Covid-19 Pandemisinin En Büyük Etkisi Yalnızlaşma Olacak

covid pandemisinin en buyuk etkisi yalnizlasma olacak
covid pandemisinin en buyuk etkisi yalnizlasma olacak

Üsküdar Üniversitesi, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Türkiye’yi Nörobilim G20 Zirvesi’nde temsil eden tek Türk üniversitesi oldu.

Koronavirüs önlemleri nedeniyle çevrimiçi gerçekleştirilen kongrede 2020 yılına damga vuran Covid-19 pandemisi ve etkileri konuşuldu. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, tüm dünyayı etkileyen pandeminin en büyük etkisinin yalnızlaşma olacağını söyledi. Tarhan, “Pandemi sonrası yalnızlık patlaması yaşanacak” uyarısında bulunarak önlem alınması gerektiğini söyledi. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, dünya çapında yapılan COH-FIT araştırmasından bahsederken; Prof. Dr. Gökben Hızlı Sayar ise Türkiye’de gerçekleştirilen Koronafobi araştırmasının sonuçlarını dünya ile paylaştı.

Beyin ve omurga girişimlerinde nörolojik bozuklukları olan hastalar için hızlı klinik çözümler sunmak amacıyla gerçekleşen 7. Nörobilim G20 Zirvesinde tüm dünyada etkili olan Covid-19 pandemisi ve psikiyatrik ve nörolojik hastalıklara etkileri ele alındı.

Pandemi önlemleri kapsamında bu yıl çevrimiçi gerçekleştirilen 7. Nörobilim G20 Zirvesinin açılış konuşmasını Society for Brain Mapping and Therapeutics (SBMT) – Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Babak Kateb yaptı.

Covid-19’un etkileri konuşuldu

Üsküdar Üniversitesi, 7. Nörobilim G20 Zirvesi’ne Türkiye’yi temsilen tek üniversite olarak katıldı. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Covid-19 Pandemik Yalnızlık ve Kriz Yönetimi” başlıklı konuşmasında pandeminin en büyük etkisinin yalnızlaşma olacağını söyledi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Pandemi sonrası yalnızlık patlaması yaşanacak”

Tüm dünyayı etkileyen pandeminin en büyük etkisinin yalnızlık olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, pandemi sonrası yalnızlığın patlama yapacağının altını çizdi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Postpandemik dönem için önlem alınmalıdır”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, postpandemik dönemde psikiyatrik hastalık pandemisi beklendiğini belirterek “Ayaktan ve yatarak tedavi gören vaka sayısının artması gibi bazı öncüller de geldi. Krizin ikinci kuralı, kendi çözüm reçetelerini kendiliğinden üretmemesidir. Bunun için kriz yönetimi gereklidir. Aynı şey postpandemik dönem için de gereklidir” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Yalnızlık tüm dünyanın sorunu”

Dünyada refahın, sosyal ve ekonomik anlamda hareketliliğin artmasına rağmen toplumların büyük kesimlerinde yalnızlık yaşandığını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Büyük evler, küçük aileler; yüksek zekâ daha az ilişki; sosyal medyada yüzlerce arkadaşa rağmen gerçek bir dosta sahip olunamaması bugünün gerçeği olarak karşımıza çıkıyor. Sosyal ve ekonomik anlamda hareketlilik olmasına karşın toplumun büyük kesimi yalnızlık yaşıyor” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Gençlerin yüzde 40’ı yalnız hissediyor”

Dünyada yalnızlığın bilimsel araştırmalarda ön plana çıkarılan bir konu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, gelişen teknolojiyle beraber yalnızlığın insanlar üzerindeki etkilerine işaret ederek İngiltere’de 2018 yılında 8,5 milyon insanın yalnız yaşaması üzerine ülkede “Yalnızlık Bakanlığı” kurulduğunu hatırlattı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Beklenenin aksine gençler daha yalnız”

