Karahisar Kelesi Nerede? Afyonkarahisar Kalesi, Afyonkarahisar’da bulunan volkanik özellikli kaledir.
Afyonkarahisar şehir merkezinde volkanik özellikli, yerden yüksekliği 226 metre olan doğal yükseltili bir kaya kütlesi üzerinde yer alan ve MÖ 1350 yıllarında Hitit imparatoru II. Murşil zamanında Arzava seferinde mustahkem mevki olarak kullanılmış olan bu kale önce Hapanuva; Roma ve Bizans dönemlerinde Akroenos; Selçuklular’dan itibaren ise Karahisar adı ile anılmıştır. Karahisar Kalesine tam 500 basamakla ulaşılmaktadır. Tarihi dokusu korunamamış olsa da hala eski kalıntılar mevcuttur.
Selçuklular ve Osmanlılar
Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubat’ın hazineleri bu kalede saklandığından, kale Hisar-ı Devlet olarak da adlandırıldı. Selçuklu vezirlerinden Sahip Ata Fahrettin Ali döneminde kalenin ismi Karahisar-ı Sahip oldu. 1573’te burayı tamir ettiren II. Selim ise yörede yetiştirilen afyondan ötürü kaleye Afyonkarahisar adını vermiştir.
Karahisar Kalesi Hakkında Efsaneler
- Efsaneye göre Hz. Ali, buraya gelmiş. Atı Düldül’ün üzerindeyken kalede atının dört nalının izi kalmış.
- Battal Gazi ile ilgili efsane de çok ilginçtir. Kaleyi kuşatan Battal Gazi’ye Roma İmparatorunun kızı aşık olur ve ona bir taşa bağlı olarak not iletmek ister ancak bu notu attığında Battal Gazi’nin kafasına denk getirip ölümüne neden olur.
- Ünlü Türk savaşçı Tarkan’ın da bu kalede öldüğü rivayet edilir.
- Bunca efsanenin de etkisiyle bugün Karahisar Kalesinde birden fazla dilek ağacı var. Evlenmek isteyenlerin bu ağaca ip bağlaması ile dileklerinin gerçekleşeceğine inanılıyor.
- Karahisar Kalesinde bir taş küvet var. Bu küvete yatan kadının gebe kalacağına dair söylentiler de var.
- Kale kapısındaki üç oyuğun içine denk gelecek şekilde taş atabilirseniz üç dileğiniz de kabul oluduğuda söylentiler arasında.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.