Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesince hazırlanan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile TCDD’nin desteklediği serginin tanıtımı için 27.02.2020 tarihinde Ankara Tren Garı’nda program düzenlendi.
Programa Azerbaycan Büyükelçisi Hazar İbrahim, Azerbaycan Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Şamil Ayrım, Gazi Üniversitesi Rektörü İbrahim Uslan, TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsmail Çağlar, TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Şinasi Kazancıoğlu, Gazi Üniversitesi hoca ve öğrencileri ile demiryolcular katıldı.
Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, burada yaptığı konuşmada, Hocalı’da yaşananların katliam değil “soykırım” olarak adlandırılması gerektiğini vurgulayarak, şehitlerin kanının yerde kalmaması için sadece askeri gücün değil Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin de önemli olduğunu dile getirdi.
Azerbaycan Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Şamil Ayrım da canlı şahitleri ve görüntüleri bulunan katliamın unutulmaması için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi.
Gazi Üniversitesi Rektörü İbrahim Uslan ise evrensel bilgi üretirken milli değerlere sahip çıktıklarını, bu sergiyle de sadece farkındalık oluşturmak değil bu farkındalığı tüm Anadolu coğrafyasına yaymayı amaçladıklarını vurguladı.
TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsmail Çağlar konuşmasında “Hocalı’da 20. yüzyılın en büyük vahşetlerinden birinin işlenmesinin üzerinden 28 yıl geçmesine rağmen hem Azerbaycan hem de Türkiye’ de yarattığı üzüntüde en ufak bir azalma olmamıştır.
Yaşlı, kadın çocuk denilmeden şehit edilen 613 kardeşimizin anılarının yaşatılması, yapılan zulmün gelecek kuşaklara aktarılması çok önemlidir.
Bu nedenle gerçekleştirilen bu etkinliğin bir parçası olduğumuz için gurur duyuyoruz.
Kurtuluş mücadelemizde yanımızda olan dostluk ve kardeşliklerini her zaman yanımızda hissettiğimiz Azerbaycanlı kardeşlerimizin acıları acımız dertleri derdimiz olmuştur.
Bu insanlık dışı saldırıyla Azerbaycan topraklarının işgali neticesinde bir milyondan fazla Azerbaycanlı kardeşimiz evlerini barklarını yurtlarını terk etmek zorunda kalmış, kendi vatanlarında mülteci durumuna düşmüştür.
Bu insanlık ayıbının bir an önce sona ermesini ve Azerbaycanlı kardeşlerimizin yurtlarına kavuşmalarını diliyorum” dedi.
Konuşmaların ardından salonda programı izleyenlerin üzerinde Türk ve Azerbaycan bayrakları açıldı.
Daha sonra perona geçen heyet ve misafirler, vagonun içindeki defteri imzalayarak, sergiyi gezdikten sonra treni uğurladı.
Sergide 60 sanatçının eseri yer alıyor
Hocalı Katliamı’nın 28’inci yılı nedeniyle milli konularda farkındalık oluşturmak ve aynı acıları yaşamış farklı coğrafyalardaki Türklerin kardeşlik bağlarını güçlendirmek amacıyla oluşturulan sergi, Kayseri, Erzincan, Erzurum, Sarıkamış ve Kars’ta Doğu Ekspresi’nin durduğu garlarda ziyaret edilebilecek.
İşgal altındaki Karabağ’da Ermenilerin tahrip ettiği Türk eserlerine ait fotoğraf karelerinin sanatçılarda uyandırdığı duygulardan yola çıkılarak yapılan tablo ve objelerin yer aldığı sergide, ikisi Azerbaycanlı olmak üzere 60 sanatçının çalışmaları bulunuyor.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.