İngiltere’de Manchester Üniversitesi ile BBC’nin ortak yaptığı 55 bin üzerinde kişinin katıldığı çalışmaya değinen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu çalışmanın sonuçlarında 16-24 yaş arasında yalnızlık oranı yüzde 40 olarak tespit edilmiş. İleri yaşlarda bu oran %27. Beklenenin tersi bir oran çıktı. Genellikle beklenen yalnızlığın yaşlanınca artmasıdır. Bütün ezberler bozuldu. Gençlik ve ergenlik dönemi sosyalleşme dönemidir. Hem aileye bağlı hem özgür hissetmesi gereken bir dönemdir. Bu dönemde genç kendini yalnız hissediyor. Bu durum insanlığın geleceği açısından risk oluşturuyor. Bu kişiler 40-50 yıl sonra daha da yalnız hissedecek. Bu kişiler arasında intihar oranları daha yüksek” diye konuştu.

Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, COH-FIT araştırmasının Türkiye sonuçlarını paylaştı

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ABD Öğretim Üyesi, NPİSTANBUL Beyin Hastanesi AMATEM Koordinatörü ve Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nesrin Dilbaz “Türkiye’de Covid-19 Sürecinde Korku ve Anksiyete: Koronafobi Ölçeği” başlıklı sunumunda küresel Covid-19 salgınının etkilerini ölçmek amacıyla dünya çapında gerçekleştirilen COH-FİT çalışması ve elde edilen verilerden bahsetti.

Üsküdar Üniversitesi’nin Türkiye’yi temsil ettiği, Dünya Psikiyatri Birliği, Avrupa Psikofarmakoloji Enstitüsü, Avrupa Psikiyatri Birliği tarafından tüm dünyada 40’ın üzerinde ülkede yapılan çalışmanın Türkiye’deki sonuçlarına değinen Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, halen devam eden çalışmaya şu ana kadar dünyadan 100 bin kişinin, ülkemizden ise 2 binin üzerinde kişi katıldığını söyledi.

Prof. Dr. Nesrin Dilbaz: “Stres seviyesinde artış gözlendi”

Çalışmanın bu dönemin psikososyal etkilerini ölçmeyi de hedeflediğini kaydeden Dilbaz, “Stres, yalnızlık, öfkelilik ve fedakârlık(başkalarına yardım etmek vb.) üzerinde psikolojik etki gözlemlendi. Daha sistematik olarak katılımcıların 3’te 1’inden fazlası salgın dönemi ve son iki hafta öncesiyle ilgili stres seviyelerinde artış olduğunu bildirirken; %12’lik dilim azalma olduğunu belirtti. Stres azalış ve artışı konusunda farklı yaş ve cinsiyet grupları arasında kayda değer farka rastlanmadı.

Prof. Dr. Nesrin Dilbaz: “Ergenlerde yalnızlık arttı”

Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, “Yalnızlık konusunda, salgın dönemi ve son iki hafta öncesiyle alakalı olarak katılımcıların 3’te 1’i artış ve sadece çok azı (<6%) azalma olduğunu belirtti” diyerek “Cinsiyetler arasında sonuçlar kayda değer bir farklılık göstermedi. Ergen grubu ise yalnızlaşma konusunda orantısız bir artış gösterdi (38%)” dedi.

Öfkelilik duygusunda da artış var

Prof. Dr. Nesrin Dilbaz şu bilgileri paylaştı: “Öfkelilik için salgın dönemi ve son iki hafta öncesiyle alakalı olarak katılımcıların %29’u artış ve sadece çok azı (<9%) azalma olduğunu belirtti. Katılımcıların büyük çoğunluğu (63%) ise çok az değişim olduğunu veya hiç olmadığını bildirdi. Cinsiyetler arası sonuçlar kayda değer farklılık göstermedi ancak ergen grubu öfkelilik konusunda orantısız bir artış gösterdi (34%).

Yardımsever davranışlarda artış oldu

Yardımsever davranışlar konusunda, katılımcıların yaklaşık %19’u gelişme gösterirken %50’si davranışlarında bir değişim olmadığını belirtti. Cinsiyet ve yaş gruplarının sonuçları arasında kayda değer bir farka rastlanmadı.”

