MKEK, Yerli Subsonic Keskin Nişancı Mermisi Seri Üretimine Başladı

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yurt dışından yüksek maliyetle tedarik edilen mühimmatların yerlileştirilmesi amacıyla Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) Gazi Fişek Fabrikası tarafından bir dizi Ar-Ge projesi yürütülüyor. Projelerin tamamlanmasıyla birlikte yurt dışından satın alınan çeşitli tipte on binlerce adet mühimmat MKE tarafından üretilerek güvenlik güçlerinin kullanımına sunulacak.
MKE Gazi Fişek Fabrikasında yürütülen Ar-Ge projelerinden 7,62 mmx51 Subsonic Fişek Projesinde seri üretim sürecine geçildi.  Gazi Fişek Fabrikasının özgün tasarım yeni ürünü 7,62 mmx51 Subsonic merminin seri üretim çalışmaları tamamlanması ile birlikte keskin nişancılarımız yakın mesafe atışlarında MKE markalı mühimmatlarıyla sesiz sedasız atış yapabilecek.

7,62 mmx51 Subsonic Fişek Projesi

Kara Kuvvetleri Komutanlığı talep edilen 7,62 mmx51 Subsonic Fişeğinin yerlileştirilmesi kapsamında yapılan çalışmalarda; literatür araştırması yapılmış, mermi dizaynı yapılmış, mermi üretimi için gerekli takımlar üretilmişti. Atış sırasında çok az ses çıkarması nedeniyle Subsonic fişekler tercih edilmektedir. Projede Ses altı hızda işlev gören bu fişeğin seri üretim aşamasına gelindi.
Özellikleri

  • Mermi ağırlığı : 200 gr / 13 g
  • Etkili menzil : >300 m
  • İlk hız (23,7 m) : 310 m/s
  • Dağılım (100 m) : 40 mm MR

Yerli ve milli makinelerle oluşturulan yeni üretim hattı Gazi Fişek Fabrikası’nda hizmete girdi
Yeni hattın açılışını Matıs 2020’de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve TSK’nin komuta kademesi video konferans yöntemi ile yaptı.
Türkiye’nin hafif silah mühimmat üretimi yapan tek devlet kuruluşu olan Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu, Gazi Fişek Fabrikası’nda 5,56 mm’den 40 mm’ye kadar çeşitli kalibre ve tiplerdeki fişekleri NATO standartlarında üretiyor.
Bakar Akar, “Yeni kurulacak hat ile üretim kapasitesinin üç kat artırılması planlanıyor. 7.62 mm x 39 fişekleri, 7.62mm x 51 NATO fişekleri, 7.62 ve 5.56 mm Büzmeli Manevra fişeklerinin üretileceği yeni hat sayesinde iç ve dış talepler daha rahat karşılanacak, daha kaliteli üretim gerçekleştirilecek.
Fişekteki yurtdışı bağımlılığını da ortadan kaldıracak proje sayesinde MKEK’in rekabet gücünün de artması hedefleniyor.
Söz konusu proje ile sadece üreten değil, üretim teknolojisi transfer edebilen bir yapıya kavuşan MKEK, bu yatırımla hem ürün hem de fişek üretim tezgahlarına yönelik yurt dışı bağımlılığın da ortadan kalkmasını sağladı.”

Kaynak: DefanceTurk

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*