Anayasa Mahkemesi’nden Noterlik Kanunu’na İptal Kararı
Anayasa Mahkemesi (AYM), noterlere uygulanabilecek disiplin cezalarını düzenleyen Noterlik Kanunu’nun 125 ve 126. maddelerini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. Bu karar, noterlik mesleğinin icrası sırasında karşılaşılabilecek hukuki belirsizliklerin önüne geçmeyi hedefliyor.
ANKARA 20. İDARE MAHKEMESİ İPTAL TALEBİNDE BULUNDU
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre, Ankara 20. İdare Mahkemesi, bir notere verilen uyarma cezasının iptali istemiyle açılan davada, Noterlik Kanunu’nun 126. maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu öne sürerek iptal talebinde bulundu. İptal talebinde, hangi eylemlerin disiplin cezasıyla cezalandırılacağının açık ve net bir şekilde belirtilmediği, bu durumun ise yeterli hukuki güvenceyi sağlamadığı vurgulandı.
Yüksek Mahkeme, 126. maddeyle bağlantılı olarak 125. maddesinin de incelenmesine karar verdi. AYM, 125. maddede yer alan “Meslekin vakar ve onuruna aykırı eylem ve hareketlerde bulunanlarla, görevlerini yapmayan veya kusurlu olarak yapan yahut da görevinin gerektirdiği güveni sarsıcı hareketlerde bulunan noterler hakkında, noterlik hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesi amacıyla durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre aşağıdaki maddede olduğu yazılı disiplin cezaları uygulanır.” ifadesinin iptaline hükmetti.
İPTAL KARARLARI, 9 AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK
Yüksek Mahkeme, 126. maddede yer alan noterlere verilmesi öngörülen “uyarma, kınama, para cezası, geçici olarak işten çıkarma ve meslekten çıkarma” gibi cezalarla ilgili düzenlemenin de iptaline karar verdi. Bu iptal kararları, 9 ay sonra yürürlüğe girecek.
ECZACILARA DA RED CEVABI VERİLMİŞTİ
AYM’nin kararında, daha önce Yüksek Mahkemece Türk Eczacıları Birliği Kanunu’nda eczacılara verilecek disiplin cezalarına ilişkin düzenlemenin “belirli bir açıklıkta ve öngörülebilirlikte olmadığı” gerekçesiyle iptal edildiği hatırlatıldı. Kararda, eczacılar hakkında uygulanacak disiplin suç ve cezaları arasında yeterli bağlantı kurulamadığı, cezaların uygulanmasında kullanılacak ölçütün “cezanın muhatapları açısından yeterli güvence sağlamadığı” ve “verilecek disiplin cezalarında keyfi yorum ve uygulamalara neden olabileceği” ifade edildi.
Noterlik Kanunu’ndaki düzenlemelerin, Türk Eczacıları Birliği Kanunu’nda iptaline karar verilen düzenlemeler ile benzerlik taşıdığına dikkat çekilen kararda, “İtiraz konusu kural bakımından da Anayasa Mahkemesi’nin anılan kararından ayrılmayı gerektirir bir durum bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle kural Anayasa’nın 2. maddesine aykırıdır, iptali gerekir.” ifadesine yer verildi.
Kaynak: AA / İsmet Karakaş – Güncel Anayasa Mahkemesi Politika Mahkeme Ankara Güncel Yargı Hukuk