özellikle burada güneşin batışını görmenizi tavsiye ederim.
Ordu Boztepe, Ordu’nun Altınordu ilçesine bağlı Şarkiye Mahallesinde bulunan Atatürk Bulvarı üzerinde bulunur. Altınordu İlçe merkezine 6 km uzaklıkta bulunur.
Yamaç Paraşütü Nedir?
Yamaç paraşütü, hava sporlarıyla ilgilenen birkaç kişi tarafından 1980’li yılların başlarında bulunan, serbest paraşütlerle yamaçlardan koşarak kalkmaya olanak sağlayan bir ekstrem spor türüdür. Sivil havacılık mevzuatlarına göre çok hafif hava aracı (ÇHHA) sınıfına girer.
Yamaç paraşütü, çok hafif hava araçları içerisinde en hafifidir. Kolay taşınabilir olması sayesinde, yolu olmayan tepelerden kalkış yapılabilir. Özel kalkış-iniş pisti gerektirmez. Doğal kaldırıcı kuvvetleri kullanarak saatlerce havada kalabilir, bulutlara kadar yükselebilir ve kilometrelerce mesafeler kat edebilir. Dünyada en yaygın ve hızlı gelişen havacılık sporudur.
Yamaç Paraşütü Nasıl Yapılır?
Yamaç paraşütü yapmak için öncelikle bu spora uygun olan yerlere gitmek gerekir. Daha sonrasında uçuş için sadece kas gücüne ve rüzgâra ihtiyaç duyulur. Hayatınıza yamaç paraşütü deneyimini eklemek ve sadece keyifli bir anı bırakmak için gökyüzünde olacaksanız bu sporun yapıldığı yerlerde eğitmenlerden yamaç paraşütü hakkında kısa bilgi alabilir ve pilotların eşliğinde uçabilirsiniz. Eğer bu sporu profesyonel olarak yapacaksanız ve havada saatlerce kalmak istiyorsanız ise Türk Hava Kurumu’nun ücretsiz ve sertifikalı yamaç paraşütü kursuna katılabilirsiniz.
Yamaç Paraşütü Kuralları
Havada hem yamaç paraşütü pilotunu hem de kendinizi tehlikeye atmamak için bazı kurallara uymanız gerekir.
- Pilot eşliğinde yapılan uçuşlarda kişi tamamıyla pilotun yönlendirmelerine uymalıdır.
- Çenelikli kask ve can yeleği takılması zorunludur.
- Uçuş esnasında ilk yardım çantası olmalıdır.
- Sadece hava durumunun elverişli olduğu yerlerde yamaç paraşüt eğitimi alınmalı ya da uçulmalıdır.
- Yamaç paraşütü üç kişilik bir spor değildir. Pilot dışında sadece artı bir kişi ile yapılır. Buna da “Tandem Paragliding” denir.
- Tandem uçuşlarında yedek paraşüt ve kurtarma botu bulundurulması zorunludur.
- Yamaç paraşütü için gerekli olan rüzgâr uçmadan önce mutlaka kontrol edilmeli, eğer uygunsa ondan sonra başlanılmalıdır.
- Havada rahatlık sağlayacak kıyafetler giyilmelidir.
- Kalp rahatsızlığı, yükseklik korkusu, hamile, astım hastası ve 105 kg’dan fazla olanların yamaç paraşütü yapması yasaktır.
- Alkollüyken yamaç paraşütü yapılmamalıdır.
- Yamaç paraşütü için yaş sınırı 16’dır. 16 yaşından küçükler için aile izni gereklidir.
Yamaç Paraşütü Ne Zaman Yapılır?
Yamaç paraşütü genellikle ilkbahar ve sonbahar arasında, açık ve yağmursuz havalarda yapılır. Bunun dışındaki zamanlarda yamaç paraşütü yapılmaz diye kesin bir kural yoktur ama bölgenin hava durumu oldukça belirleyici bir etmendir.
Yamaç Paraşütü için Gerekli Malzemeler
Yamaç paraşütü takımı temel olarak 4 temel ekipmandan oluşur.
Kanat (Kubbe, Kanopi)
Uçak paraşütlerinin aksine yamaç paraşütlerinin kumaş kısmına paraşüt değil “kanat” veya “kanopi” adı verilir. Temel olarak önlerinde açıklık bulunan iki kumaş katman arasına paraşütün ön kısmında bulunan hücre ağzı adı verilen açıklıklardan uçuş sırasında hava dolmasıyla havadaki şişkin şeklini muhafaza eder. Kanat Yelkenkanat ve planör gibi airfoil yapıdadır. Yan kesit şekli yarım bir su damlasını andırır. Bu özel yapı havanın Daniel Bernoulli prensiplerine göre kanadın altında ve üstünde farklı hızlarda akarak bir basınç farkı oluştururlar ve yamaç paraşütünün dikey hızını 0.8 m/s seviyelerine kadar düşürebilirler. Kumaş özel polimerlerden üretilir ve üstü silikonla kaplanır. Çok hafiftir (30-35 gr/m2). Hava geçirgenliği yeni bir kanatta sıfırdır. Aynı şekilde tamamen ıslanmadıkça suyu da geçirmez. Zamanla ve kullanıldıkça malzeme geçirgen olmaya başlar ve bu da ömrünün sonuna geldiğini gösterir. Düzenli olarak uçan bir paraşütün ömrü uçulan bölge ve hava şartlarına göre ± 5 yıldır. Daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linklere bakılabilir.
