Konya-Ankara Yüksek Hızlı Treni hattı vatandaşlar tarafından en çok tercih edilen ulaşım rotalarından biri olmaya devam ediyor. YHT’lerde 2018’de 8,1 milyon olan yolcu sayısı, 2019’da yüzde 2 artışla 8,3 milyona çıktı. Geçen yılın sonu itibarıyla demir yoluyla taşınan yük ve yolcuda Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı.
TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü tarafından işletilen yüksek hızlı trenler (YHT) ile ana hat, bölgesel ve kent içi trenlerde geçmiş yıllara göre rekor seviyede artışlar oldu. YHT’lerde 2018’de 8,1 milyon olan yolcu sayısı, 2019’da yüzde 2 artışla 8,3 milyona çıktı. Konvansiyonel trenlerle taşınan yolcu sayısı 2018 yılında 16 milyon olurken, 2019 yılında yüzde 10 artışla 17,5 milyona yükseldi. Uluslararası yolcu trenlerine de rağbet artarken, İstanbul-Sofya, Van-Tahran ve Trans Asya trenleri ile 2018 yılında 200 bin, 2019 yılında ise yüzde 15 artışla 230 bin yolcuya hizmet verildi. 2018 yılında 68 milyon yolcuya hizmet veren Marmaray ile Gebze-Halkalı hattının tamamen tamamlanmasıyla 2019’da taşınan yolcu sayısı yüzde 84 artışla 124 milyon oldu. Marmaray’da 500 binin üzerinde yolcunun taşındığı 20 Kasım 2019’da açılışından itibaren en fazla yolcu rekoru kırıldı. Ankara’da Kayaş-Sincan banliyö hattında hizmet veren Başkentray’ın taşıdığı yolcu sayısı da geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 67 artışla 8,5 milyondan 14 milyona yükseldi. Yük taşımacılığında da artış sağladı. 2019’da 29,3 milyon ton yük taşımacılığı gerçekleşti.
YHT’DE TAŞINAN YOLCU SAYISI 53 MİLYONU GEÇTİ
Demiryollarında, 2003 yılında 2 bin 505 km olan sinyalli hat uzunluğunu yüzde 155 artışla 6 bin 382 km’ye çıkarıldı. Böylece demiryolu hatlarının yüzde 50’si sinyalli oldu. Bin 739 km uzunluğundaki demiryolu hattında da çalışmalar devam ediyor. Türkiye’nin, Dünya’da 8. Avrupa’da 6. YHT işleten ülke olarak hat uzunluğu ise bin 213 km’ye ulaştı. Ankara-Eskişehir, Ankara –Konya ve Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatları ile taşınan toplam yolcu sayısı 53 milyonu geçti. Toplam 8 YHT ve Hızlı Tren (HT) güzergahında inşaat çalışmaları ise devam ediyor.
VATANDAŞLARIN TERCİHİ: YHT
Şehirler arası ulaşımda diğer ulaşım araçlarına göre daha çok tercih edilen Yüksek Hızlı Tren, vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Hem zamandan hem de maddi açıdan tasarruf edilmesini sağlayan Yüksek Hızlı Trene vatandaşlar tarafından ek seferler koyulması isteniyor.
‘SEFERLERİN DAHA ÇOK OLMASINI İSTERİZ’
Seferlerin daha fazla olması gerektiği önerisinde bulunan Yolcu Mehmet Ali İçer, “Ben Karamanlıyım Ankara’ya gidip gelirken hızlı tren kullanıyorum. Seferlerin daha fazla olmasını isteriz. Hızlı tren, adından da anlaşılacağı üzere gideceğimiz yere daha hızlı bir şekilde ulaşmamızı sağlıyor. Bu açıdan çok memnunum. Otobüsle gitsem hem zamandan hem de paradan tasarruf edemiyorum. Bana göre hızlı tren daha avantajlı oluyor. Fiyat konusunda uzun süre bir zam yapılmamıştı, şimdi fiyatları artmış olsa da yine diğer ulaşım araçlarına göre fiyatlarını uygun buluyorum. O yüzden mecbur kalmadıkça diğer ulaşım araçlarını kullanmamaya özen gösteriyorum” ifadelerini kullandı.
‘İSTASYON YERİNDEN ÇOK MEMNUNUZ’
Hızlı Tren Garı’nın bulunduğu yerin tarihi bir yer olduğunu ve merkezi bir yer olmasından dolayı çok memnun olduklarını ifade eden Yolcu Erol Öner, “Ben Ankara’ya İstanbul’a gittiğimde hızlı treni kullanıyorum. Fiyatlar yükseldi ama hızlı tren hizmetinden çok memnunum. Yalnız bizi üzen bir konu var. Bu Hızlı Tren Garının bulunduğu istasyon yerinden çok memnunuz. Merkezi olarak da her yere yakın. Kolay ulaşım sağlayabiliyoruz. Aynı zamanda burası tarihi bir yer. Burası 100 yıl önce de şehrin merkeziydi 2020’ye geldik yine şehrin merkezi. O yüzden tren istasyonu taşınmasa burada kalsa daha iyi olur. Bir de hızlı treni sürekli kullanan öğrenciler var. Özellikle öğrenciler için ayrı bir indirim yapılması gerekiyor. Çünkü ailesinin durumu iyi olmayan, maddi sıkıntı yaşayan öğrenciler olabilir. Bunları da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Ayrıca yiyecek içecek hizmeti gelirse çok daha iyi olur. Ayrım yapmadan herkese eşit hizmet ve eşit fiyatlar verilirse daha güzel olur” şeklinde konuştu.
