Türkiye’de 80 şehirde, toplam 332 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) faaliyet gösteriyor. Bu OSB’ler içinde birer adet meslek lisesi açılsa 332 adet meslek lisemiz olur.
Bu meslek liselerinde yetişen gençlerimiz o bölgenin sanayisinde endüstri ile iç içe Türkiye’nin geleceğinde etkin rol oynayan, yenilikçi, öncü, mesleki ve teknik eğitim almış tam donanımlı bireyler olarak görev yapacaklarından bölge sektörel olarak hızla gelişecek ve ülkemizin kalkınmasında büyük rol oynayacaktır.
Bu OSB’lerde şu an itibarıyla 33’ü resmi 39’u özel olmak üzere toplam 72 Meslek Lisesi ve 32 Mesleki Eğitim Merkezi hizmet veriyor.
Örneğin Ankara’da ASO Teknik Kolejinde Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri, Makine Teknolojisi ve Motorlu Araç teknolojisi bölümleri var. Burada Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu donanımlı ve yüksek ahlaklı mühendis adayları ve teknisyenler yetiştirilerek hem bölgenin hem de ülkemizin ihtiyacını karşılayarak sanayimizin kalkınmasına destek oluyor.
İstanbul İkitelli OSB’de İOSB Endüstri ve Teknik Meslek Lisesi, Gaziantep OSB Koleji, Özel Çerkezköy OSB Koleji, Kayseri Özel OSB Teknik Koleji gibi benzer örnekleri verebiliriz.
Bu OSB’ler için en güzel örnek OSTİM OSB’dir. OSTİM yönetimi mevcut OSB Meslek Liseleri ve Meslek Yüksek Okulu’nun yanı sıra sanayinin içinde üniversite-sanayi işbirliğinin gelişmesine güzel bir örnek olarak Türkiye’de ilk defa OSTİM TEKNİK ÜNİVERSİTE’sini kurarak bölge ve Türkiye’nin ihtiyacı olan mühendislerin yetişmesine büyük katkı sağlıyor.
Üniversite bölgede 15 bin fabrika ve 200 bin çalışana katkı sağlayan bir kampüs özelliğinde. Burada yetişen öğrenciler 2. dönemden itibaren haftada bir günlerini ve son dönemlerini firmalarda geçirecek sanayi ile iç içe yetişiyorlar. Her öğrencinin firmada onu yetiştirecek bir hamisi var.
Her sanayi bölgesinde öne çıkan sektörlerde Otomotiv, Tekstil, Medikal, Raylı Sistemler, Haberleşme Teknolojileri, Enerji, Savunma ve Havacılık, Elektrik-Elektronik, Makine, Otomasyon, Yazılım, Robot Teknolojisi vb alanlarda birer meslek lisesi açılsa ve daha sonra gerekirse bunlara ilave olarak Meslek Yüksek Okuluna kadar giden bir gelişim sürecinde Türk sanayisine büyük katkı sağlayacaktır.
Mevcut OSB teknik liselerinin, Mesleki Eğitim Merkezlerinin ve Meslek Yüksek Okullarının sayısını hızla artırarak bölgenin ihtiyacını sağlayacak gençlerimizi yetiştirmeliyiz. Burada mesleki okulların açılmasına sanayicilerimiz de büyük destek verecektir.
Sanayinin içinde açılan bu okullar sayesinde hem bölgenin yetişmiş iş gücü sağlanır, hemde bölgede sanayiye katkı sağlayacak, onların problemini çözecek, üretim ve ihracatını artıracak sektörel uzman personel yetiştirilmiş olur.
Dr. İlhami Pektaş
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.