“Kara Tren Sesleniyor, Karabağ’da Talan Var, Hocalı’da Soykırım”nın yıldönümü nedeniyle, Azerbaycan Türk Büyükelçisi Hazar İbrahim, TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Şinasi Kazancıoğlu, TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsmail Çağlar, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru ile çeşitli kurum kuruluşlarının temsilcileri ve demiryolcuların katılımlarıyla 27 Şubat’ta Behiç Erkin salonunda tören düzenlendi.
“Doğu Ekspresi’ne bağlanan sergi vagonu Kayseri, Erzincan, Erzurum, Sarıkamış, Kars’ta halkla buluşacak”
Törende konuşan Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, Hocalı Soykırımı’nın 28. Yıldönümünde gençleri bilinçlendirmek, milli duygularda farkındalık yaratmak amacıyla TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının destekleriyle resim sergi vagonunun oluşturulduğunu, bu vagonun Doğu Ekspresi ile birazdan uğurlanarak Ermeni zulmüne uğramış şehirler olan Kayseri, Erzincan, Erzurum, Sarıkamış ve Kars’ta vatandaşların ziyaretine açılacağını ifade etti.
Kuru, resim sergili vagonda Türkiye’den 60 sanatçının Hocalı Soykırımı’nı anmak için yaptıkları resimler bulunduğunu, bu projeyle yeri doldurulamayacak şehitleri unutulmadığını ve unutulmayacağını gösterme çabası içerisinde bulunduklarını söyledi.
“Bu anma töreninin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İstiklal Mücadelesini yönettiği Atatürk Konutu’nun gölgesinde yapılması nedeniyle, büyük bir duygu yoğunluğu yaşadığımı ifade etmek istiyorum.”
TCDD Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı Şinasi Kazancıoğlu da, ‘’Hocalı Soykırımı nedeniyle düzenlenen bu törenin; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İstiklal Mücadelesini yönettiği, “Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir” fikrinin ilk kez telaffuz edildiği Atatürk Konutu’nun gölgesinde yapılması nedeniyle, büyük bir duygu yoğunluğu yaşadığımı ifade etmek istiyorum.’’ diyerek sözlerine başladı.
Kazancıoğlu, ‘’TCDD Taşımacılık ailesi olarak kardeşimiz Azerbaycan halkının yaşadığı acıların bir daha yaşanmaması en büyük dileğimizdir. Ancak bu acıların yaşanmaması için tarihten ders alınması, tarih bilincinin gelecek kuşaklara aktarılması da gerekmektedir. Bu bakımdan, bu sergi vagonu büyük anlam ve önem taşımaktadır. Bu özel vagonun, Doğu Ekspresi ile Anadolu topraklarında binlerce kilometrelik güzergahta Türk halkı ile buluşacak olması aramızdaki dostluğu ve kardeşliği bir kez daha pekiştirecektir. ‘’ dedi.
TCDD Genel Müdür Yardımcısı İsmail Çağlar 20. Yüzyılın en büyük vahşetlerinden biri olan Hocalı Soykırımı’nın üzerinden 28 yıl geçmesine rağmen Türklerde ve Azerbaycanlılarda yarattığı üzüntünün hiç eksilmediğini belirtti.
“Gazi Üniversitesi evrensel bilgiyi üretirken milli değerlere sahip çıkmakta”
Bu projeye öncülük eden Gazi Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan ise şunları söyledi ‘’Gazi Üniversitesi evrensel bilgiyi üretirken milli değerlere sahip çıkmakta, nerede zalim varsa ona karşı durmakta ve mazlumları korumaktadır. Bu konuda marka üniversitelerden biri olana Gazi Üniversitesi öncü rolünü üstlenmiştir. Bu sergi vagonu da farkındalık yaratacak ve tüm Anadolu coğrafyasına bu farkındalığı yayacak.’’
Türkiye Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Şamil Ayrım konuşmasında şu sözlere yer verdi: ‘’Azerbaycan Türklerine yapılan bu soykırım yeni bir şey değil, 200 yıllık bir tarihe sahiptir. Bunun son örneği Hocalı’dır. Bu olayın unutulmaması için elimizden geleni yapacağız, her platformda anlatmaya devam edeceğiz.”
“ Türkiye ve Azerbaycan her alanda birlikte yürüyor, birlikte büyüyor”
Son olarak konuşmasını yapan Azerbaycan Büyükelçisi Hazar İbrahim: ‘’ Türk kardeşlerimizin her zaman yanımızda olduğunu gördük. Bunun bir katliam değil soykırım olduğunu vurgulamak, göstermek çok önemli. Türkiye ve Azerbaycan her alanda birlikte yürüyor, birlikte büyüyor.” dedi.
Konuşmaların ardından Ankara Gar’ında resim sergili vagon gezilerek tren Doğu Ekspresi ile birlikte Kayseri, Erzincan, Erzurum ve Kars istasyonlarında durup sergilenmek üzere yola çıktı.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.