İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve SAHA İstanbul tarafından Türkiye’nin savunma sanayisine milli ve yerli katkılar sağlamak amacıyla 6. kez düzenlenen Savunma Sanayii Buluşmaları, İstanbul’da sektör temsilcilerini bir araya getirdi. Bu önemli etkinliğin açılışı, İstanbul Vali Yardımcısı Yücel Gemici, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Gökhan Uçar, SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ile pek çok sektör temsilcisinin katılımıyla gerçekleşti.
Bahçıvan: “İstanbul’un Savunma Sanayisine Katkısını Artırmayı Hedefliyoruz”
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, savunma sanayisinin yalnızca bir ülkenin askeri gücünü değil, aynı zamanda teknolojik altyapısını, ekonomik kalkınmasını ve uluslararası prestijini de doğrudan etkileyen stratejik bir sektör olduğunu vurguladı. Bahçıvan, sektöre yapılan yatırımların yerli sanayinin gelişimine, teknoloji transferine, inovasyona ve nitelikli iş gücünün yetişmesine önemli katkılar sağladığını belirtti.
Bahçıvan, “İSO olarak, daha önceki 5 etkinlikte olduğu gibi bu yıl da üyelerimizi 18 ana yüklenici savunma sanayisi firmasıyla bir araya getirerek, yerli tedarik noktasında güçlü işbirliklerinin oluşmasını ve İstanbul’un Türk savunma sanayisine olan katkısını artırmayı hedefledik.” dedi.
- 2000 yılında İSO 500’deki savunma sanayi firmalarının sayısı 6 iken, bu sayı 2023 yılında 22’ye ulaştı.
- 2002-2023 yılları arasında sektörün ihracat hacmi 22 kat artarak 5,5 milyar doları geçti.
- 2023 yılının ilk 11 ayında 5,7 milyar dolarlık ihracatla geçen yılın performansını aşmış durumdayız.
- Sektördeki yerlilik oranı, yüzde 20’lerden yüzde 80’lere çıkmış durumda.
- Dünyanın ilk 100 firması sıralamasında 2024 yılında Türkiye’den 5 firma yer alacak.
İkinci: “Türkiye Tüketen Değil, Üreten Ülke Oldu”
SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, Türk savunma sanayisinin dünyada örnek teşkil edecek bir atılım ve gelişim içerisinde olduğunu belirtti. İkinci, KOBİ ölçeğindeki firmaların organizasyonunu gerçekleştirmek ve ihracat odaklı katkılarını artırmak için yoğun bir çaba içinde olduklarını vurguladı.
İkinci, “Son 20 yılda yapılan atılımlarla Türkiye artık savunma ürünü alan ve tüketen bir ülke pozisyonundan, ürettiği teknolojilerle ürün ihraç eden bir statüye kavuşmuştur.” dedi.
Türk savunma ve havacılık sanayisinin birçok sektöre göre daha hızlı bir ivme ile büyüdüğünü ifade eden İkinci, “Savunma sanayisinin toplam üretim hacmini 20 yıl içerisinde 1 milyar dolardan 12 milyar dolara taşımayı başardık.” şeklinde konuştu.
Uçar: “Proje Portföyümüz 100 Milyar Dolar Mertebesinde”
Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Gökhan Uçar, AR-GE’ye yılda yaklaşık 3 milyar dolar harcandığını belirterek, “Geçen yıl sektörün cirosu 15 milyar doları buldu.” dedi. İhracat rakamlarına yönelik de konuşan Uçar, “Bu yılı 6,8 ile 7 milyar dolar arasında kapatacağımızı düşünüyoruz. 3 bin 500’ün üzerinde şirketimiz bu alanda çalışıyor.” ifadesini kullandı.
Uçar, “Savunma Sanayisi Başkanlığı olarak proje portföyümüz 100 milyar dolar mertebesinde. Bu, imzaladığımız, imzalayacağımız ve planladığımız projeler anlamına geliyor.” dedi.
Dönmez: “Yerli Üretim Şart”
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Türkiye’deki savunma sanayisinin gelişim sürecinden bahsederek, “Amerikalı bir firma ‘Sen bu ürünü yapma çünkü 100’e anca mal ediyorsun. Ben sana 50’ye vereyim’ dediğinde aldanıyorsun. Yapmıyorsun, kapatıyorsun uçak fabrikasını. Sonra gün geliyor, paranla bile o ürünü alamıyorsun.” şeklinde konuştu.
İkili Görüşmelerle İş Birlikleri Geliştirildi
6. Savunma Sanayii Buluşmaları kapsamında “Teknoloji, Gelişim ve İş Birliği Perspektifinden Türk Savunma Sanayisine Bakış” başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Özyeğin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve Girişimcilik Direktörü Dr. İsmail Arı’nın yaptığı panelde, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ahmet Turan Özdemir, ODTÜ TEKNOKENT Genel Müdürü Serdar Alemdar ve Akım Metal Genel Müdürü Ali Fazıl Böyet konuşmacı olarak yer aldı.
Ahmet Akyol, dünyada savunma harcamalarında bir artış olduğuna dikkat çekerek, bu durumun rakamlara da yansıdığını ifade etti. Ayrıca, “Savunma sanayisinde teknolojiyi takip eden değil, teknolojiye yön veren bir ülke olma durumunu yakaladık.” vurgusunda bulundu.
6. Savunma Sanayii Buluşmaları çerçevesinde Savunma Sanayii Tedarikçi Buluşması da yapıldı. Bu etkinliğe AFGM, ASELSAN, ASFAT, ASPİLSAN, Baykar, BMC Power, FNSS, HAVELSAN, İŞBİR Elektrik, Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE), Otokar, ROKETSAN, STM, TAİS, TEI, TUSAŞ, TGM ve TÜBİTAK SAGE katılım sağladı. Toplam 18 ana yüklenici firmanın 70 masa ile katıldığı bu buluşmalara İSO ve SAHA İstanbul üyesi 500’den fazla firma iştirak etti. Etkinliklerde 2 binden fazla ikili görüşme gerçekleştirildi.
Kaynak: AA / Tolga Yanık – Güncel Havacılık Teknoloji İstanbul Ekonomi Güncel