Prof. Dr. Gökben Hızlı Sayar, Türkiye’deki Koronafobi araştırmasını sundu

Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü ve NP Feneryolu Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Gökben Hızlı Sayar ise ‘Covid-19 ile İlgili Travma Sonrası Büyüme ve Kaygı Kaynakları’ başlıklı sunumunda Covid-19’un tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de sağlık sorunlarının yanı sıra yaygın sosyal değişimlere yol açtığını belirterek Nisan 2020’de Türkiye genelinde gerçekleştirdikleri Koronafobi Araştırmasının sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Gökben Hızlı Sayar: “En çok sürecin belirsizliği kaygı yaratıyor”

Prof. Dr. Gökben Hızlı Sayar, şunları söyledi: “Bu araştırmada toplumda salgınla ilgili içinde bulunulan sürece ve geleceğe yönelik kaygıların ve psikolojik olgunlaşma düzeylerinin belirlenmesini amaçladık. Veri toplama 17-25 Nisan 2020 tarihleri arasında çevrimiçi anket formu kullanılarak yürütüldü. Araştırmaya Türkiye genelinde 81 ilden 18-79 yaş arası bin 822 erkek ve 4 bin 496 kadın olmak üzere 6 bin 318 kişi katıldı. Araştırmada katılımcılara salgın süreci ile ilgili kaygıları soruldu. En sık bildirilen kaygılar şu şekilde sıralanmaktadır: Sürecin belirsizliği: %49,6; sosyal ilişkilerden uzak kalmak: %45.6; ölümü halinde aile bireylerinin gelecekleri: %35.3; yeterli sağlık hizmeti alamama endişesi: %31.3; ekonomik sorun yaşama kaygısı: %30.8; eğitimin aksaması ile ilgili kaygılar %28.4; aile bireylerinin ruhsal durumları %27,6.”

Prof. Dr. Gökben Hızlı Sayar: “Erkek ve kadınların yaşadığı kaygılar farklıydı”

Prof. Dr. Gökben Hızlı Sayar, ekonomik sorunlar yaşamak, işsiz kalmak, sigara madde alkol gibi kimyasal bağımlılıkları sürdürememek, kumar gibi davranışsal bağımlılıkları sürdürememek, ibadetlerini istediği gibi yapamamak şeklindeki kaygıların erkeklerde kadınlara kıyasla daha sık izlenen kaygılar olduğunu ifade etti. Sayar, “Evden çıkamamak evde sürekli bir arada olma sonucunda aile bireyleri ile gerilim yaşamak kıtlık yaşanması yemek yemeyi kontrol edemeyip kilo almak, sosyal ilişkilerden uzak kalmak, artan ev işleri nedeniyle tükenmişlik yaşamak ise kadınlarda daha sık izlenen bazı kaygılardır” diye konuştu.

Prof. Dr. Gökben Hızlı Sayar: “Katılımcılar bu süreçte olgunlaştıklarını belirtti”

Prof. Dr. Gökben Hızlı Sayar, araştırma kapsamında katılımcılara psikolojik olgunlaşma ile ilgili önermeler de yöneltildiğini ve salgın sürecinde bu önermeleri ne kadar yaşadıkları katılımcılara sorulduğunu belirterek araştırmada katılımcıların orta düzeyde ya da büyük ölçüde yaşadıklarını bildirdikleri olgunlaşma belirtilerinin de bulunduğunu belirterek şunları söyledi: “Salgın sürecinde elimdekilerin kıymetini daha iyi anladım %74; Salgın sürecinde yaşamda önem verdiğim şeylerin öncelik sırası değişti %59; Salgın sürecinde zorlukları göğüsleyebileceğimi daha iyi anladım %56; Salgın sürecinde her şeyi olduğu gibi kabullenebilmeyi öğrendim %56; Salgın sürecinde manevi konulara ilgim arttı %49; Salgın süreci ile birlikte ilişkilerime daha çok emek sarf etmeye başladım %48”

Prof. Dr. Gökben Hızlı Sayar: “İnsanlık ciddi bir olgunlaşma sürecine girmek zorundadır”

