ASELSAN ve KOUSTECH İHA’lar İçin Güç Dağıtım Kartı Üretti

KOUSTECH, kendi geliştirdiği otonom insansız hava aracında kullanılmak üzere, ASELSAN mühendislerinin desteği ile “Güç Dağıtım Sistemi” geliştirdi.
Kocaeli Üniversitesi Otonom Sistemler Teknolojileri takımı olan KOUSTECH, 22 mühendislik öğrencisinden oluşan ekipleri ile 2 yıldır Otonom Hava Sistemleri geliştiriyor. Tasarım, Üretim, Test ve Kalifikasyon süreçlerinin tamamını kendi imkân ve kabiliyetleri ile yapan KOUSTECH ekibi, ülkemizi ABD’de düzenlenen AUVSI-SUAS yarışmasında da temsil ediyor.
Şimdiye kadar 4 farklı sabit kanat otonom hava aracı, 2 farklı döner kanatlı otonom hava aracı ve otonom kara aracı geliştiren ekip, hem platform hem de alt sistem geliştiriyor. Bu platformlara ait, gimbal kontrol sistemi, güç dağıtım sistemi, sensör füzyon sistemi, anten takip sistemi gibi alanlarda elektronik alt sistemler geliştirirken, görüntü işleme, otonom uçuş, otonom yol bulma konularında yazılım, kompozit kalıp imalatı ve kalıp imalatı gibi alanlarda üretim teknolojileri geliştiriyor.

ASELSAN – KOUSTECH işbirliği

KOUSTECH, kendi geliştirdiği otonom hava aracında kullanılmak üzere, ASELSAN mühendislerinin desteği ile “Güç Dağıtım Sistemi” geliştirdi. Geliştirilen güç dağıtım sistemi, başta otonom hava araçları olmak üzere birçok farklı sistemde kullanılabilecek bir sistem.
ASELSAN Ulaştırma, Güç ve Enerji Müdürlüğü (UGES) mühendislerinin teknik desteği ile Koustech Aviyonik Sistemleri ekibinin geliştirdiği Güç Dağıtım Sistemi ile otonom araç içerisinde bulunan birçok farklı elektronik sistemin güç ihtiyacı karşılanıyor.
MIL-STD-461 ve IPC standartlarına göre üretilen güç dağıtım sistemi 3 farklı bileşenden meydana geliyor. Bu bileşenlerden bir tanesi, otonom araç içerisinde yer alan her bir elektronik bileşenin ihtiyacı olan gerilimin izoleli bir şekilde iletilmesini sağlıyor. Diğer bileşen olan Elektromanyetik filtre, özellikle otonom araçlardaki en büyük problemlerden bir tanesi olan elektromanyetik girişimi engelliyor. Sahip olduğu yapı ile elektromanyetik girişimi önleyerek, oluşacak bozucu etkilerden sistemi arındırmayı sağlıyor. Üçüncü katman olan, konnektör katmanı ile birlikte askeri tip konnektörler ile sistemin izolasyonu ve modülerliği sağlanabiliyor.
Ülkemizde birçok şirketin, bu standartlarda geliştirmekte zorlandığı bu ürün Aselsan’ın desteği ile bir üniversite ekibi tarafından geliştirilmiş oldu. Milli Teknoloji Hamlesini sahiplenerek çalışan öğrenciler tarafından kazanılan bu yeteneklerin, gelecekte startup olarak ülkemiz endüstrüsine kazandırılması ile Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesinin önemli bir parçası olması bekleniyor.

“Mühendis Üretimi”

KOUSTECH ekibinde görev alıp mezun olan ve ekipte yol gösterici olarak aktif görev yapan üyeler hem sivil hem de savunma sektöründe önemli görevler alıyor. KOUSTECH’de kazandıkları tecrübeler ile BAYKAR Makine, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi, TEI, STM, NETAŞ, Vakıfbank gibi ülkemizin öncü teknoloji ve finans kuruluşlarında görev yapmış olan ve hala görev yapmaya devam eden birçok ekip üyeleri bulunuyor. Bu açıdan KOUSTECH özellikle Türk Savunma Sanayi için yetişmiş mühendis gücü üreten bir “fabrika” gibi çalışıyor.
KOUSTECH ekibi kaptanı Kadir Doğan temel amaçlarının “teknoloji üretmek” olduğunu belirterek yaşadıkları zorluklara rağmen çalışmaya devam ettiklerinin altını çizdi.
Doğan yaptığı açıklamada “Çok disiplinli bir iş yapıyoruz. Sürekli tecrübe kazanan ve tecrübelerini aktaran bir ekibiz. Kurumsal bir yapı olarak hareket etmeye çalışıyoruz. En temel amacımız ülkemiz için teknoloji üreten bireyler yetiştirmek ve bunu yaparken de ülkemize otonom sistemler alanında teknoloji kazandırmak. Bu teknolojik kazanımın etkilerini de birçok farklı alanda görebiliyoruz. Mesela ekibimizde görev yapmış ve mezun olmuş bir ekip üyemiz, ülkemizin yerli olarak ürettiği Solunum Cihazı projesinde de görev yapıyor.
Başta ASELSAN ve BAYKAR gibi önemli savunma sanayi şirketlerimizin ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı gibi kurumlarımızın desteği ile bu işi yürütebiliyoruz. Zira birkaç şirket ve kurum dışında yaptığımız çalışmalara destek bulmamız çok zor. Yaptığımız işi ve önemini anlatmakta birçok şirkete zorlanıyoruz. O nedenle ASELSAN, BAYKAR ve Türkiye Teknoloji Takımı gibi kurum ve kuruluşlarımızın bizlere destek vermesi çok önemli bir hal alıyor.
Bizim gibi ülkemizde teknoloji geliştirmek isteyen birçok genç mevcut. Son yıllarda birçok genç çalışmalarına yurt dışında devam ediyor ve oralar da çok da güzel işler başarıyorlar. Bizim gibi gençlerin yurt dışında bu işi icra etmelerinin temel sebebi seslerini yeterince duyurup destek bulamamaları. Biz de bu durumu çok yaşıyoruz. Umarım bu konuda bizim gibi ekiplerin aldığı başarılar bir bilinç oluşturur ve bu gibi ekiplerin yaptığı işlere karşı sadece belirli kişi ve kurumların değil, daha büyük bir yapıda destek olunur. Bu şekilde Milli Teknoloji Hamlesi ruhu ile kazanan ülkemiz ve milletimiz olacaktır.” dedi. (Kaynak: defenceturk)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*