Emzirme Destekleyici Sistem Nedir? Nasıl Uygulanır? Avantajları Nelerdir?

Emzirme Destekleyici Sistem Nedir?

Emzirme dönemindeki anneler bazı durumlarda bebeklerini emziremezler. Bebek, hiç gelmeyen veya az gelen anne sütü nedeniyle emmeyi reddedebilir ve emme refleksini tamamen kaybedebilir. Sütün az gelmesinin bazı tıbbi nedenleri de olabilir. Özellikle hormon bozuklukları başta olmak üzere, bazı göğüs ameliyatları veya diyabet gibi kronik hastalıklar sütün az gelmesiyle ilgili rahatsızlıklardan bazılarıdır. Bazen de psikolojik problemler nedeniyle emzirme sorunu yaşanabilir. Emzirme destekleyici sistem (kısaca EDS), anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda bebeğin emmeye devam etmesi ve beslenmesinin kesintiye uğramaması için kullanılan bir üründür. Anne, bu sistem sayesinde bebeğini emzirmeye devam edebilmektedir. Hatta, bebeğinin yanında annesi olmasa dahi EDS ile besleme mümkün olmaktadır. Anne sütünün faydaları düşünüldüğünde bebeğin memeyi reddetmesinin önüne geçilmesi ve anne sütüne devam edilebilmesi çok önemlidir.

EDS ile bebeğin hem memeden anne sütü hem de biberondan mama veya süt emerek beslenmesi sağlanabilir. Bu yöntemler birlikte uygulanabildiği gibi tek başına da uygulanabilir. İlk yöntemde, anne sütü daha önce sağılıp biberona doldurularak EDS ile bebeğe verilebilir. Diğer yöntemde ise hazırlanan mama veya süt, memeden emme refleksini bozmadan, bebeğe verilebilir. Böylece, anneden emdiğini zanneden bebek sütten kesilmeyecektir. Annenin, bebeğinin yanında olamadığı zamanlarda ise başka bir kişi EDS düzeneğini kendi parmağına bağlayıp bebeğin beslenmesini sağlayabilir. Buna parmakta EDS denir.

Annenin sütü az geliyorsa bebeğin beslenmesi EDS ile desteklenebilir. Bebek, sütün bol geldiği hissine kapılacağı için sütten kesilmez. Anne de bebeğinin emme isteği karşısında psikolojik olarak rahatlar. Anne emzirdiği sürece bebeğiyle olan duygusal bağı kuvvetlenir. Bebek de emdiği sürece emme refleksini kaybetmez.

Çoğu annenin yaşadığı zorluklardan belki de en önemlisi bebeğin beslenmesiyle ilgilidir. EDS bu sorunun çözülmesine yardımcı olmaktadır. Emzirme destekleyici sistem sayesinde bebeğin emme içgüdüsü bozulmaz ve bu sayede biberon kullanımı da geciktirilmiş olur. Bebeğin sağlıklı beslenmesinin önemi kadar anneyle ten temasında bulunarak beslenmesi de önemlidir.

Emzirme Destekleyici Sistem Nasıl Uygulanır?

Bu sistemin hazırlarını piyasada bulmak mümkündür. Ayrıca evde hazırlamak da oldukça kolaydır.
EDS uygulamalarında mikroplardan korunabilmek için öncelikle ellerin sabun ve suyla iyice yıkanması gerekir.
Emzirme destekleyici sistemde kullanılacak ürünlerin arasında en temel olanı beslenme sondasıdır. Bu ürünü piyasada, nazogastrik beslenme kateteri (sondası) veya emzirme destekleyici sonda olarak bulmak mümkündür. Bunlar, kalınlık ölçüsüne göre her biri farklı renkte ve numarada olan tıbbi malzemelerdir. Uzunlukları 50 cm’dir. Kateterler 4, 5, 6, 8, 10 ve 12 numaralardan oluştur. Kullanılacak kateterin numarası bebeğin kaç aylık olduğuna göre değişir.

