Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından ANKA projesinden elde edilen tecrübeyle geliştirilen AKSUNGUR İnsansız Hava Aracı’na, mühimmat entegrasyonu başladı.
Konuyla ilgili olarak TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (TÜBİTAK-SAGE) Müdürü Gürcan Okumuş tarafından yapılan paylaşımda, “TÜBİTAK-SAGE’nin geliştirdiği Hassas Güdüm Kiti (HGK) ve Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)’nin, TUSAŞ tarafından geliştirilen AKSUNGUR İHA’ya entegrasyonu başladı. Bu yetenek, sahada çok önemli bir güç çarpanı olacak.” ifadelerine yer verildi.
Yerli ve milli imkanlara geliştirilen HGK ile KGK, Mark serisi genel maksat bombalarını akıllı hale getirerek, hassas buruş yeteneği kazandırmaktadır.
AKSUNGUR İnsansız Hava Aracı (İHA)
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından ANKA Orta İrtifa – Uzun Havada Kalış (MALE) sınıfı İnsansız Hava Aracı projesinden elde edilen tecrübelerle geliştirilen AKSUNGUR İHA, ilk uçuşunu 20 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirmişti. TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) tarafından milli imkanlarla geliştirilen iki adet PD-170 Turbodizel Motora sahip olan AKSUNGUR, 40.000ft irtifada görev yapabiliyor ve 40 saat boyunca hava kalabiliyor. 24 metre kanat açıklığına, 3300 kilogram azami kalkış ağırlığına ve 750 kilogram faydalı yük kapasitesine sahip AKSUNGUR; Taarruz/Deniz Karakol Görevi esnasında, 750 kilogram harici yük ile 25.000ft irtifada 12 saat havada kalabilmektedir.
Türkiye’nin ilk Mark serisi genel maksat bombası taşıma kapasitesine sahip insansız hava araçlarından biri olan AKSUNGUR, Türkiye’de şu anda sadece Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki savaş uçaklarının gerçekleştirme kapasitesi bulunan birtakım taarruz görevlerini gerçekleştirecek olması sebebiyle hayati öneme sahip. AKSUNGUR sayesinde, Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan savaş uçaklarının gövde ömürlerinden tasarruf edilmesi planlanıyor.
Kaynak: SavunmaSanayiST
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.