Yüksek Hızlı Tren (YHT), Türkiye’de TCDD’ye ait yüksek hızlı demiryolu hatları üzerinde TCDD Taşımacılık tarafından işletilen yüksek hızlı tren setleri ile sunulan hızlı tren hizmetidir.
İlk YHT hattı olan Ankara – Eskişehir YHT hattının ilk seferi 13 Mart 2009 tarihinde saat 09.40’ta Ankara Garı’ndan Eskişehir Garı’na dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da içinde bulunduğu bir trenle yapmıştır. Bu sefer ile Türkiye, Avrupa’da 6. ve dünyada 8. hızlı tren kullanan ülke olmuştur. İlk YHT hattını takiben 23 Ağustos 2011 tarihinde Ankara – Konya YHT hattı ve 25 Temmuz 2014 tarihinde Ankara – İstanbul YHT ve İstanbul – Konya YHT hatları (Pendik’e kadar) hizmete girmiştir. 12 Mart 2019 tarihinde ise Marmaray projesi kapsamında Gebze – Halkalı arasındaki demiryolu hattının tamamlanması ile YHT seferleri İstanbul Boğazı’nın altından geçerek Halkalı’ya kadar yapılmaya başlanmıştır.
TCDD hızlı tren servisinin adını belirlemek bir için anket yapmış, ankette yüksek oy alan “Türk Yıldızı”, “Turkuaz”, “Kardelen”, “Yüksek Hızlı Tren”, “Çelik Kanat”, “Yıldırım” gibi isimler arasından Yüksek Hızlı Tren adında karar kılındığını açıklamıştır.
Yüksek Hızlı Tren hatları
- Ankara – Eskişehir Yüksek Hızlı Treni
- Ankara – Konya Yüksek Hızlı Treni
- Ankara – İstanbul Yüksek Hızlı Treni
- İstanbul – Konya Yüksek Hızlı Treni
Ankara – Eskişehir Yüksek Hızlı Treni
Ankara – Eskişehir Yüksek Hızlı Treni (Ankara – Eskişehir YHT), azami 250 km/sa hıza uygun Ankara – İstanbul YHD hattı üzerinde, Ankara YHT Garı – Eskişehir Garı arasındaki 253,360 km uzunluğundaki güzergâhta TCDD Taşımacılık tarafından işletilen bir YHT hattıdır. Türkiye’deki ilk hızlı tren hattı olma özelliğini taşıyan bu hatta ilk sefer 13 Mart 2009 tarihinde Saat 09.40’ta Ankara’dan hareket eden YHT ile yapılmıştır.
Ankara – Eskişehir YHT hattının 4 istasyonu bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla (Ankara kalkışlı olarak) Ankara YHT Garı, Eryaman YHT Garı, Polatlı YHT Garı ve Eskişehir Garı’dır. YHT hattında HT 65000 hızlı tren setleri kullanılmaktadır. Ortalama sefer süresi Ankara – Eskişehir arasında 1 saat 26 dakika, Eskişehir – Ankara arasında ise 1 saat 30 dakikadır.
Her gün karşılıklı olarak 5 tanesi Ankara – Eskişehir ve 8 tanesi Ankara – İstanbul olmak üzere 13 sefer yapılmaktadır.
- Koronavirüs tedbirleri kapsamında sefer sayısı geçici olarak Ankara – Eskişehir arasında 2’ye, Ankara – İstanbul arasında ise 4’e düşürülmüştür.
Ankara – Konya Yüksek Hızlı Treni
Ankara – Konya Yüksek Hızlı Treni (Ankara – Konya YHT), azami 250 km/sa hıza uygun Ankara – İstanbul YHD ve azami 300 km/sa hıza uygun Polatlı – Konya YHD hatları üzerinde, Ankara YHT Garı – Konya Garı arasındaki 310,112 km (192,7 mi) uzunluğundaki güzergâhta TCDD Taşımacılık tarafından işletilen bir YHT hattıdır. YHT hattındaki ilk sefer 23 Ağustos 2011 tarihinde yapılmıştır.
