Yerli İHA Alesta Uçuş Testlerine Başlıyor

Alesta için yer testlerinde sona gelindi. Uçuş testlerinin, Ağustos’un ilk haftalarında gerçekleşmesi bekleniyor.
Nurol BAE Systems Hava Sistemleri AŞ (BNA) tarafından geliştirilen Alesta insansız hava aracı (İHA) için uçuş testlerine bir adım daha yaklaşıldı. Hem döner kanat hem de sabit kanat olarak performans sergileyen Alesta, Türk mühendisleri tarafından geliştirildi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından koordine edilen projede, gelişmeler hız kesmeden devam ediyor. Nurol BAE Systems Hava Sistemleri AŞ, bir süredir prototipi üzerinde çalışılan Alesta için yer testlerinde sona geldi. Uçuş testlerinin, Ağustos’un ilk haftalarında gerçekleşmesi bekleniyor. Halihazırdaki konfigürasyonun talep edilmesi halinde, hizmete alınmasının en geç sene sonu gibi gerçekleşmesi planlanıyor.
BNA Genel Müdürü Eray Gökalp, “Biz, özellikle ekip olarak, ülkemizde ve dünyada havacılık sektöründeki gelişmeleri yakından takip ediyor ve özellikle ileride kullanımı faydalı olacağını, farklılık yaratacağını düşündüğümüz yeni teknolojilere yatırım yaparak, bunları ülkemiz kabiliyetleri arasına almayı hedefliyoruz.” dedi.
Konuşmasına devam eden Gökalp, “Firmamızın ana hedefi, ana odak noktası, sistem seviyesinde – bizim ‘uçuş emniyet kritik’ diye tarif ettiğimiz- herhangi bir arızasında veya kaybında ölümcül kazalara neden olacak sistemleri özgün olarak geliştirebilmek. Bunlar arasında uçuş kontrol sistemleri, motor kontrol sistemleri ve yakıt sistemlerini sayabiliriz. Özellikle MMU (Milli Muharip Uçak) , Hürjet uçağımız, özgün helikopter programlarımız bizim hedef alanımızda yer alıyor. Yanı sıra ileride, yenilikçi teknolojiler konularında da AR-GE faaliyetleri yürütüyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Alesta İHA

Alesta’nın diğer İHA’lardan farklılığı, döner kanatlı yapıya sahip olması. Dikey olarak iniş kalkış yapabilme yeteneğine sahip olan Alesta, düz uçuşta sabit kanat karakteristiği gösteriyor. Alesta’yı rakiplerinden ayıran en büyük avantajı, gerekli yerlerde sabit kanat veya döner kanat modlarını kullanmayı sağlayan bir birleşim içermesi.
Kalkış için piste ihtiyaç duymayan Alesta, herhangi bir satıhtan iniş kalkış yapabiliyor. 20 km’lik bir menzile ve 120 km/h civarında bir hıza sahip olan Alesta, sabit kanat modunda uçtuğu zamanlarda, döner kanat moduna nazaran daha uzun mesafelerde uçuş yapabiliyor.
BNA Genel Müdürü Gökalp, konuyla ilgili “Bu özellikle de zor bir problem. Çünkü bizim geçiş modları dediğimiz, örneğin, kanadın dikey moddan yatay moda geçtiği modlarda ve sert rüzgarlar altında uçağı dengede tutabilmek ve o dengeyi koruyabilmek hakikaten çok ciddi mühendislik birikimi gerektiriyor. Firmamızda da ortalama 16 senelik bir tecrübeye sahip, çok önemli bir kadromuz var. Onların kabiliyetleri neticesinde, bu seviyelere gelebildik.” şeklinde ifadelerde bulundu.
Çevre dostu bir motor ve itki sistemine sahip olan Alesta, elektrikle çalışıyor ve tam otonom olarak tanımlanan bütün görevleri icra edebiliyor. Şirket, gelecekte Alesta’nın hem insanlı-insansız, hem de daha büyük modellerini çıkartmayı hedefliyor. Mevcut olan, meskun mahallerde İHA’ların uçuş kısıtlamalarını da yenebilmek adına, hem insanlı hem de insansız modellerin gelişmelerinin, ileriki dönemde kamuoyuyla paylaşılması düşünülüyor.
BAE Systems ilgilendi ve İngiltere’de pazarlanması konusunda da birlikte çalışmayı teklif etti. Bu sayede, Avrupa’da da satışını mümkün kılması düşünülüyor.
Gökalp, ayrıca, dünya genelinde döner kanatlı İHA geliştiren az sayıda firmanın olduğunu söyledi. Bu nedenle, BNA tarafından, Alesta için yurt dışı da dahil olmak üzere, dünya genelinde çok ciddi bir pazar olması bekleniyor.

Kaynak: DefanceTurk

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*