Raylı sistem araçlarının güvenli ve konforlu bir yolculuk imkânı sağlaması, yük taşımacılığında ekonomik ve çevreci olması, hem kentiçi hem de şehirlerarası ulaşımda yaygın olarak tercih edilmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle küresel ölçekte her geçen yıl raylı sistem araçlarına yapılan yatırımlar artmaktadır.
Bu perspektifte Türkiye’de de 2035 yılına kadar TCDD ve bağlı ortaklıklarıyla Büyükşehir Belediyeleri tarafından yüksek miktarda raylı sistem aracı yatırımı planlanmıştır. Bu çerçevede örneğin TCDD 190 adet yüksek hızlı tren seti almayı planlamaktadır. Söz konusu setlerin alım tutarının 5 milyar Avro civarında olacağı tahmin edilmektedir. Benzer şekilde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yüksek miktarda metro aracı satın alma planı bulunmakta olup söz konusu araçların maliyetinin yaklaşık 3,5 milyar Avro olacağı tahmin edilmektedir. Ayrıca, yük taşımacılığında demiryolunun payının artırılması hedefi doğrultusunda yaklaşık 5 milyar Avro tutarında elektrikli ve dizel elektrikli ana hat lokomotifi alımı öngörülmektedir. 2035 yılına kadar ülkemizin raylı sistem aracı ihtiyacı,
- Yüksek Hızlı Tren 190 adet
- Elektrikli Lokomotif 1.400 adet
- Dizel Elektrikli Lokomotif 100 adet
- Manevra Lokomotifi 155 adet
- Elektrikli Tren Seti 116 adet
- Dizel Tren Seti 75 adet
- Yük Vagonu 33.000 adet
- Metro Aracı 3.300 adet
- Tramvay 650 adet
olarak planlanmaktadır. Bu durumda 2035 yılına kadar alınması planlanan raylı sistem araçları yatırım tutarının 19 milyar Avro düzeyinde olacağı tahmin edilmektedir. Bu büyüklükte bir alımın 30 yıllık bakımı ve yedek parçaları da hesaba katıldığında toplam maliyetin 38 milyar Avro düzeyinde olacağı değerlendirilmektedir. Orta ve uzun vadede raylı sistem araçlarına yapılacak yatırımlar ülkemizde yerli ve milli raylı sistem araç sanayisinin gelişmesine katkı sağlayacak ve diğer sektörler açısından kaldıraç etkisi oluşturabilecek büyüklüktedir. Bu bağlamda sürdürülebilir, ömür devri maliyetleri azaltılmış ve rekabetçi bir yerli raylı sistem araçları sektörünün oluşturulması öncelikli olarak ele alınması gereken bir konu haline gelmiştir.
Raylı Sistem Araçlarında Yerli Üretim Çalışma Grubu Raporu İçin TIKLAYINIZ
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.