Askı İpleri
İpler iki kısımdan oluşur. İçteki kısım ağırlığa karşı dirençli fakat sürtünmeye karşı zayıf olan kevlar demen bir malzemeden yapılır. Bu malzeme kurşun geçirmez yelek yapımında kullanılan çok dayanıklı bir malzemedir. İkinci kısım ise bu ağırlığı taşıyan malzemeyi dağ koşullarında sürtünme ile aşınmaktan ve bunun sonucunda kopmaktan koruyan dacron adlı malzemedir. Bu malzemenin özelliği ise sürtünmeye karşı çok dayanıklı olmasıdır. Ancak iplerin taşıyıcılığına hiçbir katkısı yoktur. Yarışma kanatlarında ağırlığı azaltmak maksadı ile bu malzeme kullanılmaz. Ancak bu çok istisnai bir durumdur. İplerin ortalama kalınlığı 2 mm’dir. Ancak 2 mm kalınlığındaki tek bir ip yaklaşık 150 kilogram yük çekebilir. Bir paraşütte ip sayısı 100’ün üzerindedir. Dolayısı ile bir pilotun ağırlığı iplere yaklaşık yüzde bir gibi bir oranda yansır. Bu da malzemenin dayanıklılığını sağlayan en önemli faktörlerden biridir.
Taşıyıcı Kolonlar
Taşıyıcı kolonlar, kubbe iplerini kuşama bağlarlar. Ağırlığı ya da yükü ipler yoluyla taşırlar. Kuşama karabinalar ile iplere küçük metal (rabıt) halkalarla bağlıdırlar. Kalkış esnasında taşıyıcı kolonun yardımıyla kubbenin başa getirilmesini sağlar. Arka kolonlar aynca halkalar yardımıyla frenleri de tutarlar. Frenlerin ucunda, kolay tutmak amacıyla şık şıklar bulunur ve bunlar arka kolonlara çıtçıt veya verkuro ile tutturulur.
Harness (Kuşam Tertibatı)
Pilotun uçarken bağlı olduğu ve karabinalarla kanada bağlı olan kuşanma yöntemine denir.
Yedek paraşüt
Uçuş için öncelikli olan malzemelerdendir. Temel prensip olarak yedek paraşütsüz uçuş yapılmaz. Malzeme olarak asıl paraşütten daha hafif ve çok daha kaygan birkumaştan yapılmıştır. External ve internal olmak üzere iki tipi mevcuttur. External yedek harnese karabinadan bağlanır. İnternal yedek için ise bütün harneslerin ya sırtında ya da altında bir hücre bulunur buraya yerleştirilir ve basınca şoka ağırlığa dayanıklı bir malzeme olan kolonlar vasıtası ile harnese bağlanır. Çalışma prensibi serbest paraşüt gibidir. Pilot bu paraşütü kullanmaya kendisi karar verir ve gerekli gördüğünde handle denen tutma kulbunu çeker. Bu durumda paraşüt serbest paraşütten farklı olarak navlaka denen açılmaya hazır paketi içinde pilotun eline gelir. Pilot bu paketi hızlı bir şekilde aşağıya doğru atarak yedeği açar. Bu paraşütün devreye girmesi ile asıl paraşüt uçuculuğunu kaybeder. Yaklaşık 5 m/sn hızla inmekte olan pilotun yapması gereken artık uçmayan paraşütü toplamaktır.
Kask
Tam yüz korumalı ve tam yüz korumasız şeklinde iki tip kask mevcuttur. Genelde kevlardan üretilir. Darbelere karşı son derece korumalıdır.
GPS Cihazı
Gps cihazı ile yükseklik, hız, konum bilgisi gibi bilgiler sağlanacağı gibi belirli bir rota çizilerek hedefe ulaşabilmek mümkündür. GPS ayrıca yarışmalarda mutlaka sporcuların kullanması gereken bir cihazdır.
Variometre
Variometre termal hava akımların ile genellikle mesafe uçuşları yapmak için kullanılan; yüksekliği, o anki kaldırıcı içerisindeki yükselme veya alçalma hızını gösteren cihazdır. Ayrıca sesli bildirim ile bu yükselme ve alçalmaları pilota bildirir. Variometre ve GPS in bir arada bulunduğu compact cihazlarda mevcuttur.
Rüzgâr Ölçer
Rüzgâr ölçer rüzgârın şiddetiğini, varsa darbe aralığını km cinsinden gösteren çükük fakat önemli bir yamaç paraşütü malzemesidir.
Manyetik Pusula
Her ne kadar yamaç paraşütü pilotları GPS kullanarak yön tayin etseler de manyetik pusulada yanlarında bulundurmaları gereken bir cihazdır. Elektronik cihazların bazı durumlarda hatalı bilgi verebilme olasılığına karşı manyetik pusula bulundurulur.
Telsiz
Telsiz yamaç paraşütünde mesafe uçuşlarında eğitimlerde kullanılan ve mutlaka olması gereken bir cihazdır. Havadaki veya yerdeki diğer pilotlarla uçuş esnasında telsiz ile iletişim kurulur.
Lisans
Sivil havacılık genel müdürlüğünün yayınladığı çok hafif hava araçları yönetmeliğinin (SHY 6C) 11. maddesine göre: