Geçen yıl trenlerle taşınan yolcu sayısı yüzde 10 artarken, demir yolları vasıtasıyla taşınan yük 29.3 milyon ton oldu.
Demir yollarında yeni hatlar ve yeni yatırımlar sayesinde yolcu ve yük taşımacılığında rekor seviyede artışlar oldu. TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü tarafından işletilen yüksek hızlı trenler (YHT) ile ana hat, bölgesel ve kent içi trenlere rağbet arttı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, “Konvansiyonel trenlerle taşınan yolcu sayısı 2018 yılında 16 milyondu, 2019’da yüzde 10 artışla 17.5 milyona yükseldi” dedi.
YÜK TAŞIMACILIĞI
Bakan Turhan, geçen yıl yük taşımacılığında da tüm zamanların en yüksek rakamlarının yakalandığını söyledi. Turhan, şu açıklamayı yaptı: “Ülkemizi lojistik üs haline getirmek için demir yolu öncelikli yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bu yatırımlarımız, yük taşımacılığında da artış sağladı. 2019’da 29.3 milyon ton yük taşımacılığı gerçekleşti.”
ORTA KORİDOR
Bakü-Tiflis Kars (BTK) demir yolu hattına büyük önem verdiklerini belirten Turhan, Çin’den Avrupa’ya yaklaşık 11 bin 500 kilometrelik yolu 18 günde tamamlayan ilk transit trenin bu hattın tarihinde önemli bir mihenk taşı olduğuna dikkati çekti. Turhan, BTK demir yoluyla entegre olan ve ‘Orta Koridor’ olarak tanımlanan uluslararası demir yolu koridorunun, Asya ile Avrupa arasında en kısa, en ekonomik, iklimi en elverişli koridor olarak ön plana çıktığını belirtti.
ÇİN’E ULAŞIYOR
Bakan Turhan, konu hakkında şunları kaydetti: “Orta Koridor ülkemizden başlayarak, Gürcistan, Azerbaycan ve Hazar Denizi’ne (Hazar geçişi kullanılarak), buradan da Kazakistan veya Türkmenistan-Özbekistan-Kırgızistan güzergahını takip ederek Çin’e uzanıyor. Bu muazzam demir yolu koridoru, dünya ticaretinin kalbi haline geliyor. Türkiye olarak Çin-Avrupa taşımalarında bu hattın daha sürekli ve düzenli hale gelmesi için büyük çaba gösteriyoruz.” (İTOhaber)
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.