‘ÖĞRENCİLERE DAHA ÇOK İNDİRİM YAPILSIN’
Hızlı Tren fiyatlarında öğrencilere yönelik bir indirim yapılması gerektiğini vurgulayan Yolcu Kıymet Kavurga, ”Hızlı tren hizmetinden oldukça memnunuz. Gar şehrin içinde olduğu için günü birlik gelindiğimiz zaman geziyoruz. Mevlana’ya ulaşım yakın, çarşıdan alışverişimizi yapıyoruz. Günü birlik dönülebiliyor. Fiyatlardan da memnunuz. Diğer ulaşım araçlarına göre birçok avantajı var. O yüzden genellikle hızlı treni tercih ediyorum. Yalnızca tren istasyonunun taşınması yerine var olan istasyona daha çok hizmetler eklenseydi daha güzel olurdu. Ayrıca hızlı tren devlet elinde kalsın, özelleşmesin. Mesela Ankara’daki gardan memnun değiliz. Çünkü labirent gibi çok karışık. Ama burası çok rahat. Değinmek istediğim bir diğer konu da; öğrenciler indirimden faydalanıyorlar ancak daha fazla bir indirimin yapılması gerekiyor. Günübirlik gelen öğrenciler var. Onlara çorba, simit, çay dağıtsınlar. Öğrenci abonman fiyatları çok fazla arttı. Okuyan insandan zarar gelmez. Bu ülkeyi okuyan insanlar kurtaracak. Onlara ayrı bir indirim yapılmasında fayda var” diye aktardı.
‘DİĞERLERİNE GÖRE DAHA AVANTAJLI’
Hızlı tren hizmetinden memnun olduğunu diğer ulaşım araçlarına göre daha avantajlı olduğunun altını çizen Hacer Yavaş, “Ben Konyalıyım. Ankara’ya arkadaşımın yanına gidiyorum. Daha önce gittiğimde hızlı trende yer bulamamıştım. Mecbur otobüsle dönmek zorunda kaldım. Arkadaşımın evi hızlı trene yakın ama AŞTİ’ye çok uzak olduğu için genellikle hızlı treni tercih ediyorum. Otobüsle gittiğim zaman yolculuk dört saat kadar sürüyor ama hızlı trenle 1 saatlik bir süre zarfından orada oluyorum. Hizmetten gayet memnunum. Hem koltukları da çok geniş ve rahat oluyor. Fiyatlar biraz artmış ama bana göre yine çok fazla bir artış yok. Bu fiyat artışına bağlı olarak trende kek, meyve suyu gibi aperatif şeyler verilirse insanlar da eminim ki çok memnun kalırlar. Ayrıca trendeki lavabolarda da bugüne kadar bir sıkıntı yaşamadım. Peçete, sabun gibi şeyler her zaman oluyor. Bu konuda da bir eksiklik görmüyorum. Bunun gibi hizmetlerin artarak devam edeceğini umuyorum” diye anlattı.
‘VALİZ ALANLARI GENİŞLETİLSİN’
Hızlı trendeki bagaj yerlerinin daha fazla genişletilmesi gerektiğini savunan Sümeyye Doğan, “Hızlı tren hizmetinden çok memnunum. Ben Konya’da öğrenciyim. Ailem İstanbul’da yaşıyor. İstanbul’a giderken hızlı treni tercih ediyorum. Ancak acil gitmem gereken durumlarda mecburen otobüs kullanmak zorunda kalıyorum. Çünkü seferlerde yer kalmıyor, sefer sayılarını arttırırlarsa daha güzel olur diye düşünüyorum. Diğer türlü bir hafta ya da iki hafta önceden bilet almam gerekiyor. Onun dışında koltuklar konforlu ama bagaj yerlerini yeteri kadar bulmuyorum. Birden fazla valiz getirenler oluyor, bazen valizi koymaya yer kalmıyor. Hatta okulların tatil olduğu dönemlerde yoğunluktan dolayı valizlerin giriş kapısına yığıldığı, geçecek yer kalmadığı zamanları biliyorum ve yaşadım. Koridorlar dar olduğu için oraya koyulma gibi bir şansı da yok. Dediğim gibi valizlerin koyulduğu alanlar biraz da genişletilirse daha güzel olur. Kimse sıkıntı yaşamaz” diyerek sözlerini tamamladı.(Sümeyra Kenesarı/Yeni Haber Gazetesi)
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.