Ankara – Konya YHT hattının 4 istasyonu bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla (Ankara kalkışlı olarak) Ankara YHT Garı, Eryaman YHT Garı, Polatlı YHT Garı ve Konya Garı’dır. YHT hattında 2011 – 2015 yılları arasında HT 65000 hızlı trenleri kullanılmıştır. Günümüzde ise azami 300 km/sa hız yapabilen HT 80000 hızlı tren setleri kullanılmaktadır. Ortalama sefer süresi Ankara – Konya arasında 1 saat 48 dakika, Konya – Ankara arasında ise 1 saat 47 dakikadır.
Her gün karşılıklı olarak 8 sefer yapılmaktadır.
- Koronavirüs tedbirleri kapsamında sefer sayısı geçici olarak 2’ye düşürülmüştür.
Ankara – İstanbul Yüksek Hızlı Treni
Ankara – İstanbul Yüksek Hızlı Treni (Ankara – İstanbul YHT), azami 250 km/sa hıza uygun, Ankara – İstanbul YHD hattı üzerinde, Ankara YHT Garı – Halkalı Tren İstasyonu arasındaki 625,845 km (388,9 mi) uzunluğundaki güzergâhta TCDD Taşımacılık tarafından işletilen bir YHT hattıdır. YHT hattında ilk sefer 25 Temmuz 2014 tarihinde Ankara – Pendik arasında yapılmış , 12 Mart 2019 tarihi itibarıyla Marmaray projesi kapsamında Gebze – Halkalı arasındaki demiryolu hattının hizmete girmesiyle birlikte İstanbul Boğazı altından Halkalı’ya kadar sefer yapılmaya başlanmıştır.
- Ancak YHD hattının Pamukova – Arifiye arasında yapımı devam eden kısmında YHT seferleri için konvansiyonel hatlar kullanılmakta ve azami hız 160 km/sa’e kadar düşmektedir.
Ankara – İstanbul YHT hattının 14 istasyonu bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla (Ankara kalkışlı olarak) Ankara YHT Garı, Eryaman YHT Garı, Polatlı YHT Garı, Eskişehir Garı, Bozüyük YHT Garı, Bilecik YHT Garı, Arifiye, İzmit Garı, Gebze, Pendik, Bostancı, Söğütlüçeşme, Bakırköy ve Halkalı’dır. YHT hattında HT 65000 hızlı tren setleri kullanılmaktadır. Ortalama sefer süresi Ankara – Söğütlüçeşme arasında 4 saat 37 dakika, Ankara – Halkalı arasında 5 saat 27 dakika, Söğütlüçeşme – Ankara arasında 4 saat 40 dakika ve Halkalı – Ankara arasında ise 5 saat 20 dakikadır.
Her gün karşılıklı olarak 1 tanesi Ankara – Halkalı ve 7 tanesi Ankara – Söğütlüçeşme olmak üzere 8 sefer yapılmaktadır.
- Koronavirüs tedbirleri kapsamında sefer sayısı geçici olarak 4’e düşürülmüştür.
İstanbul-Konya-Yüksek Hızlı Treni
İstanbul – Konya Yüksek Hızlı Treni (İstanbul – Konya YHT), azami 250 km/sa hıza uygun, Ankara – İstanbul YHD ve azami 300 km/sa hıza uygun Polatlı – Konya YHD hatları üzerinde, Halkalı Tren İstasyonu – Konya Garı arasındaki 729,506 km (453,3 mi) uzunluğundaki güzergâhta TCDD Taşımacılık tarafından işletilen bir YHT hattıdır. YHT hattında ilk sefer 17 Aralık 2014 tarihinde Pendik – Konya arasında yapılmış , 12 Mart 2019 tarihi itibarıyla Marmaray projesi kapsamında Gebze – Halkalı arasındaki demiryolu hattının hizmete girmesiyle birlikte İstanbul Boğazı altından Halkalı’ya kadar sefer yapılmaya başlanmıştır.
- Ancak YHD hattının Pamukova – Arifiye arasında yapımı devam eden kısmında YHT seferleri için konvansiyonel hatlar kullanılmakta ve azami hız 160 km/sa’e kadar düşmektedir.
İstanbul – Konya YHT hattının 12 istasyonu bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla (İstanbul kalkışlı olarak) Halkalı, Bakırköy, Söğütlüçeşme, Bostancı, Pendik, Gebze, İzmit Garı, Arifiye, Bilecik YHT Garı, Bozüyük YHT Garı, Eskişehir Garı ve Konya Garı’dır. YHT hattında azami 300 km/sa hız yapabilen HT 80000 hızlı tren setleri kullanılmaktadır. Ortalama sefer süresi Söğütlüçeşme – Konya arasında 4 saat 53 dakika, Halkalı – Konya arasında 5 saat 45 dakika, Konya – Söğütlüçeşme arasında 5 saat ve Konya – Halkalı arasında ise 5 saat 44 dakikadır.
Her gün karşılıklı olarak 1 tanesi Halkalı – Konya ve 2 tanesi Söğütlüçeşme – Konya olmak üzere 3 sefer yapılmaktadır.
- Koronavirüs tedbirleri kapsamında sefer sayısı geçici olarak 2’ye düşürülmüştür.
Yüksek Hızlı ve Yüksek Standartlı Demiryolu hatları
Aktif YHD hatları
- Ankara – İstanbul yüksek hızlı demiryolu
- Polatlı – Konya yüksek hızlı demiryolu
Yapımı devam eden YHD ve YSD hatları
- Ankara – Sivas yüksek hızlı demiryolu
- Bursa – Osmaneli yüksek standartlı demiryolu
- Polatlı – İzmir yüksek standartlı demiryolu
- Yerköy – Kayseri yüksek standartlı demiryolu
Ankara – Sivas hattı
Bu proje ile, Ankara – Kırıkkale – Yozgat – Sivas arasında çift hatlı, elektrikli, sinyalli hızlı tren demiryolu inşa edilmektedir. Hattın 2020 sonunda açılması planlanmaktadır.
Ankara – Sivas hattının Kars’a uzatılarak Bakü – Tiflis – Kars demiryolu’na bağlanması planlanmaktadır. Bu kapsamda hattın 245 km uzunluğunda olan Sivas-Erzincan yüksek standartlı demiryolu etabı projelendirilmiştir.
Bursa – Osmaneli hattı
Tamamlandığında Ankara – İstanbul YHD hattı ile entegre olacak yüksek standartlı demiryolu hattıdır. Hat kapsamında Bursa – Yenişehir – Osmaneli arasında yüksek standartlı demiryolu inşaa edilmektedir.
Hat, 250 kilometre hıza uygun olarak inşa edilmektedir. Ancak, hatta yüksek hızlı yolcu trenlerinin azami 200 km/sa hız ile çalışması planlanmaktadır. Proje tamamlandığında Bursa – Bilecik arasının 35 dakikaya inmesi planlanmaktadır. Proje kapsamında Bursa ve Yenişehir’e hızlı tren garı ve Bursa’daki havalimanına hızlı tren istasyonu inşaa edilecektir.
Polatlı – İzmir hattı
Hattın sırasıyla Ankara, Afyonkarahisar, Uşak, Manisa, İzmir şehirlerinden geçmesi planlanmaktadır. Polatlı YHT’yi geçtikten sonra Polatlı – Konya YHD’nin 120. kmsinde Kocahacılı mahallesi mevkisinde çatallanarak Afyonkarahisar istikametine ilerleyecektir.
Hat tamamlandığında, Ankara – İzmir arasındaki seyahat süresinin 3 saat 30 dakika, Ankara – Afyonkarahisar seyahat süresinin ise 1 saat 30 dakika olması planlanmaktadır.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.