Kamu ya da özel sektörde işe başlama döneminde istenen belgelerden bir tanesi de heyet raporudur. Belli bir prosedür ile alınan heyet raporu bazı durumlarda uzun izin dönemleri için de istenebilir. Peki heyet raporu nasıl alınır? Heyet raporu için hangi belgeler gereklidir?
Özel sektör ya da devlet sektöründe işe başlanmak üzere hazırlanan belgeler arasında istenilenlerden biri tam teşekküllü heyet raporu da vardır. Bazı durumlarda çalışırken de uzun izinler için de heyet raporu alınabilmektedir. Heyet raporunu almak için belli bir prosedür uygulamak gereklidir.
Heyet raporu belli hastalıklarda sağlıklı olup olmadığına dair uzmanlık alanı olan doktorların ayrı ayrı imzalayarak ve onaylayarak kişi için verdiği sağlık raporu belgesidir. Kişinin müracaat ettiği iş dalında çalışmak için hiç bir sağlık engelinin olmadığına dair bir belgedir. Bu belge kişinin çalışacağı iş yerine sunulur. Heyet raporu bazı kurumlar tarafından da istenebilmektedir.
Heyet raporu almak için ortalama 6-7 hastalık dalı ile ilgili polikliniklerden tek tek doktorlardan sağlıklı olunduğuna dair onay alınmaktadır. Heyet raporu için ayrıca bazı belgeler gerekmektedir.
Heyet Raporu Nedir?
Heyet raporu bir hastanede yer alan ve temel sağlık problemleri ile ilgilenen bölümlere giderek tedavi olunmasıdır. Tek bir bölümden alınan raporu değil muayene olunan tüm bölümlere ait raporun genel adı heyet raporudur.
Heyet raporu kurum ve kuruluşlar tarafından işe başlama sırasında talep edilebilen bir sağlık raporudur. Heyet raporu alan bir kişinin hemen hemen 7 – 8 adet bölüme giderek tedavisi olması gerekmektedir. Tedavi olunan tüm bölümlerin raporlarının tek bir rapor haline getirilmesi ve kurul tarafından onaylanmasına heyet raporu denilmektedir.
Heyet Raporu Nasıl Alınır?
Heyet Raporu İçin Gerekli Belgeler
- Kimlik fotokopisi(TC numarası olan)
- 3 adet yeni çekilmiş vesikalık fotoğraf
- Sosyal güvencesi olmayanlar için ise ücret alınabilmektedir.
- Heyet raporu için kayıt formu( hastaneden alınır)
Belli hastalıklar için gereken tahlil ya da tetkikler yapıldıktan sonra bunların sonucunun alınmasının ardından tek tek hekimlere sağlık durumunda sıkıntı olmaması takdirde onay alınması işlemleri yapılır. Hastane girişinde heyet raporu için belge alarak bu belgenin doldurulması ve diğer gerekli belgelerle beraber başvuruda kullanılması gereklidir. Belgede ne için alınması gerekli olduğu mutlaka belirtilmelidir. Öncelikle tahlil yapılacak doktorlardan bunu alarak tahlili yaptırmak gereklidir.
Hastanelerde bazı günler heyet raporu günüdür ona göre; gidilecek günün ayarlanması yerinde olacaktır. Tahlil sonuçları çıkana kadar diğer bölümler tamamlanabilmektedir. Heyet raporu olduğu için sıra beklemeden işlemler halledilmektedir. En son tahlil raporu alınan hekime de imzalatılan belge ile heyet raporu hazır hale gelecektir. Yalnız raporun hazırlanması 2-3 gün süre ile gün verilerek teslim edilmektedir.
Heyet Raporu Başvurusu Nasıl Yapılır?
Heyet raporu için hangi hastaneye gideceğine karar veren vatandaşın, hastaneye gittikten sonra yazılı başvuruda bulunması gerekmektedir. Çok kısa bir şekilde heyet raporu istediğini ve hangi sebep ile istediğini belirleten bir dilekçe yazmalıdır. Heyet raporu için dilekçe yazdıktan sonra hastanenin muhasebe bölümüne ya da dilekçenin teslim edildiği bölüme heyet raporu için ödeme yapılması gerekmektedir.
