Milli YHT Setleri’ni TÜRASAŞ Üretecek

TCDD’ye bağlı üç şirketin birleştirilmesiyle kurulan Türkiye Raylı Sistem Araçları Şirketi’nin (TÜRASAŞ) yöneticileri atandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan atama kararlarına göre, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. Genel Müdürlüğüne ve Yönetim Kurulu Başkanlığına Mustafa Metin Yazar atandı.
TCDD Genel Müdürlüğünün bağlı ortaklıkları olan Türkiye Vagon Sanayii A.Ş. (TÜVASAŞ), Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayii A.Ş. (TÜLOMSAŞ) ve Türkiye Demiryolu Makinaları Sanayii A.Ş.’nin (TÜDEMSAŞ) birleştirilmesiyle iktisadi devlet teşekkülü olarak kurulan Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii Anonim Şirketi (TÜRASAŞ) geçtiğimiz ay kurulmuştu.
Cumhurbaşkanı tarafından TÜRASAŞ’A Genel Müdür olarak atanan Mustafa Metin Yazar, daha önce İstanbul Ulaşım A.Ş. Genel Müdürlüğü ve RAYSİMAŞ Raylı Sistemler A.Ş. Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu.
TÜRASAŞ Genel Müdür Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu üyeliğine İrfan İpşir, Yönetim Kurulu üyeliklerine ise Ömer Abdullah Karagözoğlu, Enver Mamur ve Murat Baştor atandı.

Bakan Karaismailoğlu: Milli YHT’yi TÜRASAŞ üretecek

Gaçtiğimiz ay, TÜRASAŞ’ın kuruluşu aşamasında bilgi veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş.’nin (TÜRASAŞ) Ana Statüsünün belirlendiğini belirtmiş ve “TÜRASAŞ’ın yönetim organizasyonunu bir an önce kuracağız. Böylece Milli Yüksek Hızlı Trenimizi (YHT) üretecek TÜRASAŞ, yapım çalışmalarına hızla başlayacak. Hedefimiz, Milli YHT ile bölgenin en önemli üreticisi haline gelmek.” ifadelerini kullanmıştı.
Bakan Karaismailoğlu, açıklamasında, Motordan vagona, bojilerden tren setlerine kadar yerli ve milli üretim gerçekleştiren TÜVASAŞ, TÜLOMSAŞ ve TÜDEMSAŞ’ı bütün haline getirecek TÜRASAŞ’ın Milli Yüksek Hızlı Treni yapacağı bilgisini vermişti.
Karaismailoğlu, şirketin raylı sistem araçlarının yerli ve milli üretimiyle tasarımının yanı sıra kritik bileşenlerindeki yerlilik oranının artırılması görevini üstleneceğine işaret ederek, “Yeni kurduğumuz şirketin görevleri arasında ayrıca yerli sanayinin Ar-Ge, tasarım ve üretim kabiliyetlerinin geliştirilmesi, her türlü raylı sistem araçlarının ve alt bileşenlerinin imalatı, bakım ve onarımının yapılması ile yaptırılması da yer alıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“Hedef bölgenin en önemli üreticisi haline gelmek”

Raylı sistem altyapısının bakımı, onarımı, yenilenmesi ve yapımı için gerekli çeken ve çekilen araçların da artık TÜRASAŞ tarafından üretileceğini vurgulayan Karaismailoğlu, “TÜRASAŞ’ın kurulması ve demir yollarının yerlileştirilmesi noktasında büyük öneme sahip 3 firmamızın birleştirilmesi ile milli demir yolu sanayimiz çok daha hızlı gelişecek, Milli ve yerli Yüksek Hızlı Tren gibi hedeflerimize de çok daha hızlı bir şekilde ulaşacağız.” ifadelerini kullandı.
TÜRASAŞ’ın merkezinin Ankara’da olacağını, Eskişehir, Sakarya ve Sivas’ta bulunan işletmelerin başına da Genel Müdür yardımcılarının atanacağını vurgulayan Karaismailoğlu, Milli Yüksek Hızlı Trenimizi üretecek TÜRASAŞ, yapım çalışmalarına hızla başlayacak. Hedefimiz, Milli YHT ile bölgenin en önemli üreticisi haline gelmek, dedi.
Milli ve Yerli Demiryolu sanayisinin oluşturulması noktasında TÜRASAŞ’ın kümeleşme çalışmaları da yapacağını, Uluslararası birliklere katılacağını belirten Bakan Karaismailoğlu, TÜRASAŞ’ın Milli Yüksek Hızlı Treni üretmekle kalmayacağını, aynı zamanda, bölgenin en önemli üreticilerinden biri olacağını da ifade etti.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*