S-400 Sistemlerinin Aktive Edilmesi Salgın Sebebiyle Ertelendi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Washington DC merkezli Atlantic Council’in internet üzerinden düzenlediği “İdlib’in ve Suriye’de yerinden edilmiş kişilerin geleceği” başlıklı panelde konuştu.
Kalın açıklamasında, Erdoğan ve Trump’ın birkaç kez Patriot füzeleri hakkında konuştuğunu belirten Kalın, “S-400’lerin aktive edilmesi koronavirüs sebebiyle gecikme oldu ancak, ilerleyen zamanlarda planlandığı şekilde devam edecek” ifadelerini kullandı.

S-400 ve Tedarik Süreci

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın 15 Ocak tarihindeki ifadelerine göre Türk Silahlı Kuvvetleri Rus menşei S-400 sistemlerinin göreve hazır hale getirilmesine dair çalışmalarını sürdürülüyordu. Süreç Nisan veya Mayıs 2020 tarihinde tamamlanmış olacaktı. Türkiye ve Rusya Eylül 2017 tarihinde 2.5 milyar dolar tutarında S-400 tedarik anlaşması imzalamıştı. İlk parti teslimatları Haziran 2019 tarihinde havadan nakliyat yoluyla gerçekleştirilmişti.
S-400 Triumf (NATO: SA-21 Growler), 2007 tarihinde Rus Ordusu’nun envanterine katılan gelişmiş bir hava savunma sistemi. Hava araçları, seyir füzeleri, birtakım balistik füzeler ile beraber yer hedeflerine karşı tasarlandı. TASS’ın beyanına göre S-400, 35 km irtifa ve 400 km uzaklıktaki hedeflere angaje olabiliyor.
Şugayev: Türkiye, S-400 hava savunma sisteminin üretim sürecinde katılım gösterebilir
Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi (FSVTS) Başkanı Dmitriy Şugayev Mart 2020’de Rus basınına verdiği röportajda, öngörülebilir gelecekte Türkiye’ye ilave bir S-400 hava savunma sistemi tedariki konusunda anlaşabilmeyi umduğunu ifade etti.
Başkan Dmitriy Şugayev, “Türkiye’ye ek bir S-400 sevkiyatı yapılması konusu hâlâ gündemde, hiçbir yere kaybolmadı. Sistemin bileşimi, teslimat tarihleri ve süreç hakkında diğer koşullar hakkında konuşuyoruz. Bugün müzakere süreci devam ediyor ve bir paydaya geleceğimizi umuyoruz.” dedi.
Dmitriy Şugayev görüşmeleri devam eden yeni sevkiyat süreci çerçevesinde Türkiye’nin üretimin bir bölümünde yer alabileceğini ifade etti.
Şugayev röportajında: “Türkiye üretim sürecinde belirli bir katılım gösterebilir. Bunu böyle söyleyebilirim, hiçbir ayrıntıyı açıklamam. Henüz kararlaştırılmamış bir şeyi duyurmak istemiyorum. Söyleyebileceğim tek şey, böyle bir işbirliğinin ulusal güvenliğimize herhangi bir zarar vermeyeceğidir. Bu durumda, her yönden kesinlikle bilinçli davranıyoruz, tüm konular üzerinde çalışıldı ve bu tür bir işbirliğinin karşılıklı olarak faydalı olması ve aynı zamanda ülkenin çıkarları ile çelişmemesi gerektiğini anlıyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Çavuşoğlu: Türkiye, Patriot Sistemlerini Satın Almaya Hazır

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu 16 Nisan 2020’de Washington merkezli Atlantic Council tarafından düzenlenen bir online seminerde Türkiye’nin füze savunma sistemlerini ve benzer sistemlerini NATO müttefiklerinden almaya hazır olduğunu söyledi.
Çavuşoğlu “Türkiye’nin S-400 sistemini satın alma kararı, ABD’nin 10 yıldır acil ihtiyaçlarımızı karşılama konusunda isteksizliğinin bir sonucudur. Bu da ABD Başkanı Donald Trump tarafından kabul edilmektedir.” dedi.
“İyi bir teklifiniz varsa ABD yapımı Patriot sistemlerini satın almaya hazırız. S-400 sorunun çözümü konusundaki tutumumuz değişmedi. ABD’ye NATO’nun dahil olduğu bir teknik çalışma grubu kurmasını öneriyoruz, NATO aslında bu teknik çalışma grubuna liderlik edebilir ve bu teklif hala masada. “ (Kaynak: defenceturk)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*