Bazı hastaneler dilekçe yerine form vermektedir ve kişiden bu formu doldurmasını istemektedir. Dilekçe yerine geçen bu formlar aracılığı ile de başvuru yapılabilmektedir. Okul için heyet raporu almak isteyen öğrencilerin de başvuru aşamasında aynı adımları takip etmesi gerekmektedir.
2020 Heyet Raporu Ücreti Ne Kadar?
Heyet raporu ücreti yılında da artış göstermiştir ve her yıl artış göstererek devam etmektedir. Heyet raporu Türkiye Cumhuriyeti Devlet Hastaneleri için ayrı ücretlendirilmektedir. Özel hastanelerin heyet raporu ücretlendirmesi ise kendi şartlarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Özel Hastanelerin Heyet Raporu Ücretleri ;
- Özel hastenelerde heyet raporu 100 Türk Lirası ile 300 Türk Lirası arasında değişmektedir.
Devlet Hastanelerinin Heyet Raporu Ücretleri ;
- Devlet hastanelerinde heyet raporu ücreti 100 Türk Lirası İle 150 Türk Lirası arasında değişmektedir.
Heyet Raporu Ücretini Etkileyen Diğer Faktörler ;
- Giriş ücreti,
- Tedavi ücreti,
- Evrak ücreti
gibi ek ücretleri de hastanelerin talep etme hakları mevcuttur. Özel hastaneler ise tüm ücretleri de dahil ederek heyet raporu ücretini belirlemektedir. Heyet raporu ücretleri her sene değişmekte olup güncel faiz, döviz ve vergi oranları göz önünde bulundurularak düzenli bir artış göstermektedir.
Heyet Raporu Kaç Gün İçinde Alınır?
Heyet raporu kaç günde alınır sorusu çok merak edilen sorulardan biridir. Heyet raporu heyetin durumuna bağlı olmak üzere en fazla 7 iş günü içinde teslim edilmektedir. Eğer devlet hastaneleri aracılığı ile heyet raporu alınacak ise bu süre 3 ila 4 iş günü arasında değişiklik göstermekte ve bekleme süresi düşmektedir.
Heyet raporları hastanelerden öğleden sonra teslim alınabilen bir rapor türü olup, raporun oluşumunda çok fazla beklenmemektedir. Resmi süre 7 iş günü olarak belirlenmiş olsa dahi en az 3 gün içinde raporunuz hazır hale gelmektedir.
Heyet Raporu Ne İçin İstenir?
Heyet raporu genellikle yeni bir işe başlarken istenmektedir. Heyet raporunu isteyen birçok kurum ve kuruluş bulunmaktadır.
Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Askerlikten muaf olma işlemi için heyet raporu istenmektedir.
- Yeni bir işe başlarken sağlık raporu istenmektedir.
- Yurt dışına çıkış için istenmektedir.
- İş yerinden zorunlu izin alınması gereken durumlar için iş yeri tarafından heyet raporu talebinde bulunulabilir.
- Engellilik durumları için heyet raporu istenmektedir.
- Sürekli ilaç kullanmak zorunda olan kişiler için heyet raporu zorunlu tutulabilir.
- İşitme engelliler için heyet raporu istenebilir.
- Uzun süreli dinlenme gerektiren hastalıklar için ve bu dinlenme süresi sebebi ile kurum tarafından heyet raporu istenebilmektedir.
- Protez durumları için heyet tarafından onaylanan sağlık raporu istenebilmektedir.
PTT şubelerine gitmeden edevlet şifresi almak için konumuzu inceleyebilirsiniz.
Heyet Raporu Süresi Ne Kadar ?
Heyet raporunun süresi, hastanın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Verilen heyet raporunun üzerinde geçici süreyle ibaresi yer almaktadır. Eğer bu ibare ile bir rapor verildiyse, bir sonra ki kontrol süreniz de rapor da belirtilmiştir.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.