AKP, corona virüsü önlemleri kapsamında yeni bir torba yasa düzenlemesini Meclis’e getiriyor. SÖZCÜ’nün ulaştığı yasa taslağına göre, işten çıkartmalara 3 ay boyunca yasak getirilecek. İşveren çalışanları ücretsiz izne çıkartabilecek ve günlük 39.24 lira ödeme yapacak. İşte yasa teklifinde öne çıkan maddeler…
Sözcü’den İsmail Şahin’in haberine göre; “Corona virüs kapsamında 25 Mart’ta Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile yeni yasal düzenlemeleri hayata geçiren AKP, bir paket daha hazırladı.
62 maddeden oluşan yeni torba yasa teklifiyle geçici istihdam güvencesi getiriliyor. İş Kanunu’na eklenecek geçici madde ile her türlü işçinin sözleşmesinin işveren tarafından üç ay süreyle fesih edilmesi yasaklanacak.
Cumhurbaşkanı’nı Fesih yasağı süresini altı aya kadar uzatmaya yetkili olacak. Fesih yasağı boyunca işveren işçiyi ücretsiz izne ayırabilecek.
Bu süre boyunca çalışana, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan günlük 39,24 lira nakit ücret desteği verilecek.
Eğer işveren ücretsiz izne çıkardığı işçiyi çalıştırırsa ön görülen para cezasının 4 katı ceza uygulanacak.
İHALELER ELEKTRONİK ORTAMDA
Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazların satışı, kiraya verilmesi, trampası, arsa veya kat karşılığı inşaat yaptırılması ve irtifak hakkı tesisi ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kiraya verilmesi ve kullanma izni verilmesi işlemleri bundan böyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından elektronik ortamda ihale edilebilecek.
Bakanlık bunun için bir yönetmelik hazırlayacak. Hazine taşınmazlarına ilişkin olarak sözleşmeye istinaden ödenmesi gereken bedeller ile ecrimisil bedellerinin mücbir sebep halinin devamı süresince alınmamasına, erteleme, indirim, taksitlendirme yapılmasına, bunlara ilişkin faiz alınmamasına veya yürürlükteki faiz oranından daha düşük faiz uygulanmasına yönelik kararları Çevre ve Şehircilik Bakanı alacak.
BELEDİYELERE KRİTİK ÖNLEMLER
Belediye Kanunu’na da düzenlemeyle çok sayıda madde ekleniyor.
Cumhurbaşkanı’na belediye ve bağlı kuruluşlarının; gelir vergisi tevkifatı, tüm sosyal sigorta prim ödemelerini, elektrik enerjisi borçları ile su tüketimine bağlı alacaklarını gerektiği süreye kadar gecikme faizi veya zammı işletilmeksizin erteleme yetkisi veriliyor.
Belediyelerde, kendisinden izin veya ruhsat almak ya da hat kiralamak suretiyle çalışan gerçek ve tüzel kişilere, belediye meclisi kararıyla gelir desteği ödemesi yapabilecek.
YASA TASARISINDA ÖNE ÇIKAN DÜZENLEMELER
Adres bildirimi e-devlet üzerinde de yapılabilecek.
Banka kartları ve kredi kartları internet üzerinden çıkartılabilecek.
Eğitim ve öğretime ara verildiği için yaz tatilinde öğretime devam edilebilmesi veya telafi eğitimi yapılabilmesi için öğretmenlerin izin hakları yeniden düzenlenecek. Rehberlik öğretmenleri de yaz tatilinde görevlendirilebilecek.
Öğrenim kredisi borcundaki faiz artışı bundan böyle Türkiye İstatistik Kurumu yurtiçi üretici fiyat endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak.
KAR PAYI DAĞITIMINA SINIR
Şirket kaynaklarının nakit kâr dağıtımı yaparak azaltılmaması, şirketlerin mevcut özkaynak yapılarının korunması ve ilave finansman ihtiyacının doğmaması amacıyla yeni bir düzenleme getiriliyor.
Buna göre, “sermaye şirketlerinin, 31 Aralık 2020 tarihine kadar dağıtabilecekleri nakit kâr payı tutarı 2019 yılı net dönem kârının yüzde 25’ini aşamayacak, genel kurulca yönetim kuruluna kâr payı avansı dağıtımı yetkisi verilemeyecek.
BORÇ TAHSİLİ DÜZENLEMESİ
Perakende işletmelerin üretici ve tedarikçilerle arasındaki ödeme ilişkilerine dair mevcut düzenlemede değiştiriliyor.
Buna göre, borçlunun büyük ölçekli işletme olduğu durumlarda, üretim tarihinden itibaren 30 gün içinde bozulabilen hızlı tüketim malları ile birlikte et ve süt ürünleri için de ödeme süresinin 30 günü aşmaması kuralı getiriliyor ve 30 günlük ödeme süresinde alıcının küçük ölçekte olması kuralı kaldırılıyor.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.