HAVELSAN öncülüğünde 2018 yılı Ekim ayında başlayan Teknoloji Sohbetleri’nin altıncısı, günümüzün ve yakın geleceğin en önemli teknolojilerinden “Otonom Teknolojiler” temasıyla, 8-10 Eylül tarihlerinde HAVELSAN TV YouTube kanalında, çevrim içi olarak canlı yayınlarla gerçekleştirildi.
3 gün boyunca devam eden oturumlarda; hem savunma sanayi şirketlerinin temsilcileri hem de akademik dünyadan uzman isimlerin görüşleri izleyicilerle buluştu, aynı zamanda YouTube üzerinden iletilen izleyici sorularına cevap verildi.
HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, etkinliğin açılış konuşmasında “Geleceği şekillendirme ve insanlığa yeni bir yaşam formu sunma potansiyeliyle otonom teknolojilerin en heyecan verici ve merak edilen çalışma alanları arasında yer aldığını belirterek, tüm katılımcılara bu önemli etkinliğe katkıları nedeniyle teşekkür etti.
İlk gün düzenlenen “Otonom Destekli Çok Katmanlı Harp” başlıklı panel, HAVELSAN AR-GE Teknoloji ve Ürün Yönetimi Direktörü Dr. Tacettin Köprülü’nün moderatörlüğünde gerçekleşti.
Panele; HAVELSAN Eğitim ve Simülasyon Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Muhittin Solmaz, ASELSAN İnsansız Kara ve Deniz Araçları Program Müdürü Çiğdem Şen Özer, ROKETSAN Yapay Zekâ Teknolojileri Grup Yöneticisi Dr. Umut Demirezen ve TUSAŞ Yapay Zekâ ve Makine Öğrenimi Grup Müdürü Güven Orkun Tanık katıldı. Panelde, çok katmanlı harp kavramı ile hem günümüzde hem de gelecekte bu harplerde otonom teknolojilerden nasıl faydalanılabileceği konuşuldu.
Savunma sanayi şirketlerinde yapılan çalışmalardan; HAVELSAN’ın dijital birlikleri, ASELSAN’ın sürü konseptini denize taşıması, ROKETSAN’ın geliştirdiği algoritmalar, TUSAŞ’ın helikopter, uçak ve İHA’lara özel ürettiği çözümler öne çıktı.
“Günümüz ve Geleceğin Otonom Teknolojileri” konulu ikinci günkü panelde ise Galatasaray Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Tankut Acarman moderatörlük yaptı.
HAVELSAN Robotik ve Otonom Sistemler Grup Lideri Gürkan Çetin, Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Kozat, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Şahin, Kuartis Genel Müdürü Dr. Ahmet Saraçoğlu, Selvi Technology Genel Müdürü Şeref Burak Selvi ve Asisguard Mühendislik Direktörü Akın Günönü’nün katılımlarıyla ülkemizdeki otonom teknolojiler vizyonu ve otonom sistemlerde simülasyon ile saha testleri arasındaki başarı kriterlerini etkileyen farklar değerlendirildi.
“Otonom Teknolojiler Güvenliği” konulu üçüncü ve son gün düzenlenen panelde ise otonom sistemlerin güvenliğini etkileyen faktörler ve alınabilecek önlemler ele alındı. HAVELSAN Siber Güvenlik Hizmetleri Grup Lideri Dr. Mert Özarar’ın moderatör olduğu panele; STM Siber Güvenlik Büyük Veri Direktörü Sedat Salman, ASELSAN İnsansız ve Otonom Sistemler Tasarım Müdürü Burak Yenigün, Atılım Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Nafiz Alemdaroğlu ve HAVELSAN Ürün Yöneticisi Abdullah Alphan Erten katıldı.
Kapanış konuşmasını yapan HAVELSAN AR-GE Teknoloji ve Ürün Yönetimi Direktörü Dr. Tacettin Köprülü “Akademisyenler ve savunma sanayi şirketlerinin de ortak görüşü olarak üç günün en önemli çıktılarından birinin “Ulusal Otonomi Teknolojileri Stratejisi” belirlenmesi ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Bu stratejinin belirlenmesinin, yapılacak teknoloji çalışmalarını ve çıktılarını da hızlandıracağını kaydeden Köprülü, “Bu kapsamda önümüzdeki dönemde Otonom Teknolojiler Strateji Çalıştayı’na da ev sahipliği yapmayı arzu ederiz. Bu çalıştayda teknolojik çalışmalarının yanı sıra işin hukuki ve etik boyutlarının da mutlaka gündeme alınması gerekir.” şeklinde konuştu.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.