• 0-1 aylık bebeklerde 4 numara (kırmızı)
• 1-2 aylık bebeklerde 5 numara (gri)
• 2-3 aylık bebeklerde 6 numara (açık yeşil)
• 3-4 aylık bebeklerde 8 numara (mavi)
• 4-5 aylık bebeklerde 10 numara (siyah)
• 5-6 aylık bebeklerde 12 numara (beyaz)

Kullanılması gereken numaralar genel olarak bu şekilde olsa da bebeğin gelişimi de göz önünde bulundurulmalıdır. 6 aylıktan sonrası için beslenmeyi hekim önerileriyle yapmak gerekir. Büyük numaralı beslenme kateterlerinde sıvı akışı fazla olabilir. Kateterin orta kısmı biraz kıvrılarak akış azaltılabilir.

Emzirme destekleyici sistemde genel olarak ihtiyaç duyulan ürünler şunlardır:

• Biberon
• Beslenme kateteri
• Flaster
• İğnesiz enjektör (şırınga) çeşitleri
• Pudrasız steril eldiven

Bebeğin daha önceden sağılan anne sütünü emebilmesi için EDS düzeneğinin hazır hale getirilmesi gerekir. Öncelikle, nazogastrik beslenme kateteri biberonun emzik bölümünün deliğinden hava kaçağı olmayacak şekilde geçirilir. Delik çok darsa emziğin ucu kesilerek genişletilebilir. Beslenme kateterleri zaten çok ince olduğundan çok az genişletme bile yeterli olacaktır. Bu işlemin geri dönüşü olmadığı için temkinli bir şekilde kesmek gerekir. Gereğinden fazla genişletmek biberonun emzik kısmının bozulmasına ve işe yaramamasına neden olabilir.

Biberonun ucu gereğinden fazla genişletilirse hem hava kaçağı olacağı için bebek emmekte zorlanabilir hem de ters çevrilerek serum gibi kullanılırsa içindeki süt dışarı akabilir. Bu sorunlar kullanımı doğrudan etkilediği için beslenme kateterinin biberonun ucundan sıkıca geçtiğinden emin olunmalıdır. Biberonun emzik kısmı kullanılmadan da EDSuygulanabilir. Biberonun kapağı kapatılmaz ve kateterin renkli ucu doğrudan sütün içine daldırılır. Diğer yöntem ise 20cc veya 50c iğnesiz enjektörle kullanımdır. Bu yöntem genellikle daha küçük bebeklerde uygulandığı için biberon veya süt kabı yerine enjektör kullanılır. Kateterin renkli kısmı enjektörün ucuna takılır ve enjektörün içindeki süt bebeğin emme hızına uygun şekilde yavaşça katetere gönderilir.

Nazogastrik beslenme kateterinin iki ucu vardır. Kateterin renkli ucu biberonun içinde kalacak şekilde emzik deliğinden geçirilir. Kateterin biberon tarafı ise sütün içinde duracak şekilde konumlandırılır. Biberon yerine enjektör de kullanılabilir ancak en kolay ve güvenli yöntem biberonla uygulanan yöntemdir. Renksiz olan tarafı bebeğin ağzına gelecek şekilde annenin memesine veya parmağa flasterle sabitlenir. Bebek annesini emerken kateterin uç kısmı bebeğin ağzının içinde olacak şekilde ayarlanır. Böylece bebek emerken hem anneden hem de biberondan gelen sütle beslenir.

Biberon veya süt kabı emme seviyesinin ne kadar yükseğinde tutulursa sütün akışı da o oranda artar. Biberon, emzik kısmı aşağıya doğru gelecek şekilde annenin boynuna asılabilir. Yoğun bir şekilde gelen süt bebeğin emme refleksinin güçlenmesini sağlar. Emzirme devam ettikçe annenin süt miktarında da zamanla artış olur. Bebeğin emme refleksinin ve annenin süt miktarının yeterli seviyeye ulaşmasıyla birlikte bebek doğrudan anneden emmeye devam edebiliyorsa EDS kullanımından vazgeçilebilir.
Parmakta EDS uygulanacaksa kateter flasterle parmağa sabitlenir. Parmağın ucu üst damağa değecek şekilde bebeğin ağzına yerleştirilir. Kateter de bebeğin ağzının yan tarafından sokulabilir. Bebek, parmağı anne memesi zannedip refleks olarak emmeye başlar ve kateter sayesinde biberonda bulunan süt ya da mamayla beslenmiş olur. Tamamen doyduğunda ise parmağı bırakıp ağzından çıkarır. Daha hijyenik bir beslenme sağlamak için pudrasız steril eldiven kullanılabilir. Eldiven kullanıldığında kateterin eldivenin içinden geçirilip parmak ucuna kadar getirilmesi gerekir. Kateterin ucu parmak ucuyla aynı hizada olmalıdır.

Emzirme destekleyici sistemde kullanılan kateterler steril olarak paketlenmiştir ve tek kullanımlıktır. Besin ile temas ettiği için birden fazla kez kullanıldığında içinde bakteri oluşabilir. Oluşan bakteriler bebeklerde bazı rahatsızlıklara neden olabilir. Bu riski en aza indirmek için kateterlerin kullanıldıktan sonra uygun şekilde temizlenmesi gerekir. Temizleme işlemi 5cc veya 10cc iğnesiz enjektörlerle yapılabilir. Kateterin renkli tarafı, içine saf su doldurulmuş enjektörün ucuna takılır ve su basınçlı bir şekilde kateterin içinden geçirilerek temizlik sağlanır. Kateterler hiçbir kimyasal maddeyle temizlemeye uygun değildir. Kimyasal madde kalıntıları bebeğe zarar verebilir. Diğer parçalar da hijyen kurallarına uygun şekilde suyla temizlenebilir. Temizlik esnasında sabun kullanılması durumunda parçaların iyice yıkanması gerekir. Bebeğin sağlığı açısından herhangi bir kalıntı söz konusu olmamalıdır.

Göğüste EDS Nedir? Nasıl Kullanılır?

Göğüste EDS kullanımı için annenin önceden sağdığı süt veya hazırladığı mama biberona doldurulur. Daha sonra dolu biberona sondanın renkli ucu daldırılır. Serum gibi uygulanacaksa, kateter biberonun ucundan geçirilerek biberonun kapağı kapatılmalıdır. Renkli ucu süte daldırılan kateterin diğer delikli ucu ise anne göğsüne denk gelecek şekilde bir flaster ile bantlanır. Düzenek bu şekilde hazırlandıktan sonra emzirmeye başlanabilir. Bebek sütün anneden geldiğini düşünerek emmeye devam edecektir. Bebeğin emme refleksi gelişirken annenin de süt üretimi artacaktır.

Parmakta EDS Nedir? Nasıl Kullanılır?

Göğüste EDS dışında parmakta EDS diye adlandırılan bir yöntem daha vardır. Göğüste EDS daha fazla önerilen bir yöntem olsa da bazı durumlarda mümkün olmamaktadır. Anne göğsünden emzirme mümkün değilse veya anne bebeğin yanında olamıyorsa parmakta EDS yöntemi kullanılabilir. Bu yöntemde kateter flasterle parmağa sabitlenir. Parmağın ucu üst damağa değecek şekilde bebeğin ağzına yerleştirilir. Kateter de bebeğin ağzının yan tarafından sokulabilir. Bebek, parmağı anne memesi zannedip refleks olarak emmeye başlar ve kateter sayesinde biberonda bulunan süt ya da mamayla beslenmiş olur. Daha hijyenik bir beslenme sağlamak için pudrasız steril eldiven kullanılabilir. Eldiven kullanıldığında kateterin eldivenin içinden geçirilip parmak ucuna kadar getirilmesi gerekir. Kateterin ucu parmak ucuyla aynı hizada olmalıdır.

Emzirme Destekleyici Sistemin Avantajları Nelerdir?

EDS kullanımının birden fazla yöntemi vardır. En çok tercih edilen ve önerilen yöntem anne göğsünden beslemedir. Emzirmede ilk amaç bebeğin beslenmesidir. Bunu anneye temas ederek yapması bebeğin gelişimi ve beslenme alışkanlığı açısından çok önemlidir. Normal bir şekilde emzirmenin birçok faydası vardır. Bunlar:

• Dokulardaki sütün sağlıklı bir şekilde boşaltımını sağlar.
• Annenin süt üretiminin artmasını sağlar.
• Bebeğin doğal emme refleksinin gelişmesini sağlar.
• Bebeğin damağının doğru şekillenmesini sağlar.
• Emzirme sırasında oluşan temas bebeğin güven duygusunun gelişmesini sağlar.

Doğal emzirme gerçekleşemiyorsa EDS ile doğala en yakın şekilde bebeğin beslenmesi sağlanabilir. EDS’nin bazı avantajları aşağıda listelenmiştir:

• Bebek, anne sütü veya takviye mamayla yeterli seviyede beslenebilir.
• Karnı doyan bebek huzursuz olmaz ve rahat uyur.
• Bebek ile anne arasında ten teması kopmaz.
• Annenin ten sıcaklığı sayesinde bebeğin emme davranışı zarar görmez.
• Bebeğin emme refleksi kaybolmaz.
• Bebek, süt gelmiyor diye kızıp emmeyi bırakmaz.
• Anne emzirmeye devam ettiği için sütü kesilmez.
• Bebek emmeyi, anne de emzirmeyi öğrenir.
• Annenin sütü sağılabiliyor ancak emzirme gerçekleşmiyorsa parmakta EDS ile besleme yapılabilir.
• Annesini doğum esnasında kaybetmiş olan bebekler de parmakta EDS ile beslenebilir.
• Bebeğin emerek beslenmesi için annenin yanında olma zorunluluğu ortadan kalkar.
• Bebek çok küçükse ve memeden emmeyi beceremiyorsa parmakta EDS ile beslenebilir.
• Tam olarak meme emmeyi beceremeyen bebeklerde başlangıçta parmakta EDS uygulanabilir, bir süre sonra annenin emzirmesi sağlanabilir.
• Anne, sütüm bitti endişesi olmadan dilediği kadar emzirme imkanına sahip olur.
• Biberon kullanımı daha ileri bir zamana ertelenebilir.
• Sütü hiç gelmeyen anneler EDS sayesinde bebeğini emzirebilir ve duygusal bağlarını güçlendirebilir.
• Emzirmek, anne ve bebek arasındaki bağı güçlü tutar, bebeklerin özgüven duygusu geliştirir.
• Emziren kadınlarda göğüs kanserine yakalanma riski azalır.

EDS’nin bu listedekiler dışında da birçok avantajı vardır.

En büyük avantajı ise bebeklerin anne sütüyle beslenmeye devam edebiliyor olmasını sağlamasıdır.

Tanıtım Yazısı

Ankara Kiralık Depo

Evinizde kullanmadığınız ya da fazla olan eşyalarınız için güvenli ve uygun fiyatlı bir çözüme mi ihtiyacınız var? Depo Burada olarak Ankara’da sağladığımız kiralık depo hizmetleriyle […]

Tanıtım Yazısı

Tez Yazdırma Hizmeti

Tez Yazdırma Hizmeti Akademik kariyerin en zorlu aşamalarından biri olan tez yazım süreci, öğrenciler için büyük bir stres kaynağı olabiliyor. Araştırmaların derinlemesine yapılması, verilerin doğru […]

Tanıtım Yazısı

Ankara İç Mimarlık Projelerinde Teknoloji Entegrasyonu

Teknolojinin hızlı ilerlemesi, yaşam alanlarımızı da dönüştürüyor. İç mimarlık projelerinde teknolojinin rolü giderek artarken, akıllı ev sistemleri yaşam kalitesini ve kullanıcı deneyimini iyileştiren çözümler sunuyor. […]

Tanıtım Yazısı

Taşınma Sürecinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Ev taşıma süreci, özellikle büyük şehirlerde, zahmetli ve dikkat gerektiren bir işlemdir. İstanbul’un yoğun ilçelerinden biri olan Ataşehir’de nakliye hizmetleri, bu süreci kolaylaştırmak için elzemdir. […]

Tanıtım Yazısı

E-Ticaret SEO İçin İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılır?

E-ticaret sektöründe başarılı olmanın anahtarlarından biri, etkili bir içerik pazarlamasıdır. İçerik pazarlaması, eticaret seo sitelerinin arama motoru sıralamalarını iyileştirmesine, organik trafiği artırmasına ve müşteri sadakati […]

Tanıtım Yazısı

Paketleme ve Ambalajlama Arasındaki Fark Nedir?

