Türkiye Savunma Sanayii Buluşmaları
Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Gökhan Uçar, Türkiye’nin insansız hava araçları motorlarının geliştirilmesi üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Uçar, “Halihazırda insansız hava uçaklarımızın motorlarını geliştiriyoruz. F-16’nın gerçekleştirdiği hemen hemen tüm görevleri yerine getirebilecek olan KIZILELMA ve ANKA-3’ün motorlarını yerleştiriyoruz. Ayrıca KAAN’nın motoru ile ALTAY tankımızın motorunu da entegre ediyoruz. Önümüzdeki 5-10 yıl içinde bu projelerin motorları tamamen yerlileşecek ve dışa bağımlılığımız sona erecek” dedi.
Türkiye’nin savunma sanayiinin milli ve yerli yapısını güçlendirmeye yönelik çabalar, SAHA İstanbul’un destekleriyle düzenlenen Savunma Sanayii Buluşmaları’nın 6’ıncısında bir araya geldi. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve SAHA İstanbul Başkan Yardımcısı ile Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe İstanbul Vali Yardımcısı Yücel Gemici, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Gökhan Uçar ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Bu programda 18 ana yüklenici firmanın 70 masayla katılım sağladığı ve 500’den fazla firmanın hazır bulunduğu kaydedildi. Ayrıca, etkinlikte 2 binden fazla ikili görüşme gerçekleştirildi.
- Panel Başlığı: “Teknoloji, Gelişim ve İş birliği Perspektifinden Türk Savunma Sanayisine Bakış”
Gökhan Uçar, programda yaptığı konuşmada şunları belirtti: “İhtiyaç sahibi kurumlar, TSK, Emniyet, Sahil Güvenlik veya Jandarma olabilir. Bu kurumlar ihtiyaçlarını bize bildiriyor ve hemen bir ortak çalışma grubu kuruyoruz. Bu grup, ihtiyaçların şartname haline getirilmesi, ihale süreçleri ve ürün teslimatı aşamalarında birlikte çalışıyor. Ürün teslimatını takip ederek garantisini sağlıyoruz. Bu süreci yaklaşık 1500 çalışanımızla ve 5-10 bin arası devlet çalışanıyla yönetiyoruz. Şirketlerimiz ve başkanlığın desteği ile yılda 3 milyar dolar Ar-Ge’ye yatırım yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl sektörün cirosu 15 milyar dolara ulaştı ve ihracat hedefimizin bu yıl 6-7 milyar dolar arasında kapatılması bekleniyor. Şu anda 3 bin 500’ün üzerinde şirketimiz ve 100 binin üzerinde çalışanımız bu alanda hizmet veriyor. Bugüne kadar 85’ten fazla ülkeye 250’nin üzerinde farklı kalemde ürün ihracatı gerçekleştirdik.”
Uçar, “Her 100 liranın yaklaşık 50 lirası özel sektöre ödeniyor. Örnek vermek gerekirse, KAAN projesinin ana yüklenicisi TUSAŞ’tır. Burada ödenen her 100 liranın 30 lirası TUSAŞ’ta kalırken, 100 liranın yaklaşık 30 lirası ASELSAN’a gidiyor. ASELSAN, KAAN’ın radar gibi gelişmiş elektronik cihazlarını üretiyor ve bu 30 liranın 15 lirasını kendi alt yüklenicileri olan özel sektöre dağıtıyor. Geri kalan 20 lira TÜBİTAK’a, diğer 20 lira ise TAİ tarafından diğer alt yüklenicilere dağıtılıyor” şeklinde ifadelerde bulundu.
Uçar, Cumhurbaşkanı’nın büyük destekleriyle özgün tasarım ve yerli üretim projelerinin hayata geçirildiğini vurguladı. “Hava araçlarında TB2, ANKA, HÜRKUŞ ve GÖKBEY’i geliştirdik. Deniz araçlarında kendi fırkateynimizi üretmeye başladık. Kara araçlarında ise personel taşıyıcılarımızın yanı sıra kendi tankımızı da ürettik” dedi.
Uçar, Güney Kore’nin Savunma Sanayii Fuarı’na katıldığını ve Kore’nin Türkiye’nin rakiplerinden biri olduğunu belirterek, “Gelecek yıl ihracatımızı 7-8 milyar dolar seviyelerine çıkarma hedefimiz var. Umarım bu hedefi başaracağız. 10 milyar dolar ihracatın ardından 1. lig seviyesine çıkıp oranın güçlü bir üyesi olacağız” diye ekledi.
Türkiye’nin savunma sanayisinde yerli ve milli üretimin artırılması gerektiğini vurgulayan Uçar, “Güney Kore’nin güçlü bir savunma sanayisi var, ancak ABD’den büyük destek alıyorlar. Bizim projelerimizin adını söylediğimizde, alt bileşenlerin nereden geldiğini sorduklarında Türkiye cevabını alıyoruz. Sistemin seviyesi yerli, altındaki bileşenler de büyük oranda yerli” dedi.
Son olarak, “Güvenliğimiz için insansız hava uçaklarımızın motorlarını geliştiriyoruz. F-16’nın yaptığı hemen hemen her görevi yerine getirecek olan KIZILELMA ve ANKA-3’ün motorlarını yerleştiriyoruz. KAAN’nın motorunu ve ALTAY tankımızın motorunu da entegre ediyoruz. Önümüzdeki 5-10 yıl içinde bu projeler tamamen yerlileşecek ve dışa bağımlılığımız ortadan kalkacak. Çünkü Azerbaycan-Ermenistan savaşında gördük ki, bazı ülkeler bize bile destek vermekten kaçınabiliyor. Önceliğimiz, hakkaniyetli olmak. Hakkaniyetsiz hiçbir iş sürdürülebilir olamaz” şeklinde sözlerini tamamladı.