Dijital Dünyada Çocukların Güvenliği İçin Yeni Adım
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Fiziksel ve zihinsel gelişimlerini göz önünde bulundurarak, 16 yaşından küçük çocuklarımız için sosyal medya ve dijital oyun platformlarını düzenleyen bir mevzuat hazırlığı içerisindeyiz” dedi.
Bakan Göktaş, “Dijital Dünyada Çocuk Çalıştayı” ve “Dijital Bağımlılık ve Aile Çalıştayı Rapor Sonuçları”nın kamuoyuna sunulduğu bir programda konuştu. Programda, yürütülen çalışmaların sonuçlarına ilişkin önemli verileri paylaşan Göktaş, 16 yaşından küçük çocukların sosyal medya kullanımlarına yönelik bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını duyurdu.
Dijital Bağımlılığın Önemi
Bakan Göktaş, yapılan tüm çalışmalarda aileleri destekleyecek ve çocukları koruyacak politikalar geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti. “Artık dijital bir dünyada yaşıyoruz ve bu dünyanın getirdiklerini doğru tespit etmek, geleceğimiz açısından büyük bir önem arz ediyor.” diyen Göktaş, bu sayede çocukların psikolojik ve sosyal durumlarını destekleyerek aile yapısını koruyacak adımlar atabileceklerini ifade etti. Ayrıca, teknolojinin sunduğu fırsatları en verimli şekilde değerlendirmenin önemine vurgu yaptı.
“Dijitalleşmenin beraberinde getirdiği riskleri doğru anlayarak, dijital dünyada karşı karşıya kaldığımız tehlikeleri en aza indirmek için gerekli önlemleri almak istiyoruz. Özellikle, dijital bağımlılıkla ilgili çok fazla üzerinde durduğumuz konular var. Dijital bağımlılığın bireyler ve aileler üzerindeki etkilerini anlamak, bu sorunla başa çıkmanın ilk adımıdır.” şeklinde konuştu. Çalıştaydan elde edilen bulguların, gelecekte oluşturulacak politikalar ve toplumsal farkındalık çalışmaları için önemli bir rehber olacağını söyledi.
Oyunların Olumlu ve Olumsuz Yönleri
Bakan Göktaş, çocuklara oyunların ve dijital mecraların olumlu ve olumsuz yönleri sorulduğunda şu yanıtları aldıklarını aktardı:
- “Bu oyunları oynadığım için reflekslerim gelişti.”
- “Yabancı dilim gelişti.”
- “Daha hızlı kararlar alabiliyorum.”
- “Sorumluluk alabiliyorum.”
- “Daha stratejik ve hızlı düşünebiliyorum.”
Ancak çocukların bu uygulamalar ve oyunlar karşısında karşılaştıkları olumsuz etkilerin de farkında olduklarını belirten Göktaş, şu olumsuzlukları sıraladı:
- Zamanı yönetememek ve sorumluluklarını yerine getirememek.
- Görme ve duruş bozuklukları.
- Obezite gibi sağlık sorunları.
- Zihinsel bulanıklık.
- Sosyal ilişkilerde zayıflama ve sosyal izolasyon.
Ebeveynlerin Görüşleri
Yapılan araştırmada ebeveynlerin yaş ortalamasının 41 olduğunu aktaran Göktaş, çocukların dijital araçları kullanırken aileleriyle geçirdikleri zamanın azalmadığını düşündüklerini, oysa ebeveynlerin tam tersini ifade ettiklerini söyledi. Bu durumun, çocuklara farkındalık kazandırılması gerektiğini gösterdiğini vurguladı. Ailelerle birlikte geçiremedikleri zamanı fark etmeleri için çocuklara rehberlik edilmesi gerektiğini belirtti.
“Literatürde, ebeveynlerin dijital göçebe, çocukların ise dijital yerliler olduğu ifade ediliyor. Ebeveynler tükeniyor, çocuklar ise hem üretiyor hem tüketiyor. Çocuklar dezenformasyonu anlamakta zorlanıyorlar. Ebeveynler ise yanlış bilgiye karşı daha dirençli ve bilgililer.” dedi. Ayrıca, ebeveynlerin sosyal medyada paylaşılan içeriklerin gerçekliği yansıtmayabileceğine dair kaygı duyduklarını ve bu durumun kendi hayatlarıyla kıyaslandığında rahatsız edici olabileceğini belirtti.
İzolasyon ve Dijital Kullanım
Bakan Göktaş, uzmanlarla yapılan son toplantılarda dijital bağımlılığın bilişsel, duygusal ve davranışsal olarak çok boyutlu bir mesele olduğunu vurguladı. “Sosyal medyanın sorunlu kullanımı, bireylerde sosyal izolasyonu ve yalnızlaşmayı beraberinde getiriyor.” dedi. Uzmanlar, sosyal izolasyonun etkilerinin azaltılması durumunda dijital bağımlılığın olumsuz etkilerinin de azalacağını belirtmektedir. Aktif bir sosyal çevre ve fiziksel yaşamın bireylerin iyilik halini artırdığına dikkat çekti.
Göktaş, aile içi iletişimin azalmasının dijital bağımlılıkla bağlantılı olduğunu, aile bireylerinin sürekli telefonlarıyla meşgul olduklarında birbirleriyle daha az temas kurduklarını ifade etti. “Tüm dünya telefonumuza sığıyor. Ama anne baba o telefona sığmıyor.” diyerek bu durumu eleştirdi.
Yeni Mevzuat Hazırlığı
Bakan Göktaş, dünya genelinde dijital risklere karşı önlemler alındığını belirterek, “Avustralya, 16 yaş altı için kapsamlı sosyal medya yasağı getiren bir tasarıyı yasalaştırdı. Avrupa Birliği ülkeleri de ekran bağımlılığı ve siber zorbalıkla mücadele amacıyla okullarda akıllı telefon kullanımına kısıtlamalar getirdi.” dedi.
Türkiye’nin de çocukları koruma adına yasal bir düzenlemeye ihtiyaç duyduğunu söyleyen Göktaş, “Fiziksel ve zihinsel gelişimlerini göz önünde bulundurarak, 16 yaşından küçük çocuklarımız için sosyal medya ve dijital oyun platformlarını düzenleyen bir mevzuat hazırlığı içerisindeyiz.” ifadelerini kullandı.