Eclit Üst Yöneticisi (CEO) Erdem Telci, günümüz tüketim alışkanlıklarının işletmeleri bilişim teknolojileri (BT) alanında yatırım yapmaya teşvik ettiğini vurguladı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, küresel ölçekte dijital dönüşüm çağında kaydedilen ilerlemeler hızla devam ederken, bu süreçte BT pazarının da güçlü bir şekilde büyümeye devam ettiği görülüyor.
Uluslararası pazar ve tüketici verileri araştırma şirketleri, BT alanında bu yıl önemli araştırmalar yayımladı. Statista verilerine göre, dünya genelinde BT harcamalarının 2023 yılında 1,5 trilyon dolar civarında gerçekleşmesi bekleniyor. 2024 yılı itibarıyla bu rakamın 1,61 trilyon dolara ulaşacağı öngörülüyor. BT hizmetleri arasında önemli bir yere sahip olan yönetilen hizmetler pazarı ise dünya çapında 344 milyar dolara ulaşmış durumda. Bu pazarın 2028 yılına kadar yüzde 45’in üzerinde bir büyüme göstererek 500 milyar doları aşması bekleniyor.
BT hizmetleri pazarında, “BT Danışmanlığı ve Uygulaması” alanındaki gelirlerin 2029 yılına kadar her yıl yaklaşık yüzde 25 artış göstererek 92,95 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye’de ise yönetilen hizmetler pazarındaki gelirin 2024 yılında 31,66 milyon dolar seviyesine ulaşması, bu rakamın 2029 yılında ise 33,76 milyon dolara çıkması öngörülüyor.
Spiceworks ve Aberdeen Strateji ve Araştırma tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, 800’den fazla BT uzmanının katıldığı bu çalışmada, işletmelerin yüzde 64’ü 2025 yılı itibarıyla BT bütçelerini artırmayı planlıyor. Yöneticilerin %43’ü de BT alanında istihdam edilen personel sayısını artırmayı hedefliyor. Ancak, yöneticilerin %57’si gerekli BT uzmanlığını bulmakta zorluk yaşadıklarını ifade ediyorlar.
Ayrıca, JumpCloud tarafından ABD, Avusturya ve İngiltere’de 900 BT profesyonelinin katılımıyla gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, 2023 yılına göre %5 artışla şirketlerin yüzde 34’ü, BT süreçlerini yönetilen hizmet sağlayıcılarına (MSP) devretmeye karar vermiştir. BT ekiplerine ek olarak MSP ile çalışmayı tercih eden şirketlerin oranı, geçen yıla göre 6 puan artarak %47’ye ulaşmıştır. Her 100 şirketten 17’si, tüm BT süreç yönetimini MSP’ye devretmeyi düşünürken, BT süreçlerini tamamen kendi bünyesinde yürütmeyi planlayan şirketlerin oranı %12’den %7’ye gerilemiştir.
Güçlü Altyapının Önemi
Erdem Telci, açıklamalarında tüketim alışkanlıklarının işletmeleri BT alanında yatırım yapmaya teşvik ettiğini belirtti. Özellikle “Efsane Kasım” ve yılbaşı dönemleri gibi e-ticaret hacimlerinin rekor kırdığı zaman dilimlerinin, işletmeler için güçlü bir altyapının gerekliliğini açıkça ortaya koyduğunu ifade etti. Türkiye’de popüler e-ticaret pazar yerlerinin “Efsane Kasım” döneminde 1 milyar ziyaret aldığını aktaran Telci, bu potansiyele hazırlıklı olmanın her işletme için hayati önem taşıdığını vurguladı.
Telci, “Sadece e-ticaret siteleri değil, birçok sektörün iş süreçlerinde BT yatırımları, işletmelerin reflekslerini geliştirerek rekabetçi güçlerini artırıyor. Bu rakamların bir diğer önemli etkisi ise e-ticaret sektörünün dolaylı olarak beslediği ve istihdam yarattığı diğer sektörlerdir. E-ticaret hacminin büyümesi, üretim, lojistik, depolama ve dağıtım gibi alanlarda büyüme sağlayarak yeni istihdam fırsatları yaratıyor.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Bilişim teknolojilerinin uzmanlık gerektiren alanlar arasında yer aldığını belirten Telci, internette trafiğin rekor kırdığı kampanya dönemlerinde işletmelerin bilişim sistemlerinin güçlü ve çevik olması gerektiğini ifade etti. Bu durum, işletmelerin zorlukları daha az zararla atlatma ihtimallerini artırıyor.
Telci, yönetilen hizmet sektöründeki küresel eğilimlerin Türkiye’de de daha belirgin bir şekilde görüleceğini kaydetti. “Yönetilen hizmet sağlayıcıları, küresel anlamda BT süreç yönetiminde sorumluluğu devralıyor. Tüm şirketler, uzman oldukları alanlara odaklanarak işlerini büyütmek, daha verimli ve rekabetçi hale gelmek istiyorlar. Bu yüzden BT süreçleri için uçtan uca hizmet alabilecekleri, alanında yetkin firmalarla çalışmayı tercih ediyorlar. Türkiye’deki şirketler de bu küresel eğilime hızla uyum sağlayacak ve yönetilen hizmet sağlayıcıları iş dünyasında giderek daha merkezi bir rol oynayacaktır.” şeklinde sözlerini tamamladı.