Türk savunma sanayisinin iki önemli kuruluşu zırhlı mobil sınır güvenlik aracı Ateş için güçlerini birleştirdi. Katmerciler ve ülkemizin lider savunma teknolojisi şirketi ASELSAN işbirliğiyle hayata geçen Zırhlı Mobil Sınır Gözetleme Aracı Ateş’in güvenlik güçlerine teslimatı tamamlandı. Projenin 20 adetlik ilk partisi İçişleri Bakanlığı’na 2019 Mayıs ayında gerçekleştirilmişti. Ankara’da ASELSAN tesislerinde gerçekleştirilen törene Katmerciler Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Katmerci de katılmıştı.
Katmerciler ile ASELSAN’ın güçlerinin birleşimiyle ortaya çıkan zırhlı mobil sınır güvenlik aracı Ateş’ten toplam 57 adet üretilerek teslim edildi.
Türkiye-Yunanistan sınır hattında gözetleme kapasitesini artırmak amacıyla, Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı fonları ile desteklenen proje kapsamında, kalan on adet ATEŞ Mobil Sınır Güvenlik Sisteminin fabrika kabul testleri tamamlandı. On adet sistem Edirne ve Kırklareli’nde ilgili sınır birliklerine teslim edildi ve projenin tüm teslimatları tamamlandı. Böylece Yunanistan-Bulgaristan sınır hattında görev yapan ATEŞ Mobil Sınır Güvenlik Sistemi sayısı 57’ye yükseldi. İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün ana faydalanıcı, olduğu projede Kara Kuvvetleri Komutanlığı ise son kullanıcı.
Katmerciler Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Katmerci ilk teslimatta: “Sınır güvenliği konusunda ileri teknolojinin tüm imkanlarının seferber edildiği özgün bir araç geliştirdik. İki şirketin yetkinliklerinin sinerjisini ortaya koyan bu projede ülkemizin teknoloji lideri şirketlerinden ASELSAN ile birlikte çalışmaktan büyük memnuniyet duyduk.
Katmerciler her zaman girişimci, yenilikçi, öncü bir şirket olmuştur. Hiçbir zaman mevcutla yetinmedik. Hep daha iyisini yapmaya gayret ettik. Ülkemiz savunma ve güvenlik sektöründe güçlü bir üretim ve çözüm ortağı olma yolunda güvenle ilerliyoruz.
İki hafta önce düzenlenen IDEF’19 Uluslararası Savunma Fuarında, tıpkı Ateş gibi, üstlenici firma olarak yeni geliştirdiğimiz bir diğer araç olan Kriminal İnceleme Aracımız KIRAÇ’ın Türkiye lansmanını yapmıştık. Bu lansmanın hemen ardından, güzel bir törenle Ateş’i bakanlığımıza teslim etmeken büyük mutluluk duyuyoruz. AB sınırlarımız artık Ateş ile çok daha güvenli hale gelecek. Savunma sektörünün dinamik gücü olarak, yenilikçi ve yaratıcı projelerle sektörümüze, Silahlı Kuvvetlerimize ve Emniyet Güçlerimize katkı sunmaya devam edeceğiz.” ifadelerinde bulunmuştu.
Ateş: Sınır Güvenliğinde İleri Teknoloji Aselsan
Mobil Sınır Güvenlik Aracı ATEŞ, sınır güvenliği için özel olarak geliştirilen, zırhlı veya zırhlandırılabilir mobil sınır güvenlik aracının adı. 2017 yılında ihalesi yapılan, İçişleri Bakanlığı’nın tedarikçi olduğu, ASELSAN’ın yükleniciliğinde hayata geçirilen proje, Katmerciler’in 4×4 HIZIR aracı üzerinde geliştirildi. HIZIR’ın bütün üstün özellikleri korunurken sınır güvenliğinde kullanılmak amacıyla ASELSAN’ın yüksek teknolojiye sahip keşif ve gözetleme sistemleri araca entegre edildi. İleri teknolojik özelliklerinin yanı sıra yüksek balistik ve mayın korumasıyla ön plana çıkan bir araç.
Bünyesinde barındırdığı Aselsan Acar Kara Gözetleme Radarı ve Aselsan Şahingözü-OD Elektro-Optik Sensör Sistemleri ile 40 km’lik bir mesafeye kadar, insan ve/veya araçlar için gece gündüz keşif gözetleme yapabiliyor. Ayrıca, çok az ülkenin üretebildiği ve kullandığı Atış Yeri Tespit Sistemi SEDA (YANKI) ile düşmanı tespit edip yakındaki dost unsurlarla koordinatları paylaşabiliyor.
4×4 ATEŞ, 400 beygir gücünde ve yüksek mayın koruması sağlayan V-Tipi monokok gövdeye sahip. Toplam altı personel kapasiteli, 6 kapı/kapağı bulunan aracın koltukları mayına karşı sönümlemeli.
ATEŞ’in saatteki maksimum hızı 120 km. Menzili 700 km. Yüzde 30’luk yan eğimde yol alabiliyor. Yüzde 60’lık yokuşları tırmanabiliyor. 1 metrelik sudan geçebilen araç, 45 cm’lik dik engelleri ve 100 cm’lik hendekleri aşabiliyor. Karın altı yüksekliği 41 cm olan aracın dönüş yarı çapı 9 metre. Tam kapasite ağırlığı ise 16 tona ulaşabiliyor.
KBRN hava filtre sistemine ve hidrolik kurtarma vincine sahip ATEŞ’te, otomatik yangın söndürme ve infilak bastırma sistemi ile bağımsız süspansiyon ve diferansiyel kilitleri bulunuyor. Hidrolik direksiyonlu aracın lastikleri patlak-gider özellikte. (Kaynak: defenceturk)
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.