Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Başkent’in tarihi simgelerini yeniden ayağa kaldırıp gün yüzüne çıkarıyor. Cumhuriyet döneminin ilk barajı olan ve uzun yıllardır kullanıma kapalı olan Çubuk 1 Barajı yeni görünümüyle açılış için gün sayıyor. Açılış öncesi devam eden hummalı çalışmaları yerinden takip etmek için Çubuk 1 Barajı’nda incelemelerde bulunan Başkan Yavaş, dip bucak temizlenen baraj gölü, baştan aşağı yenilenen Atatürk Köşkü ve kapsamlı çevre düzenlemesiyle Çubuk 1 Barajı’nı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Başkentlilerle yeniden buluşturacak. Açılış, pandemi nedeniyle ABB TV ve sosyal medya hesaplarından yapılacak olan canlı yayınla takip edilebilecek.
Başkent’in sembol yerleri arasında önemli bir yere sahip olan ve Cumhuriyet döneminin ilk barajı olarak bilinen Çubuk 1 Barajı, yenilenen rekreasyon alanıyla Başkentlilerle buluşmak için gün sayıyor.
Ankara’nın tarihi simgelerine sahip çıkarak gelecek nesillere taşımak için yoğun çaba gösteren Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, baştan aşağı restore edilen ve çevre düzenlemesi yapılan Çubuk 1 Barajı Rekreasyon Alanı’nı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda açacak. Açılış, pandemi nedeniyle ABB TV ve sosyal medya hesaplarından yapılacak olan canlı yayınla takip edilebilecek.
BAŞKAN YAVAŞ KAPSAMLI ÇALIŞMALARI YERİNDE İNCELEDİ
Açılış öncesi Başkan Yavaş, Çubuk 1 Barajı’nda devam eden hummalı çalışmaları takip etmek için yerinde incelemelerde bulundu. Çalışmalar hakkında sosyal medya hesaplarından da bilgi paylaşan Başkan Yavaş, “Çubuk 1 Barajını ayağa kaldırıp Atatürk’ün mirasına sahip çıkacağız demiştik. Sözümüzü tutuyoruz, heyecanlıyız. 29 Ekim’de açılışımızı ABB TV’de canlı yayında sizlerle buluşturacağız. Ankara’mızın hiçbir değeri artık kaderine terk edilmeyecek” ifadelerini kullandı.
ATATÜRK KÖŞKÜ BAŞTAN AŞAĞI YENİLENDİ
Büyükşehir Belediyesi uzun yıllardır kullanıma kapalı ve atıl durumda bulunan Çubuk 1 Barajı’nı yeniden eski günlerine kavuşturmak ve Ankara’ya yakışır bir baraj yapmak için yoğun bir mesai harcadı.
Çubuk 1 Barajı’nda son bir yıldır devam eden çalışmaları yerinde inceleyen Başkan Yavaş, açılış için gün sayan tarihi barajda yetkililerden de bilgi aldı. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, Fen İşleri Daire Başkanlığı, Kent Estetiği Daire Başkanlığı, ASKİ Genel Müdürlüğü ve ANFA koordinasyonunda yürütülen çalışmalarla Çubuk 1 Barajı çevre düzenlemesinden Atatürk Köşkü’ne kadar tepeden tırnağa yenilendi.
Atatürk tarafından kullanılan Atatürk Köşkü’nde yapılan tadilat çalışmaları tamamlanırken, köşkte o döneme ait tarihi nitelikte resimler sergilenerek vatandaşların ziyaretine açılacak.
BARAJDA ÖNCE DİP TEMİZLİĞİ YAPILDI
Büyükşehir ekipleri tarafından Çubuk 1 Barajı ve çevresinde yükselen kötü kokular nedeniyle önce dip çamur temizliği yapıldı.
Büyükşehir Belediyesi temizlik çalışmalarında ağırlıklı olarak fiziksel yöntemler (kurutma) kullanarak yaklaşık 400 bin TL’lik tasarruf sağladı. Mesire alanı olarak da kullanılan Çubuk 1 Baraj Gölü’nün çehresi yapılan temizlik çalışmaları sonrası değişirken; Kamil Ocak, Şevkat, Hasköy, Subay Evleri, Güçlü Kaya, Kalaba, Gümüşdere Basınevleri, Baraj, Solfasol, Güneşevler ve Doğu Mahallelerini kapsayan Çubuk Havzası’nda çevre kirliliği ve kötü koku ortadan kaldırıldı.
ÇUBUK 1 BARAJI YAKLAŞIK 413 BİN METREKARELİK ALANA SAHİP
Yaklaşık 413 bin metrekarelik bir alana sahip olan Çubuk-1 Barajı, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin uzun süredir yaptığı kapsamlı bakım ve peyzaj çalışmasıyla yeniden ayağa kaldırıldı.
Başkan Yavaş tarafından rekreasyon ve dinlenme amaçlı yeniden kullanıma açılacak olan Çubuk 1 Barajı; doğası, piknik alanları, yürüyüş yolları ve oyun alanları ile Başkentliler için aileleriyle birlikle vakit geçirebileceği en büyük açık yeşil alanlardan biri olacak.
ÇUBUK 1 BARAJININ TARİHÇESİ VE ATATÜRK KÖŞKÜ
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Başkent Ankara ve çevresindeki kuraklık, büyük yangınlar ve su sıkıntısını gidermek için bir baraj kurmayı planlamış; bu doğrultuda kentin 12 km kuzeyinde bulunan Çubuk Çayı Vadisi üzerindeki bir boğazda baraj inşasına karar verilmiş ve ilk etüt çalışmaları 1926 yılında başlamıştır.
1928 yılında projesi tamamlanan ihalesi ise 1929’da gerçekleştirilen barajın ilk beton temeli 1932 yılında Türk mühendis ve işçilerin emekleriyle atılmış ve baraj 1936 yılında hizmete açılmıştır. Büyük maddi imkansızlıklara rağmen açılan baraj alanı içinde 1937-1938 yıllarında Fransız mimar Théodore Leveau tarafından tasarlanan Göl Gazinosu inşa edilmiş; aynı yıllarda baraj sırtları üzerine Atatürk tarafından köşk yaptırılmış ve baraj çevresi ağaçlandırılmıştır. Böylece Çubuk 1 Barajı, Ankaralı için uzun yıllar hem bereket hem eğlence alanı hem de dinlence alanı simgesine dönüşmüştür. Çubuk Çayı’nın kirlenmesi ve baraj çanağının alüvyonla dolması nedeniyle 1994 yılından itibaren barajda su birikimi durdurulmuş, 2016 yılında içinde göl gazinosunun da bulunduğu birkaç tesisin yıkılmasıyla baraj Ankara halkının kullanımı için sahip olduğu değeri kaybetmiştir.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.