Bayraktar AKINCI TİHA’nın uçuş testleri sürüyor. Yüksek ve Orta İrtifa Asimetrik İtki Testi de başarıyla tamamlandı.
Baykar Savunma resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımla AKINCI TİHA’nın uçuş testlerinin devam ettiğini bildirdi. Yapılan paylaşımda: “Bayraktar AKINCI TİHA’nın uçuş testleri sürüyor. Yüksek ve Orta İrtifa Asimetrik İtki Testi de başarıyla tamamlandı.” ifadelerine yer verildi.
BAYKAR tarafından yerli ve milli imkânlarla geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA’nın (Taarruzi İnsansız Hava Aracı) ikinci prototipi de uçuş testlerini başarıyla devam ederken üçüncü prototip ilk uçuş için gün sayıyor. Çorlu Hava Meydan Komutanlığı’nda testleri devam eden AKINCI Prototip-2 TİHA 22 Ağustos 2020 günü uçuş testlerine devam etmişti.
Bayraktar AKINCI TİHA’nın ikinci prototipi gerçekleştirilen Orta İrtifa Sistem Doğrulama Test uçuşunda ortalama 20 bin feet irtifada (yaklaşık 6.1 km) 2 saat 26 dakika havada kaldı. AKINCI TİHA’nın testleri iki prototip ile sürdürülmektedir. AKINCI PT-1 (Prototip 1.) gerçekleştirilen Yüksek İrtifa Sistem Tanımlama Testi kapsamında 30.000 feet irtifada seyir icra etti. Başarıyla tamamlanan uçuş 3 saat 22 dakika sürdü.
Akıncı TİHA, 2021’de göreve başlayacak
2021’de göreve başlayacak olan AKINCI TİHA kendi sınıfında benzersiz özelliklere sahip olacak. Tuz Gölü’nde yapılan TEKNOFEST Roket Yarışması’nda incelemede bulunan Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Mütevelli Heyeti Başkanı ve Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Baykar tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Bayraktar Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı‘nın (TİHA) 2021 yılında göreve başlayacağı müjdesini verdi. Bayraktar şunları söyledi:
”Akıncı inşallah 2021’de göreve başlayacak. İkinci prototipi bitti. Biz şu an üçüncü prototipini ve seri imalat ürünü olan Akıncı’yı üretiyoruz. Geliştirme faaliyetleri devam ediyor. Kalifikasyon ve test uçuşları da halihazırda devam ediyor. İnşallah 2021’de teslimatı sonrası göreve başlaması mümkün olacaktır. Hedefimiz bu yönde.”
“AKINCI, kendi sınıfında hiçbir insansız hava aracında olmayan özelliklere sahip.”
Selçuk Bayraktar, Bayraktar Akıncı TİHA’nın kendi sınıfında hiçbir insansız hava aracında olmayan özelliklere sahip olduğunu belirtti. Bayraktar, ”Akıncı’ya kendi sınıfında neredeyse hiçbir insansız hava aracında olmayan özellikler bırakılacak. Bütün bunlar milli savunma sanayimizin ekosistemi sayesinde olacak. Bugün burada roket yarışmasını düzenleyen Roketsan, önemli mühimmatlarını, füzesini geliştiriyor. TÜBİTAK SAGE, farklı teknoloji sistemlerini geliştiriyor. Aselsan, önündeki radarını yapıyor. Aslında bu da Teknofest gibi Akıncı da bir anlamda takım oyunu. Bütün alt sistemlerle birlikte o kabiliyetleri kazanacak. Bizim geliştirdiğimiz sistemler tümüyle otonom uçuş yönünde, yapay zeka bilgisayarları yönünde. Hava aracı, bir anlamda robot uçak. Mühimmat sistemleri ve elektronik kart sistemleri, milli savunma sanayimizin eserleridir.” dedi.
Kaynak: DefenceTurk
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.