Ankara metrosunda ulaşım Makinist Tuğba Çörtük ve Melike Küçükbıçakçı’ya emanet. Günde 10 saat mesai yapan vatmanlar, erkek meslektaşları kadar iddialı
SABAH Ankara‘dan Vuslat Ay’ın haberine göre; “Kızılay, Çayyolu ve Törekent metro hattında kadın Makinistler azmi ve başarısıyla hemcinslerine örnek oluyor. Kadın vatmanlardan Tuğba Çörtük, 7 yıl boyunca vatman olarak çalıştığını belirterek, “Kadınlar bir işi yapmak istediklerinde pes etmesinler. İstemek, sevmek ve vazgeçmemek gerekir” ifadelerini kullandı. 13 yıldır vatmanlık yapan Melike Küçükbıçakcı ise, “Kadın isterse her işi yapar. Hem anne hem Makinistim” diye konuştu. Makinistlik, artık kadınların da söz sahibi olduğu bir meslek haline geldi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Ulaşım A.Ş.’ye bağlı şehir içindeki toplu ulaşımda hizmet veren metrolardaki kadın sürücülerin azmi ve başarısı, hemcinslerine örnek oluyor. Kızılay, Çayyolu ve Törekent metro hattında 3 kadın işini severek yapıyor. Mesleklerini Tuğba Çörtük ve Melike Küçükbıçakcı anlattı. Çörtük, “Tepkiler hala devam ediyor. Tebrik edenler var. Biraz daha yaşı ilerlemiş kişilere acayip geliyor. Kadın ve erkek eşittir, her işi ikimizde yapabiliriz. İlk işe başladığım gün orta yaşlarda bir beyefendi siz mi kullanacaksınız bu treni dedi, evet dedim, ben bu trene binmem dedi indi. Ben de tamam dedim. Güven mi teşkil etmiyorum diye düşündüm. Bana göre bir insanın yapamayacağı iş yoktur” diye konuştu. Ailesinin her konuda desteklediğini söyleyen Çörtük, “Ailem her konuda destek oluyor. Kadınlar bir işi yapmak istediklerinde pes etmesinler. İstemek, sevmek ve vazgeçmemek gereki” dedi.
HEM ANNE HEM MAKİNİST
2007 yılından bu yana Ankara metrosunda çalışan 36 yaşındaki 3 çocuk annesi Melike Küçükbıçakçı, “İlk girdiğimde 3 kadın vardı. Birisi emekli olacaktı onun yerine başvurdum. İşin başına geçtim. İlk işe başladığımda heyecanlıydım ancak rutine alışınca keyifli oluyor. 12, 6 ve 2,5 yaşlarında 3 oğlum var. Kadın isterse her işi yapar. Hem anne hem vatmanım” ifadelerini kullandı. ‘Makinistim’ dediğimde inanmıyorlar diyen Küçükbıçakcı, “Dışarıdan güzel tepkiler alıyorum. Türkiye’de çok rastlanmayan bir iş ama ben gururla mutlulukla bu görevde yer alıyorum. Zorlukları var ama her işte olduğu kadar. Çocuklarım alıştığı için onlar artık yabancılık çekmiyor. Arkadaşları çok şaşırıyor. İnsanlar mesleğimi sorduğunda ne iş yaptığımı söylediğimde anlamıyorlar. Anlayınca da hayrete düşüyorlar. Ama zamanla alışıldı bu duruma. Başta eşim olmak üzere ilk zamanlar yadırgayan çoktu. Erkek işinde ne işin var diye bir tepkiyle karşılaşıyordum. Sorumluluk sahibi olduktan sonra her işe yetişebiliyorum. Aileme, çocuklarıma…”diye konuştu.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.