ASELSAN’ın Ağ Destekli Yetenek Projesi NATO Tatbikatında Kullanıldı

ASELSAN tarafından geliştirilen ‘Ağ Destekli Yetenek’ projesi NATO’nun EURASIAN STAR’19 tatbikatından kedini ispatladı.
EURASIAN STAR (EAST) 2019 Tatbikatı, 3’üncü Kolordu Komutanlığı, İstanbul’da, NATO Komuta ve Kuvvet Yapısıyla birlikte on dokuz karargâh, millî kurum ve uluslararası kuruluştan toplam 495 personelin katılımıyla icra edilmişti.
EAST-2019 tatbikatında taktik durumun oluşturulması ve tatbikat boyunca güncel durumun yansıtılması maksadıyla, Ağ Destekli Yetenek (ADY) Projesi kapsamında geliştirilmekte olan Tabur Üstü Komuta Kontrol Sistemi (TÜKKS/TACCIS) yazılımı başarılı bir şekilde kullanıldı.
Çok uluslu bir karargâh olan 3’üncü Kolordu Komutanlığında, tatbikat boyunca TÜKKS/TACCIS yazılımı İngilizce olarak, NATO semboloji standartlarında, meydana gelen dost ve düşman durum değişiklikleri, olaylar ve kontrol tedbirlerinin NATO Harita sunucularından alınan sayısal haritalar üzerinde fonksiyonel alanlar için oluşturulan Durum Haritaları ile takip edilmesi, dost ve düşman Muharebe İçin Tertiplenmelerinin (MİT) oluşturulması ve güncel durumun NATO Common Operating Picture (NCOP) sistemine aktarılması gibi fonksiyonları ile kullanıldı.
ADY Projesi kapsamında EAST-2019 çalışmalarına 30 Eylül 2019 tarihinde TÜKKS/TACCIS yazılımının kurulumu ile başlandı. Kurulum, eğitici ve kullanıcı eğitimleri, tatbikat öncesi veri girişi ve tatbikatın icrası safhalarına yoğun personel desteği verildi. Bu esnada eğitmen, kurulum sorumluları ve kullanıcı personelden geri beslemeler alındı ve tatbikatın başarılı bir şekilde tamamlanması için gerekli çalışmalar yürütüldü.
ADY Projesi teslimatından on ay önce Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarının öncelikle karşılanması maksadıyla TÜKKS/TACCIS yazılımı ile ilk kez katılım sağlanan EAST-2019 tatbikatı başarı ile tamamlandı.
Ülkemiz için önem arz eden NATO 2021 sorumluluğunun (NRF21) alınması sürecinde bir aşama daha EAST-2019 tatbikatının icrası ile tamamlandı.

NATO Sertifikasyon Süreci

NATO sertifikasyon sürecine Mart-Mayıs 2020’de STEADFAST COBALT 2020 (STC020), Haziran 2020’de CWIX-2020 (Coalition Warrior Interoperability eXploration, eXperimentation, eXamination, eXercise) ve Kasım-Aralık 2020’de STEADFAST JUPITER-JACKAL 2020 (STJU-JA20) tatbikatları ile devam edilecek.
Tatbikatta sağlanan başarının neticesinde ADY Projesi çalışanları ve farklı firmalardan çözüm ortaklarının, Savunma Sistem Teknolojileri (SST) Sektör Başkanı ve Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kaval’ın ve yöneticilerin de katılımıyla İvedik Teknopark yerleşkesinde düzenlenen kutlama etkinliğinde bir araya gelindiği de aktarıldı.

Ağ Destekli Yetenek (ADY) MIP Uyumluluğu Projesi

Kara Kuvvetleri Komutanlığı için yürütülen projeler kapsamında son 15 yılda NATO standartlarına uygun bilişim altyapıları oluşturularak idameleri Havelsan tarafından sağlanmıştır.
Bu altyapıların modernizasyonu ve ağ destekli yetenek amacıyla kullanımı Ağ Destekli Yetenek (ADY) Projesi kapsamında yer almaktadır. Ağ Destekli Yetenek (ADY) MIP Uyumluluğu Projesi kapsamında, Havelsan olarak 2001-2012 yılları boyunca gerçekleştirilen Kara Kuvvetleri Komutanlığının entegrasyon altyapısının tasarlanması, gerçekleştirilmesi ve Kara Kuvvetleri Komutanlığına ait bilgi sistemlerinin ulusal ve uluslararası ortamlarda birlikte çalışabilirliği konularında faaliyetler gerçekleştirmeye devam edecek. (Kaynak: DefenceTurk)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*