Paketleme ve ambalajlama, tüketicilerin sıklıkla karıştırdığı iki önemli kavramdır. Her ikisi de ürünlerin korunması, taşınması ve depolanması açısından kritik rol oynar. Ancak aralarında belirgin farklar […]

Tanıtım Yazısı

Ankara Gülüş Tasarımı

Gülümseme, insanların günlük yaşantısında önemli bir rol oynayan ve iletişimde etkili bir araç olan temel bir ifadedir. Fakat birçok kişi diş estetiği konusunda memnuniyetsizlik yaşayabilir […]

Tanıtım Yazısı

Emsal Doğan Ankara’da Lazer Epilasyon

Ankara’nın hareketli yaşam tarzı ve dinamik atmosferi, güzellik ve bakım konusunda da beklentileri yükseltiyor. Bu taleplere cevap vermek adına Emsal Doğan Ankara, şehrin en önde […]

GENEL

Google Maps Firma Ekleme

Google Maps İşyeri Ekleme Ücretli Mi?, İşletme Konumu Nasıl Eklenir?, İşletme Konumu Nasıl Eklenir?, Google Maps Firma Ekleme, Detaylarıyla yazımızda… Google haritalandırma özelliği olan Maps […]

TEKNOLOJİ

Ray Spot Hakkında Her Şey

Ray spot armatür, ray üzerindeki ışık kaynaklarının bir arada ve sürekli olarak yerleştirildiği bina içi aydınlatma ve ışık sağlamanın en modern yöntemlerinden biridir. Bu tip […]

Ibrahim_Murat_Gunduz
Spor

İbrahim Murat Gündüz’den Bir İlk

İbrahim Murat Gündüz, Türk iş insanı ve spor yatırımcısıdır. Spor dünyasında özellikle kickboks alanına yaptığı katkılarla bilinir. Türkiye’nin milli kickboks takımının tarihi bir ilke imza […]

Tanıtım Yazısı

VPN’ler ile Torrent İndirme Kılavuzu

Çevrimiçi içerik paylaşımının popülerliği arttıkça, kullanıcılar daha fazla film, müzik, oyun ve diğer dosyaları torrent sitelerinden indirme eğilimindedir. Ancak, bu dosya paylaşımının bazı hukuki ve […]

GENEL

Ankara Çocuk Diş Tedavisi

Pedodonti olarak bilinen çocuk diş hekimliği, 0-13 yaş grubu çocukların diş problemlerini tedavi etmektedir. Çocukların süt ve daimi dişlerin sağlığının korunması, çürük, travma, kalıtımsal ve […]

GENEL

Ankara Ambar Tavsiyesi

Ankara ambar tavsiyesi arıyorsanız eğer doğru yere hoş geldiniz. Taşımacılık dünyasında güvenilir ve hızlı bir partner arıyorsanız, Ankara Ambar Kargo hizmetleri size istediğiniz çözümü sunuyor. […]

GENEL

Ankara Eşya Depolama Firmaları

Günümüzde evlerimiz ve işyerlerimiz birbirinden değerli eşyalarla dolu. Peki ya bu eşyaları güvenli bir şekilde depolamak için en doğru adımı attığınızdan emin misiniz? Depo Burada […]

GENEL

Robotik Havuz Temizleyici Nasıl Seçilir?

Robotik bir havuz temizleyicisi için alışveriş yaparken dikkate alınması gereken birkaç özellik vardır. Alışveriş gezinize çıkmadan önce aşağıdakilerin her birini düşünmek için bir dakikanızı ayırın. […]

Anneden Anneye Destek Derneği ve Çankaya Muhtarları Derneği
GENEL

Çankaya ilçesi Muhtarlar Derneği İftarı

Çankaya ilçesi Muhtarlar Derneğinin düzenlediği İftar yemeğine katılan Anneden Anneye Destek Derneği Başkanı Dr. Bahar Zeynep Barut, yemeğe katılan 200 Kişiden oluşan katılımcılara yaptığı konuşmada, […]

Pegasus Air
Hava

Ankara Pegasus İletişim

Uçak seyahatleri, hızlı ve konforlu ulaşım imkanı sunar. Günümüzde birçok havayolu şirketi, müşterilerine hizmet vermektedir. Ankara’dan istediğiniz yere uçak bileti satın almak için 0850 500 […]

Ankara Eşya Depolama
GENEL

Ankara Eşya Depolama

Ankara eşya depolama olarak oldukça fazla sirkülasyona sahip şehirlerden biridir. Bu sirkülasyon genelde çalışanların tayinleri ve belli başlı sebepler ile ortaya çıkan bir durum oluyor. […]

GENEL

Ambar Envanterinizi Nasıl Gönderirsiniz?

Ambarenvanter yönetimi, doğru araç ve sistemleri gerektiren karmaşık bir süreçtir. Ambar envanter yönetiminin ilk adımı, ambar envanterinizi göndermektir. Bir ambar envanter sistemi kullanarak, ürünlerinizi ambarda […]