Psikolojik olgunlaşma ile ilgili tüm maddelerinin görülme sıklıklarının kadınlarda erkeklere göre daha yüksek bulunduğunu belirten Prof. Dr. Gökben Hızlı Sayar, “Araştırmanın sonuçlarına bir taraftan tehlike hissi varken diğer taraftan ümitsizliğe düşmezsek ve doğru seçimlerde bulunursak bu süreçten kazanımla çıkmak da mümkündür. İnsanlık ciddi bir psikolojik olgunlaşma sürecine girmek zorundadır” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda Beyin Girişimi Projesi’ne Türkiye’den proje ortağı olarak Üsküdar Üniversitesi seçilirken; Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da ABD’de beyin araştırmaları alanında faaliyet gösteren Society for Brain Mapping and Therapeutics (SBMT) – Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği Yönetim Kurulu üyeliği görevine getirildi.

16 ülke bilimsel zirveye katıldı

Geçtiğimiz yıl Japonya’nın ev sahipliği yaptığı ve bu yıl Covid-19 önlemleri nedeniyle çevrimiçi gerçekleşen 7. Nörobilim G20 Zirvesi, iki gün sürdü. 8 oturumda gerçekleşen zirveye ağırlıklı Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Türkiye, Avustralya, Hindistan, İran, Meksika, Pakistan, Japonya, Çin, Kanada, İngiltere, İsrail, Yunanistan, Almanya, Arjantin ve Fransa’dan alanında uzman 50’nin üzerinde konuşmacı katıldı. Sempozyumun sonuç bildirgesi ise çevrimiçi G20 Zirvesi’nin sonunda açıklandı.

Tanıtım Yazısı

Ankara Kiralık Depo

Evinizde kullanmadığınız ya da fazla olan eşyalarınız için güvenli ve uygun fiyatlı bir çözüme mi ihtiyacınız var? Depo Burada olarak Ankara’da sağladığımız kiralık depo hizmetleriyle […]

Tanıtım Yazısı

Tez Yazdırma Hizmeti

Tez Yazdırma Hizmeti Akademik kariyerin en zorlu aşamalarından biri olan tez yazım süreci, öğrenciler için büyük bir stres kaynağı olabiliyor. Araştırmaların derinlemesine yapılması, verilerin doğru […]

Tanıtım Yazısı

Ankara İç Mimarlık Projelerinde Teknoloji Entegrasyonu

Teknolojinin hızlı ilerlemesi, yaşam alanlarımızı da dönüştürüyor. İç mimarlık projelerinde teknolojinin rolü giderek artarken, akıllı ev sistemleri yaşam kalitesini ve kullanıcı deneyimini iyileştiren çözümler sunuyor. […]

Tanıtım Yazısı

Taşınma Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Ev taşıma süreci, özellikle büyük şehirlerde, zahmetli ve dikkat gerektiren bir işlemdir. İstanbul’un yoğun ilçelerinden biri olan Ataşehir’de nakliye hizmetleri, bu süreci kolaylaştırmak için elzemdir. […]

Tanıtım Yazısı

E-Ticaret SEO İçin İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılır?

E-ticaret sektöründe başarılı olmanın anahtarlarından biri, etkili bir içerik pazarlamasıdır. İçerik pazarlaması, eticaret seo sitelerinin arama motoru sıralamalarını iyileştirmesine, organik trafiği artırmasına ve müşteri sadakati […]

Tanıtım Yazısı

Paketleme ve Ambalajlama Arasındaki Fark Nedir?

Paketleme ve ambalajlama, tüketicilerin sıklıkla karıştırdığı iki önemli kavramdır. Her ikisi de ürünlerin korunması, taşınması ve depolanması açısından kritik rol oynar. Ancak aralarında belirgin farklar […]

Tanıtım Yazısı

Ankara Gülüş Tasarımı

Gülümseme, insanların günlük yaşantısında önemli bir rol oynayan ve iletişimde etkili bir araç olan temel bir ifadedir. Fakat birçok kişi diş estetiği konusunda memnuniyetsizlik yaşayabilir […]

Tanıtım Yazısı

Emsal Doğan Ankara’da Lazer Epilasyon

Ankara’nın hareketli yaşam tarzı ve dinamik atmosferi, güzellik ve bakım konusunda da beklentileri yükseltiyor. Bu taleplere cevap vermek adına Emsal Doğan Ankara, şehrin en önde […]

