İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştirak şirketlerinden Metro İstanbul’un Genel Müdürü Özgür Soy, Aselsan Raylı Sistemlerden Sorumlu Direktörü Günay Şimşek’i ziyaret etti.
Türkiye’nin en büyük kent içi raylı sistemler işletmecisi Metro İstanbul’un Genel Müdürü Özgür Soy, Aselsan’ı ziyaret ederek Ulaşım, Güvenlik, Enerji ve Sağlık Sektör Başkanı İbrahim Bekar ve Raylı Sistem Projelerinden Sorumlu Direktör Günay Şimşek ile bir araya geldi. M1 kapasite artırım projesi kapsamında yerli sinyal yapımı konusunda Metro İstanbul ve Aselsan’ın yaptığı işbirliği üzerine fikir alışverişinin yapıldığı görüşmede, raylı sistemler alanındaki yeni projeleri ve savunma teknolojilerindeki yerli ürünler hakkında karşılıklı bilgilendirmelerde bulunuldu. Görüşmenin sonunda Günay Şimşek, ziyareti için Özgür Soy’a teşekkür ederek plaket takdim etti.
Yolcu kapasitesi yüzde 70 artacak…
Metro İstanbul, Yenikapı – Atatürk Havalimanı, M1B Yenikapı – Kirazlı ve M1B’nin 2. etabı olan Halkalı uzatması için istasyonlarda kapasite artırım ve iyileştirme çalışması başlatmıştı. Çalışma çerçevesinde hattın M1A kesiminde yer alan istasyonların peron boylarının uzatılması, bazı istasyonlarda erişim imkanlarının iyileştirilmesi ve arttırılması ile peron bölgelerinin Peron Ayırıcı Kapı Sistemlerine uygun olarak düzenlenmesi için inşaat çalışmaları devam ediyor.
İstasyonlarda yapılan peron uzatma çalışması tamamlandığında istasyon hacimlerinde yüzde 25’lik bir artış sağlanacak. Bu fiziki kapasite artışı, yenilenen sinyalizasyon sistemi ve sürücüsüz araçlar ile birlikte 2021 yılında hattın saatlik yolcu kapasitesinde yüzde 70’lik bir artış planlanıyor. Şirket, bu çalışmalarla eş zamanlı olarak İSBAK, TÜBİTAK BİLGEM, ve Aselsan ile “Yerli ve Milli Sürücüsüz Tam Otomatik Tren Kontrol Sinyalizasyon Sistemi” işbirliği yaptı.
Yurt dışı bağımlılığı ortadan kalkacak…
Sözleşme bedeli haricinde kurumların kendi öz kaynaklarıyla da finansal destek sağladığı çalışmalar, modüler mimariyle geliştirildiğinden hızla yeni metro hatlarına uyarlanabilecek. Proje kapsamında dünyada sadece 5-6 firmanın sahip olduğu Haberleşme Tabanlı Metro Sinyalizasyon Teknolojisi tamamen yerli imkanlarla geliştirilecek. Sinyalizasyon sisteminin, operasyonel ihtiyaçları üst düzeyde karşılayan ileri teknolojik ürün olarak öncelikle yurt içi pazarda yüksek satış̧ potansiyeli sağlaması öngörülüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin gelecek yıllar için planladığı bin kilometre uzunluğunda metro hatlarıyla 5 bin metro aracı yatırımlarının ayrılmaz parçası olan sinyalizasyon sistemlerinde böylelikle yurt dışı bağımlılığı ortadan kaldırılmış olacak.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.