GENEL

Google Maps Firma Ekleme

Google Maps İşyeri Ekleme Ücretli Mi?, İşletme Konumu Nasıl Eklenir?, İşletme Konumu Nasıl Eklenir?, Google Maps Firma Ekleme, Detaylarıyla yazımızda… Google haritalandırma özelliği olan Maps […]

TEKNOLOJİ

Ray Spot Hakkında Her Şey

Ray spot armatür, ray üzerindeki ışık kaynaklarının bir arada ve sürekli olarak yerleştirildiği bina içi aydınlatma ve ışık sağlamanın en modern yöntemlerinden biridir. Bu tip […]

Ibrahim_Murat_Gunduz
Spor

İbrahim Murat Gündüz’den Bir İlk

İbrahim Murat Gündüz, Türk iş insanı ve spor yatırımcısıdır. Spor dünyasında özellikle kickboks alanına yaptığı katkılarla bilinir. Türkiye’nin milli kickboks takımının tarihi bir ilke imza […]

Tanıtım Yazısı

VPN’ler ile Torrent İndirme Kılavuzu

Çevrimiçi içerik paylaşımının popülerliği arttıkça, kullanıcılar daha fazla film, müzik, oyun ve diğer dosyaları torrent sitelerinden indirme eğilimindedir. Ancak, bu dosya paylaşımının bazı hukuki ve […]

GENEL

Ankara Çocuk Diş Tedavisi

Pedodonti olarak bilinen çocuk diş hekimliği, 0-13 yaş grubu çocukların diş problemlerini tedavi etmektedir. Çocukların süt ve daimi dişlerin sağlığının korunması, çürük, travma, kalıtımsal ve […]

GENEL

Ankara Ambar Tavsiyesi

Ankara ambar tavsiyesi arıyorsanız eğer doğru yere hoş geldiniz. Taşımacılık dünyasında güvenilir ve hızlı bir partner arıyorsanız, Ankara Ambar Kargo hizmetleri size istediğiniz çözümü sunuyor. […]

GENEL

Ankara Eşya Depolama Firmaları

Günümüzde evlerimiz ve işyerlerimiz birbirinden değerli eşyalarla dolu. Peki ya bu eşyaları güvenli bir şekilde depolamak için en doğru adımı attığınızdan emin misiniz? Depo Burada […]

GENEL

Robotik Havuz Temizleyici Nasıl Seçilir?

Robotik bir havuz temizleyicisi için alışveriş yaparken dikkate alınması gereken birkaç özellik vardır. Alışveriş gezinize çıkmadan önce aşağıdakilerin her birini düşünmek için bir dakikanızı ayırın. […]

Anneden Anneye Destek Derneği ve Çankaya Muhtarları Derneği
GENEL

Çankaya ilçesi Muhtarlar Derneği İftarı

Çankaya ilçesi Muhtarlar Derneğinin düzenlediği İftar yemeğine katılan Anneden Anneye Destek Derneği Başkanı Dr. Bahar Zeynep Barut, yemeğe katılan 200 Kişiden oluşan katılımcılara yaptığı konuşmada, […]

Pegasus Air
Hava

Ankara Pegasus İletişim

Uçak seyahatleri, hızlı ve konforlu ulaşım imkanı sunar. Günümüzde birçok havayolu şirketi, müşterilerine hizmet vermektedir. Ankara’dan istediğiniz yere uçak bileti satın almak için 0850 500 […]

Ankara Eşya Depolama
GENEL

Ankara Eşya Depolama

Ankara eşya depolama olarak oldukça fazla sirkülasyona sahip şehirlerden biridir. Bu sirkülasyon genelde çalışanların tayinleri ve belli başlı sebepler ile ortaya çıkan bir durum oluyor. […]

GENEL

Ambar Envanterinizi Nasıl Gönderirsiniz?

Ambarenvanter yönetimi, doğru araç ve sistemleri gerektiren karmaşık bir süreçtir. Ambar envanter yönetiminin ilk adımı, ambar envanterinizi göndermektir. Bir ambar envanter sistemi kullanarak, ürünlerinizi ambarda […]